Köln’ün Özgün Ressamı

Almanya’nın Köln kentinde çok canlı bir resim dünyası var. Şehirde resim sanatına ilişkin 7 müze bulunuyor ve 20’e yakın ressam derneği var. İlginç olan ise şu: Bu derneklere kayıtlı ressam sayısı 2 bin. Yaklaşık 800 ressam çalışmalarını özel atölyelerinde sürdürüyor.

Antep Alevilerinden olan ressam Ali Zülfikar da Köln’de yaşıyor. Zülfikar ile kendi özel atölyesinde görüştük.

Ali Zülfikar’ı bu kadar ressam arasında özgün kılan önemli bir yanı var: O, son üç yıldır sadece kurşunkalem kullanarak resim yapıyor. Resim tarihinde tuvale sadece kurşunkalem kullanarak resim yapan ressam neredeyse yok. Çünkü kurşunkalem tuvalde çabuk dökülüyor. Yine kurşunkalem hata kabul etmiyor. Bir yeri silmek istediğinizde ve yeniden orayı doldurduğunuzda izi belli oluyor. Bu nedenle tercih edilmiyor.

Ali Zülfikar kurşunkalemle yaptığı resimler zamana dirensin diye bir formül bulmuş. Bulduğu özel bir karışımı resim bittikten sonra tuvale döküyor ve böylece resim dökülmüyor. Her zaman ilk çizildiği gibi kalıyor. Ama bu karışımı neyle ve nasıl elde ettiğini ise kimseye söylemiyor.

Sır Olarak Kalacak

Ali Zülfikar, bu konuda şunu söylüyor: “Tekniğini açıklamayacağım. Sır olarak kalacak. Yoksa sır olmaktan çıkar. Onu bulan benim. İnsanlar çabuk ulaşmamalı. Sanatınıza iki çizgide ulaşmamalı ki sanat olarak kalsın.”

Ali Zülfikar’ın bir başarısı da şu: Büyük boy tuvalleri sıfır hatayla kurşunkalemle bitirmesi. “En küçük bir hatada bile izi kalıyor” diyen Zülfikar, bu nedenle sanat müzelerinin ve sanatseverlerin çalışmalarını övgüyle izlediklerini aktarıyor.

Sanatçı, son üç yılda 30’a yakın sergi açtı. Almanya, Hollanda, Fransa ve İngiltere’de açılan sergiler büyük ilgi gördü. Ali Zülfikar daha çok insan portreleri çiziyor ve genelde büyük formatta çalışıyor. Tabloların boyu 1 metre ile 3 metre arasında değişiyor.

“İlk Aşkımdı”

Ali Zülfikar, kurşunkalemle resim yapmanın öyküsünü ise şöyle anlattı: “Herkes önce kurşunkalemle resim yapmaya başlar. Ben de ‘Kurşunkalem ilk aşkımdı. Derinleştireyim’ dedim. ‘Renkli çalışmalarım iyi-güzel ama kurşunkalemi tuvale yapabilir miyim’ dedim. İyi sonuç alınca devam ettim. Devam edince gördüm ki yaşlılık, yüzdeki çizgiler, mimikler kurşunkalemle daha güzel yansıtılıyor.”

11 Kez Gözaltına Alındı

Ali Zülfikar 1971 yılında Antep’in Yavuzeli ilçesine bağlı Milelis köyünde doğdu. Bu köyün Alevilik açısından önemli bir özelliği var. Kureyş aşiretinin kurucusu olan Haci Kureyş’in türbesi Milelis köyünün yanında. Ali Zülfikar, ilkokulu kendi köyünde, ortaokulu Yavuzeli’nde, liseyi de Antep’te okuyor. Üniversite için Elazığ’a giden Zülfikar, üç yıl su ürünleri üzerine okuyor. Yanısıra da üç yıl boyunca Memduh Kuzay ve Cemal Arslan atölyelerinde Resim Sanatı eğitimi alıyor.

Ali Zülfikar’ın bir özelliği de yaşanan siyasi olaylara duyarsız kalmaması. 1993-1997 arasında çizdiği tablolar ve açtığı sergiler yüzünden onbir kez gözaltına alınıyor. İlk gözaltısını şöyle anlatıyor: “1993 yılında Antep’te bir hafta gözaltında kaldım. Neden? Tablolarımda faili meçhul cinayetleri işlediğim için.” Gözaltılar sürdüğü ve özgür sanat ortamı olmadığı için Ali Zülfikar 1997 yılında mecburen Almanya’ya geliyor.

2001’den bu yana Köln’de yaşayan Ali Zülfikar, burada binin üzerinde çalışmaya imza attı. Türkiye’de yaptıklarının çoğu ise kayıp. Çünkü çok gözaltı yaşadığı için tablolara değişik arkadaşlarına bırakıyormuş. Onlar da çoğunlukla koruyamamışlar.

Ali Zülfikar’ın 13 Ekim günü Frankfurt kentinde bir sergisi açıldı. 25 Kasım gününe kadar sergiyi Sveta Art Gallery’de izleyebilirsiniz…

Fotoğraflar: Sibel Öz

ali-zulfikar-koln-resim-sergisi-alevinet-01 ali-zulfikar-koln-resim-sergisi-alevinet-02

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER