Dünya tümden boş geliyor
Pirim bana hoş geliyor
Her sevdikçe cüş geliyor
Severim Pirim vallahi (Meluli)
Aleviler, Kırklar Aşkına Levh-i Kalem Alevi Fikir Topluluğu’nun çağrısı üzerine 1 Eylül’de toplandılar. Dünya Barış Günü vesilesiyle Alevi pirlerinin, aydınların, yazarların, sanatçıların ve Alevi kurum temsilcilerinin katıldığı toplantı, Alevilerin önümüzdeki dönem fikir tartışmalarında yer almak istediklerini gösterdi. Alevi pirlerinin huzurunda yürütülen tartışmalar onların katkılarıyla da güçlendirildi ve Alevi toplumunun temel sorunları bir kez daha masaya yatırıldı. Yine Alevilerin dostları, ittifakları ve Ortadoğu’da yaşananlar karşısında tepkileri tartışıldı. Êzidîlerin yaşamış olduğu dramın Alevilerin yaşadığı dramla özdeş olduğu belirtilen tartışmalarda aktif destek sunulması konusunda kararlar alındı.
Alevilerin kendi sorunlarını, kendi entelektüel birikimlerini ortaya çıkarmayı hedefleyen tartışmaların ayda bir yapılarak, bunların gelecek nesillere aktarılması için gerekli araçların yaratılması için fikir birliğine gidildi.
Alevi entelektüel dünyası, bilgi dünyasının köklü, tarihi mirasının Alevi pirlerinin makamında saklandığı, onun için Alevi pirleriyle fikir topluluğu tartışmalarını güçlendirilmesi üzerinde duruldu. Alevi pirlerinin eğitimsiz olduğu, Aleviliği doğru temsil etmediği gibi söylemlerin doğruyu yansıtmadığı, Aleviliği asimile etmek isteyen kesimlerin Alevilerle pirler arasındaki bağı kopararak kendi fikir dünyalarına örgütlemenin aracı haline getirmeye çalıştıkları konusunda hemfikir bir tavır ortaya çıktı. Önümüzdeki dönemde Alevilerin değil, Aleviliğin esas alınarak tartışmaların yürütülmesi Alevi değerlerinin hayattaki karşılığının yeniden yeşertilmesi için ayda bir toplanacak olan fikir topluluğunun bir koordinasyona kavuşturulması sağlandı.
Böylesine bir süreçte Levh-i kalem Alevi Fikir Topluluğu’nun oluşturulması ve bu topluluğun en çok tartışma konusu olan Alevilik değerlerinin yaşatılması kendisini temsil eder yazın ve görsel alanda örgütlendirilmesini hızlandıracak ve bu alanda çalışma yürüten kesimleri cesaretlendireceği için, büyük önem arz etmektedir. Alevi entelektüel dünyası, yazarları ve aydınları aynı Aleviler gibi ötekileştirilmiş, ciddiye alınmamış ve baskılara maruz bırakılmıştır. Birçok medya kuruluşunda Aleviler olmakla birlikte Alevilerin kendi medya kuruluşları hemen hemen yoktur. Olanları ciddi toplumsal baskı, ekonomik darboğaz içerisinde hareket edilemez haldedir. Bu anlamıyla Levh-i Kalem Alevi aydınlanmasının bir parçası ve aynı zamanda ötekileştirilmek istenen Alevilerin entelektüel dünyaya, merkez medya algısına karşı verilmiş bir cevaptır.
İnancım o dur ki bir özgürlükler platformu olan Levh-i Kalem Alevi Fikir Topluluğu Alevilerin en temel sorunlarını tartıştıracak Alevilerin kendilerinin kendilerini temsil ettikleri mecralarda yol almalarına vesile olacaktır. 1 Eylül’de bir araya gelen ve Dünya Barış Gününü ilk toplantısına vesile eden Levh-i Kalem Alevi Fikir Topluluğu sosyal ve siyasal mecradaki yerine de vurgu yapmıştır. Barışın, birlikte yaşama kültürünün ortakçı üretim ve yaşam tarzının yanında olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.
Aleviliğin sosyal ve siyasal duruşuna yönelik asimilasyoncu politikalara karşı da tavrını 1 Eylül Dünya Barış günü şahsında toplanarak ortaya koymuştur.
Toplantıda Alevi pirleri, aydın ve yazarları, kurum temsilcileri adına önemli kararlara imza atılmıştır. İlk toplantının ardından, Şengal ile dayanışmak, Êzidîlerin acısına dokunmak amacıyla Alevilerden oluşacak bir heyetin Ortadoğu’da nerdeyse soykırıma varan boyutta katliamların yaşandığı yer olan Şengal’e bir yürüyüş organize edilmesi kararı alındı. Yüzyıllardır katliamlara maruz kalan ve bugün ise IŞİD zulmüne uğrayan Êzidîler ile dayanışma için ise Diyarbakır Cemevi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile ortak kampanyalar yürütülmesine karar verildi ve Alevilerin mazlumun yanında olan değil, mazlumun bizzat kendisi olduğu vurgulandı.
Topluluğun ikinci toplantısının ise bir kadın toplantısı olmasının önemi vurgulandı ve bu da karara bağladı. Toplulukta aynı zamanda Alevi felsefesi, kültürü inancında kadının yerini güçlendirmek ve kadının sözünü bu anlamda büyütmek gerektiğine dikkat çekildi.
Topluluğun koordinasyonuna seçilen isimler ise Şükrü Yıldız, Celal Fırat, Tolga Sağ, Cemo Doğan, Necdet Saraç, Recai Aksu, Mehmet Tural oldu.
Birçok Alevi kurum ve kuruluşunun yıllardır yürüttükleri mücadeleyi de sahiplenerek, Abidin Özgünay, Hıdır Ali Bingöl, Nejat Birdoğan, Derviş Kan, Pir Mehmet Yüksel, Kasım Yeşilgül, İrene Melikof, Erdem Baba gibi son yıllarda aramızdan ayrılan değerlerin emeğin sahiplenmesi olarak da böylesi bir topluluğun oluşmuş olması değerlidir.
Levh-i Kalem’in işte bu emeklerin hayat bulduğu bir çalışma yürütmesi umuduyla. Allah Eyvallah.