Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün 150. Yıldönümü eylemine destek amacıyla gelen HDP’lilerin protesto edilmesine tepki gösteren Çerkesler “halkların kardeş olduğuna ve ezen güçler karşısında dayanışma içinde olması gerektiğine olan inancımızı deklare ederek, HDP’li misafirlerimize bu acılı günümüzde yanımızda oldukları için teşekkür ediyor, kontrolümüz dışında gelişen tüm olumsuzluklar için kendilerinden kamuoyu önünde açıkça özür diliyoruz” dediler.
Çerkes Hakları İnisiyatifi, Çerkes-Fed tarafından düzenlenen 21 Mayıs programına katılan HDP heyetine gösterilen tepkiyle ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Soykırım ve Sürgünün 150. Yılı olan 21 Mayıs 2014 tarihinde Rusya Federasyonu Konsolosluğu önünde yapılacak protesto ve basın açıklaması için Galatasaray lisesi önünde toplanılmıştır.
Bir grup HDP üyesi de Çerkeslerin acısını paylaşmak ve desteklerini deklare etmek üzere 5-6 adet HDP flamasıyla İstanbul İl Başkanı Şamil Altan önderliğinde toplanma mahalline gelmişlerdir.
Bir müddet sonra bazı katılımcıların HDP’li grubun flamalarıyla katılmalarından rahatsızlığını beyan etmesi üzerine Çerkes-Fed Başkanı Nusret Baş partili grupla konuşmuş, parti flamalarını kaldırmalarını, Çerkesya bayraklarını taşımalarını rica etmiştir.
Parti yetkilileri de kendilerinin bu şekilde katılacaklarının bilinerek davet edildiklerini, niyetlerinin sadece “Çerkeslerin tarihi acısını paylaşmak” olduğunu, bunu da siyasi kimlikleri bilinerek yapmaktan yana olduklarını söyleyerek duruşlarını muhafaza etmişler; fakat rahatsızlık gösterenleri dikkate alarak yürüyüş koluna iştirak etmeyeceklerini söylemişlerdir.
Bu sırada gruba bir takım kişilerce provokatif sataşmalarda bulunulmuş, hakaretler edilmiştir.
Yürüyüş kolu harekete geçerken de küçük bir grup HDP aleyhinde sloganlar atmış; HDP’li grup da karşılık olarak kardeşlik ve dayanışma ifade eden sloganlar atmıştır.
Çerkes Kültüründe fikir ayrılığı bir tarafa, kanlı düşmanın dahi olsa yanına gelen misafire saygı göstermek, onun onur ve haysiyetini her şartta korumak esas olduğu halde, tarihi acımıza ortak olmak için gelen bu iyi niyetli insanlara provokatör olduğunu düşündüğümüz bazı kişilerin tahriki ve onlara alet olan bir kısım soydaşlarımızın gösterdiği tepki ve yaptıkları hakaretler bizleri utandırmış, yüreklerimizi yaralamıştır.
Biz Çerkes Hakları İnisiyatifi olarak Türkiye’de 80 yıl egemen olan ırkçı zihniyetin ürünü tüm ayrıştırma politikalarını reddediyor,
Hangi gerekçeyle olursa olsun hiçbir halkın veya kültürün ötelenmesini kabul etmiyor, bütün halkların ve kültürlerin eşit olduklarını kabul ediyoruz.
Bu bağlamda, halkların kardeş olduğuna ve ezen güçler karşısında dayanışma içinde olması gerektiğine olan inancımızı deklare ederek, HDP’li misafirlerimize bu acılı günümüzde yanımızda oldukları için teşekkür ediyor, kontrolümüz dışında gelişen tüm olumsuzluklar için kendilerinden kamuoyu önünde açıkça özür diliyoruz.”
“ÇERKES KİMLİĞİNE YABANCILAŞMANIN TİPİK BİR ÖRNEĞİ”
Ayrıca Çerkes yayın organlarından Jıneps Gazetesi’nin Yayın Kurulu da şu açıklamayı yaptı:
“Çerkes Soykırımı ve Sürgünü”nü anmak ve Rusya’yı protesto etmek üzere 21 Mayıs günü Taksim’de düzenlenen eyleme destek veren HDP grubuna yönelik çirkin tavır kabul edilemez.
Çarlık Rusyasına karşı yüzyıl süren bağımsızlık savaşı veren ve farklı etnik gruplarla eşit ve özgür olarak yönetilen Çerkesya’dan bize kadar ulaşan kültürle asla bağdaşmayan bu tavır, Çerkes kimliğine yabancılaşmanın tipik bir örneğidir. Sonuçta kimliğe zarar veren bir tavırdır.
Çerkes kültürüne ve kimlik bilincine sahip ve asimilasyona direnen Çerkesler, 19. yüzyılda yaşadıkları soykırım ve sürgüne dair adalet arayışını sürdürürken aynı zamanda Türkiye’de eşit ve özgür yaşam için mücadele ediyor. Çerkes kimliğini, dayatılmaya çalışılan “Tek Tip”çi düzenin hizmetine sokmamak bu mücadelenin bir parçasıdır.
“Acınızı paylaşmak için yanınızdayız” diyen HDP’nin Çerkes soykırım ve sürgününe gösterdiği duyarlılık için teşekkür ediyor, eşit ve özgür bir yaşam için dayanışmamızı sürdüreceğimizi bildiriyoruz.
/Demokrat Haber