Diyarbakır Kültür Sanat Festival’i’nde ilk defa Kürtçe Cem yapacak olan Alevi Dedeleri Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili’ni ziyaret ederek, festivalde kendilerine yer verilmesinden dolayı teşekkür etti. Başkan Vekili Kılavuz da, festivalin amacının farklı sesleri, renkleri bir araya getirdiğini söyledi.
10. Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali kapsamında yarın “Alevilik ve Alevi Sorununa Çözümler” panelini gerçekleştirmek ve “İnançlar Buluşması” etkinliğinde ilk defa Kürtçe Cem yapacak olan Alevi Dedeleri Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Metin Kılavuz’u ziyaret etti. Ziyarette yer alan Pir Ali Aybek, Başkanlık Protokolü’nün kapısında Kürtçe “eşik duası” okuyarak bolluk ve bereket diledi. Niyazını veren Pir Ali Aybek, kapı kirişini öperek içeri girdi.
Pir Ali Aybek, Araştırmacı Yazar Ali Köylüce, Gazeteci Şükrü Yıldız, Araştırmacı Bese Aslan, gazeteci Özlem Berktaş ziyarette festivalde kendilerine yer verilmesini memnuniyet verici olarak değerlendirdi.
Kürtçe Cem yapacağız
Gazeteci Şükrü Yıldız, “Bize yer ayrılması aslında Türkiye’ye de anlamlı bir mesajdır. Farklılıkların bir zenginlik olduğunun güzel bir resmidir” diyerek inançlar ve kültürlerin özgür bırakılmasıyla sorunların yaşanmayacağını söyledi. Pir Ali Aybek ise yıllarca Aleviliğin Şafiliğe Şafiliğin de Aleviliğe düşman gibi gösterildiğini söyleyerek, festivaldeki etkinliğin halklar arasında olumsuzluk yaratan düşüncelere karşı bir cevap olduğunu belirtti. Yarın gerçekleştirecekleri “İnançlar Buluşması” dinletisinde ilk defa Kürtçe Cem yapılacağını kaydeden Aybek, “Kendi toprağımızda halkımızla kucaklaşacağız. İnsanlar arasında dil, renk, ırk farkı gözetmeksizin hepsini kucaklayan, hepsini merkeze alan bir şekilde Kürtçe ile bir Cem gerçekleştirmek istiyoruz. Diyarbakır’ın bizi kucaklaması çok önemlidir” dedi.
Festivalde farklı sesler, renkler bir arada
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Metin Kılavuz da, Diyarbakır’ın bundan 100 yıl önce yüzde 40-45’ini farklı etnistelerin oluşturduğunu söyleyerek, “O dönemler halklar arası bir renk cümbüşü vardı. Bugün bu farklılık maalesef bir elin parmaklarını geçmeyecek bir hale getirildi. Bu zenginlik kayboldu. Diyarbakır Kültür Sanat Festivali’nin ana fikri buradan çıkar” dedi. Festival’in renklerin, seslerin buluşması olduğunu belirten Kılavuz, “Aleviliğin felsefesi bizim için çok önemli. Biz belediye olarak bütün inançlara bütün düşüncelere saygılıyız, eşit mesafedeyiz. Ancak ezilmiş ve ötekilenmiş kimlik ve inançların da her zaman yanındayız, pozitif ayrımcılık yapıyoruz” diye konuştu.
Kiliseye başsağlığı dileyecekler
Kürt Alevi Dedeleri İHD, BDP ve AKP İl Merkezleri, PSA Derneği, Barış Anneleri, Dicle Fırat Kültür Merkezi, Dengbej Evi ve Süryani Kilisesi’ni de ziyaret edecek. Dedeler Kilise’de İskenderun’da öldürülen Pispopos Luigi Padovese için de başsağlığı dileyecek.
Kılavzu Diyarbakır Büyükşheir Belediyesi Sanat Atölyesi’nde yapılan seramikten yapılan minyatür bir sur hediye etti.
04.06.2010