Kayıp yakınlarından karartılan TV’lere destek

 Faili meçhul cinayete kurban giden, kaybedilen yakınları için Amed ve Êlih’te 399’uncu kez bir araya gelen kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, ekranları karartılan Tv ve radyo kanallarına destek verip, dayanışma çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed (Diyarbakır) Şubesi üyeleri ve kayıp yakınlarının “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla her Cumartesi günü düzenledikleri oturma eylemlerinin 399’uncusu, Diyarbakır Valiliği tarafından açık alandaki tüm eylem ve etkinliklerin ikinci bir emre kadar yasaklanması nedeniyle yine İHD Şube binasında gerçekleşti.
Açıklamaya İHD yöneticileri ve kayıp yakınları katıldı. Kayıp yakınları kaybedilen yakınlarının fotoğraflarını taşıdı.

‘Hakikatin açığa çıkmaması için TV’ler kapatıldı’

Eylemde konuşan İHD Amed Şubesi Başkanı Raci Bilici, Türkiye’de adalet yerini bulana kadar mücadele edeceklerini söyledi. Bilici, Muhalif Tv ve radyoların kapatılmasına dikkat çekerek, devletin farklılıkların sesini kısmak istediğini belirtti. Hakikatin açığa çıkmaması ve halkın bunu görmemesi için muhalif kanaların kapatıldığını yineleyen Bilici, bu durumun kabul edilmez olduğunu dile getirdi.
Bilici, “Siyasal iktidar farlılıkları yok sayacağına TV ve Radyoları kapatacağına insanlığa karşı işlenen suçları açığa çıkartsın” dedi. Bilici, önümüzdeki hafta eylemin 400’ncü hafta olmasından kaynaklı kitlesel geçmesi için katılım çağrısında bulundu.

Konuşmasında Licê’de katledilen Ceylan Önkol’un ölüm yıldönümüne de işaret eden Bilici, faillerin açığa çıkmasını istedi.

Bilici’nin konuşmasının ardından Avukat Hasan Yalçın, 6 Ekim 1992’de İstanbul Teknik Üniversitesi’nde gözaltına alınan ve o günden beri kendisinden haber alınamayan Ayhan Efeoğlu’nun hikayesini okudu.

Kayıp eylemi yapılan 5 dakikalık oturma eylemi ile son buldu.

ÊLIH

Êlih’te (Batman) de İHD üyeleri ve kayıp yakınlarının her hafta Cumartesi günü “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” sloganıyla gerçekleştirdiği eylem, 399’ncu haftasında devam etti.
Gülistan Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirilen eyleme STK temsilcileri, insan hakları savunucuları ve kayıp yakınları ellerinde faili meçhulde kaybedilenlerin fotoğrafları ile katıldı.

Kapatılan TV’lere tepki

Etkinlikte açıklama yapan İHD Êlih Şube yöneticisi Fahrettin Asutay, muhalif kanalların kapatılmasına şu sözlerle tepki gösterdi: “OHAL kapsamında 45 gazete, 24 radyo, 15 dergi, 29 yayınevi, 3 haber ajansı kapatıldı. 100 gazeteci gözaltına alındı. 37 gazeteci tutuklandı. 28 belediyeye kayyum atandı. OHAL KHK’leri ile kapatılan televizyon kanallarının sayısı 28’e ulaştı. TV kanallarına yönelik ikinci dalga birkaç gün önce yapıldı. Aralarında Kürtçe çocuk kanalı Zarok TV’nin de bulunduğu 12 televizyonun yayını herhangi bir bildirim yapılmadan kapatıldı. Tüm bunlar OHAL ‘in gerekçesini aşmıştır, süreç amacından sapmış, tasfiye sürecine dönüşmüştür.”

Maltu’nun hikayesi paylaşıldı

Her hafta olduğu gibi bu hafta da faile meçhule kurban giden M. Şirin Maltu’nun hikâyesi paylaşıldı.

Hikayeyi okuyan Asutay şu bilgileri paylaştı: “Ocak 1995 tarihinde askerler, korucular ve özel timler tarafından iki askeri panzer eşliğinde Kozluk ilçesine bağlı Zediya mezrasına gece saatlerinde baskın düzenlenir. Bu baskında Mehmet Şirin Maltu gözaltına alınır. Ailesine, ertesi gün PKK sığınaklarını ve silahlarının göstermesi gerekçesi ile köye getirdiklerinde kendisine işkence yapıldığını bundan dolayı ayakta duramayacak durumda olduğunu, hiçbir sığınak gösteremediğini ve PKK ile ilgisinin olmadığını söyler. Aynı gün tekrar karakola götürülür. Ailesi götürülürken (Cengiz adlı) Bekirhan Jandarma Karakol Komutanı ve Kozluk Jandarma Bölük Komutanı olay yerinde olduğunu belirtir. Daha sonra M. Şirin Maltu’dan bir daha haber alınamaz. Ailesinin yetkili makamlara yaptığı başvurulardan bir sonuç alınamaz.”

(ekip/ao/öç)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER