Maraş 1920’lere kadar çok dilli, çok kültürlü yapısı ile dikkat çeken bir medeniyet merkeziydi. Ama yıllarca Ermenilere, Süryanilere, Rumlara karşı yapılan sistemli saldırılarla şehrin dokusu hızla değiştirilmeye, ‘Arındırılmaya’ başlandı. 19- 26 Aralık 1978 tarihleri arasında Alevilere, Kürtlere karşı yapılan katliam bu arındırma operasyonunun son halkasıydı.
Maraş, Alevilerin, Kürtlerin solcuların yaşadığı bir bölge olmaktan çıkarılmıştır. Bugün artık Maraş’daki Alevilerin nüfusları yüzde onla ifade edilebilecek bir duruma gelmiştir. Katliam sonrası büyük bir göç yaşanmıştır. Öyle bir göç ki insanlara Maraş’a yıllarca dönememişlerdir.
Geride bırakılan 35 yıl boyunca Maraşa’a girmemiş, yakınlarının mezarına varmamış, varınca bir mezar bulamamış insanlara karşı olanca nefretiyle, acımasızlığıyla duran devlet, kendi topraklarında mülteci haline getirdi Maraşlıları.
Bu yıl Maraş soykırımının 36. yılı. Bu 36 yıl zarfında herkes bir şeyler söyledi Maraş hakkında. Ama öldürülen, evleri barkları yakılıp yıkılıp sürgün edilen Aleviler, Kürtler sessizliğe büründü yıllarca. İnsanlar çoğunlukla konuşmaktan imtina etti ve hatta yaşananları unutmaya çalıştı. Ama artık öyle değil. Yıllarca yalnızlaştırılan, susturulan Aleviler yıllar yılı içlerinde büyüyen korku duvarını paramparça ettiler. Ve artık anlatıyor, hesap soruyor Aleviler.
28 Aralık günü, İstanbul Okmeydanı Cemevinde, “Maraş Katliamı ve Kültürel Soykırım“ konulu bir konferansı düzenlenecek. Levh-î Kalem Alevi Fikir Topluluğu ve Avrupa Maraş Girişimi’nin öncülüğünde Sev-Der, Kürecik-Der, Hasanali-Der,Uzunpınar-Der, Uzunhasan-Der, Kaşan-Der, Güç-Der veKöşk-Der gibi kurumların desteğiyle düzenlenecek olan Panel 28 Aralık günü saat 12:00’da başlayacak.
Konferansın açılışı genel koodinesini yaptığım, yönetmenliğini Cemo Doğan ve Deniz Ösoy’un yaptığı, katliamın nedenleri, yarattığı ağır sonuçları, katliamın tanıkları aracılığıyla ele alan „Memleketim Maraş-Birîna Raş“ isimli belgeselinin gösterimi ile yapılacak.
Cemo Doğan’ın moderatörlüğünü yapacağı ‘Maraş Katliamı ile Yüzleşmek’ başlıklı ilk oturumda dönemin tanıkları olan Elif Tabak, Ali Doğan, Şıxo Bakır, Hüseyin Çapartaş ve eğitimci Mustafa Mamaklı konuşmacı olarak katılacak. Şükrü Yıldız moderatörlüğünde yapılacak ‘Maraş’ta Kültürel Soykırım’ başlıkları ikinci oturumda ise akademisyen Sema Özveren, yönetmen Zeynel Doğan, eğitimci-yazar Mehmet Kömür, gazeteci Mazlum Doğan, sanatçı Ali Üstünses ve aktivist İsmail Sakarat yer alacak.
Saat 18:30’da Şıxo Bakır, Ali Ekber Bakır, Tacım Bakır, Ali Soysüren, Telli Ya MADO ve Ali Sizer’in de katılacağı Kantarma Sinemilli Dedeleri ile Muhabbet Cemi düzenlenecek.