Hak-Evi’nde Xızır Lokması

hizir_lokmasiHAK- EVİ (Hamburg ve Çevresi Alevi Kültür Evi) Dergahında 23.02.2013 Xızır Lokması Töreni yapıldı.

Hamburg ve Çevresindeki Alevilere Yönelik Hizmet veren Hak Evi Dergahı düzenlendiği Xızır Lokmasına yüzlerce Alevi Aile katıldıç
FEDA Başkan Ali Köylüce ve Pir Mustafa Mısır’ ın katıldığı Lokma töreninde, Ali Köylüce Xızır’ın Alevi inancındaki yeri ve önemi konusunda bir konuşma yaptı.

Köylüce ‘’Alevi İnancının en önemli orijin kutlaması Xızır ( Bozatlı Xızır) kutlamasıdır.Bu Alevi ınancının kadim kültür ve sosyal yaşamından ,inanca ve ibadete aktarılan temel etkinliktir.Günümüze kadar gelen ‘’Xızır ‘’ kültünün mitolojik arka planının yanında ,Aleviler için güncel yaşamdaki toplumsal sorumlulukların yerine getirilmesinde ,bireylere yüklenen sorumluluğun bir simgesi ve sembolüdür.

Alevilerin DAR’da- ZOR ‘da kalanların medet diyerek çağırdığı ve Car deyip yardımını beklediği kurtarıcı olan, ‘’XIZIR’’ (Hızır) hemen yanıbaşımızda ki bir Hazır olandır.Xızırın pratikleşmesi,ancak bizlerin dar da ,zor da olanlara yapacağımız ,yardımlaşma, paylaşma, sorumluluk bilinci ve ahlaki davranışı ile yerini bulur.Yoksa gayp den gelecek bir kurtarıcı yoktur.

Bizler,İnsan kaynaklı,akla dayalı ilmi yani gerçeği esas alan bir inancın mensupları olarak,ancak bir birimize Xızır olabiliriz diyen , Köylüce  ;kuşkusuz geçmişimizin bir çok kültürel ve kutsal değerlerinden uzaklaşmış olmanın dezavantajlarını yaşıyoruz.
Geçmişte toplumumuz ,köy kökenli tabiat toplumuydu.Her şey doğanın dagallığı içinde yürüyordu. İMC dayanışması ile herkes birbirlerinin yardımına koşuyordu. Yardım için bir karşılık beklemezdi.Ancak Alevi toplumu ,şimdi büyük bir asimilasyonun altında ,bu değerlerinden hızla uzaklağmaktadır.Gerek Kapitalizmin insanları bireysel yaşama yogunlaştırmaları,gerekse ortadoğu veya semavi dinlerin dayatığı yaşam ve düşünce biçimi bizleri oldukça etkilemiştir.Günümüzde Alevilerde ,Alevilikten oldukça uzaklaşmış olarak aleviliği yaşamaktır .Bizler eger inancımızın temel ilkelerine ve tarihsel değerlerine doğru sahip çıkabilir ve yaşamımızada uyguluyabilirsek geleceğin sorunu toplumsal sisteminde,bireyin vahşi kapitalizmin pencesinden kurtuluşunda ve insanlığın manevi kutsi değerleri ile ruhunun doyumuna da imkan yaratmış oluruz,diyerek tüm canların zorda darda xızır bekliyen tüm insanlığın xızır günlerini kutlayarak,birlik ve örgütlü olmak için çalışmalıyız’’ dedi.

Xızır lokmasının inancsal törenini ise Pir Mustafa Mısır dede yürütü.Pir önce delil uyandırarak lokma duası verdi.Hızır (Bozatlı Xızırın)Alevi inancı ve ibadetindeki yerini,xızır orucunun manasını anlatan bir konusma yaptı.Pir Mustafa Mısır Alevilerin birbirinin xızırı olması gerektiğini,bu inancın ölülerin degil dirilerin inancı oldugunu ölü ruhları diriltmek gerektigini ve eger bir insan yaşarken başkalarına karşı sorumluluk taşımıyorsa o insan toplum için yaşıyor sayılmaz.Onun vicdanı ve kalbine sorumluluk bilinci doldura bilirsek o insanı uyandırmış oluruz.Bizler bu kültürü ve inancı çocuklarımıza ulaştırmalı ve aktarmalıyız.Bu etkinlikleri bu manada değerlendirmeliyiz.Yine atalarımıza ve büyüklerimize saygı ve sevgi göstermeliyiz.Dede,Nene torununu sevmenin keyfini ve tadını almalıdır.Çocuk Dedesinin,Nenesinin sevgi ve şefkatinin tadını almalıdır.Bizim bu buluşmayı başarmamız gerekir.

Daha sonra getirilen lokmalar Pir duası verildikten sonra , dagıtılan lokmaların herkese ulaşıp ulaşmadığı,canların rızalığı alındıktan sonra lokmalar yenildi,ve son bir sofra duası ile delil sırlanarak,katılan ozan ve sanatcılar deyisler ve nefesler söyledi.

Çeşitli Alevi ve demokratik derneklerden katılan temsilciler, yaptıkları konuşmalar ile birlik ve beraberliğe dikkat çektiler.
Programa Alevi Sanatcı Hüseyin Güneş’in okuduğu deyişleri renk kattı.Ayrıca bir çok yerel sanatçı gecenin geç saatlerine kadar programda yer aldılar.Muhabbet canlarin yeniden buluşması dileğiyle sona erdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER