Dikmen Vadisi’nde yıkım ekibinin silahlarla bölgeye gelmesi üstüne çıkan çatışma nedeniyle Dikmen Cemevi dedesi İbrahim Seven tutuklanırken, şirketin getirdiği silahlı kişilerden tutuklanan olmadı.
Seven’in tutuklanması üstüne Vadi halkından 96 kişi Yıldız Karakolu’na giderek kendilerinin de şüpheli sıfatıyla dosyaya dahil edilmesi için talepte bulundu.
bianet’e konuşan Seven’in avukatı Deniz Özbilgin, olaylarda yaralanan kişiler olduğunu ve bu kişilerin Seven’in silahından çıkan kurşunlarla yaralandığının ileri sürüldüğünü ifade etti.
“Seven kasten insan yaralamakla suçlanıyor. Olaylar Seven’in evinin önünde gerçekleşti. Kendisini korumak ve evinin önündeki silahlı kişileri korkutmak amacıyla havaya ateş ettiğini beyan ediyor. Herhangi bir şekilde kimseyi vurmak amacıyla nişan alarak ateş etmediğini söylüyor. İbrahim Seven’in ateş ederken değil, elinde silahla koşarken görüntüsü var sadece.”
“Suçsuzluğumuzu ispatlamamız isteniyor”
Dosyayla ilgili sıkıntılarının başında mahkemenin kendilerinden suçsuz olduklarını kanıtlamalarını istemesinin yer aldığını dile getiren Özbilgin, vurulan kişilerin vücutlarından çıkan mermilerin Seven’in silahından çıkmadığına ilişkin balistik raporların ve bu kişilerin yaralanmalarının başka bir silahtan çıkan kurşunlar nedeniyle olabileceğine ilişkin adli tıp raporlarının kendileri tarafından mahkemeye sunulmasının istendiğini belirtti.
“Bir kişi suçsuzluğunu ispatla mükellef değildir. Savcılık suçluluğu ispatla mükelleftir. Bu raporları ortaya koymak ve mahkemeye sunmak bizim değil savcılığın görevleri arasındadır. Ben savunmasını yaptığım kişinin ateş etmediğinin fotoğrafını sunamam mahkemeye.”
“Karşı taraftan gözaltı yok”
Özbilgin, silahlarla mahalleye gelip evlere ateş eden kişiler arasından gözaltına alınan hiç kimsenin olmamasına dikkat çekiyor.
“Yıkım ekibinin içinde dört terörle mücadele şubesinde görevli polis tespit ettik. Yaralananlardan biri bu kişilerden.
“Görüntülere bakınca iki tarafta da silah var. Dolayısıyla görüntülerle ilgili bir sıkıntımız yok. Bizim en büyük sıkıntımız adli dosyada taşeron şirketinin getirdiği kişilerin silahlı görüntülerinin yer almaması.
“Sekiz yıllık mücadele süresince bir kez bile silah kullanılmadı. Ancak artık insanlar evlerine silahla saldırı olunca kendilerini savunmak zorunda kaldılar. Karşı tarafın silah kullandığına, evlere ateş ettiğine dair ben bizzat fotoğraf çektim. Ancak bunlar hala dosyada yok.”