Basın dünya gündeminde

Türkiye’de muhalif ve Özgür Basın’a yönelik artan saldırılar, uluslararası alanda birçok kurum ve kişi tarafından gündemleştirilmeye başlandı. Baskıların gündemleştiği İsveç’te akademisyenler imza kampanyası başlatırken, İsveç basını da yaşananlara geniş yer verdi

Türkiye ve Kürdistan’da yayın yapan Tv ve radyoların Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kaptılmasının ardından birçok yerde başlatılan dayanışma eylemleri devam ediyor. Basın emekçilerine destek vermek amacıyla 12 Ekim’de 51 sivil toplum örgütü ve politikacı, İsveç hükümetine Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırılara karşı tutum almaları için çağrı yaptı. Çağrının ardından Sol Parti Milletvekili Dainel Riazat da, konuyu parlamento gündemine taşıdı. Riazat, Başbakan Stefan Löfven’e medya kuruluşlarının kapatılmasına karşı ne yapmayı düşündüğü sorusunu yöneltti.

Baskı sınırları aştı

Türkiye’nin otoriterleştiğini ve  Kürt televizyon kanallarını kapattığını, ifade ve basın özgürlüğünü ortadan kaldırdığını söyleyen Riazat, Türkiye’nin Eutelsat’a baskı yaparak Avrupa’daki Kürt televizyon kanallarını da kapattırdığına dikkat çekti. Löfven ise “Türkiye ile ilişkilerimizin olması önemli. En azından sivil örgütlere destek veriyoruz. Bunlarla ilişkililerimizin olmasının Türkiye ve onun demokrasisini güçlendireceğinden tamamen eminim” diyerek konuyla ilgili bir şey yapıp yapmayacakları sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

Bakanlığa basın önergesi

İsveç Sol Parti Dış Politika Sözcüsü Hans Linde de, Dışişleri Bakanı Margot Wallström’e Stockholm’den yayın yapan Newroz Tv’nin yayınlarını sürdürmesi için ne yapmayı düşündüğü sorusuyla ilgili önerge verdi.  15 Temmuz darbe girişiminin ardından muhaliflerin tutuklandığına, basın ve ifade özgürlüğünün daha da kısıtlandığına dikkat çeken Linde, soru önergesinde Türkiye’nin ifade özgürlüğüne yönelik saldırılarının ülkenin sınırlarını aşarak Avrupa’ya ulaştığını, Stockholm’den yayın yapan Newroz Tv’nin 11 Ekim günü kapatıldığını belirtti.

Siyaset bilimcilerden kampanya

İsveç Siyaset Bilimi Derneği (SWEPSA), gazeteci ve yazarların tutuklanmasını protesto etmek için imza kampanyası başlattı. Siyaset Bilimi Profesörleri Michel Micheletti ve Lars Johan Hierta’nın öncülük ettiği imza kampanyasına İsveç’in değişik üniversitelerinde görev yapan 188 siyaset bilimci katıldı. Prof. Jan Hallanberg ve Prof. Michel Micheletti, 188 imzalı protesto mektubunu Türkiye’nin Stockholm Büyükelçisi Kaya Türkmen’e verdi.

İsveç basınında Türkiye basını

İsveç medyası, ifade ve düşünce özgürlüğüne yönelik saldırılara geniş yer verdi. Fria gazetesinin sivil toplum örgütlerinin basın özgürlüğüne yönelik saldırıları ele alan çağrısını yayımlamasından sonra İsveç Devlet Radyosu da, Türkiye’deki ifade özgürlüğü ihlallerini kamuoyuna duyurdu. İsveç’te basın özgürlüğünün 250’inci yılının kutlandığı sıralarda dünyanın pek çok yerinde basın özgürlüğünün baskı altında olduğu belirtilerek, Özgür Gündem’in kapatılması sırasında gazetecilere yönelik saldırılara yer verildi.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER