Temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan 2016 BİA Medya Gözlem Raporu’nda basında yaşanan ihlaller kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda OHAL ve çıkarılan KHK’lerle özellikle Cemaat ve Kürt basının hedef alındığı belirtildi
OHAL ilanından sonra çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler ile (KHK) özellikle muhalif basına yönelik kapatma, tutuklama ve soruşturmalar da yoğunlaştı. Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ankara şubesi tarafından 3 aylık Medya Raporu’nun yayınlanmsının ardından dün de Bağımsız İletişim Ağı (Bianet) tarafından 3 aylık basın raporu açıklandı. Temmuz, ağustos, eylül aylarını kapsayan 2016 BİA Medya Gözlem Raporu’na göre OHAL ve yürürlüğe konan KHK, özellikle Cemaat ve Kürt basınına yönelik yaygın gözaltı, tutuklama, kapatma gibi ölçüsüz ve hukuka aykırı uygulamalara yol açtı.
Kapatma, sansür
Medya Gözlem Raporu’nda, 107 gazeteci ve 10 dağıtımcının cezaevine girdiği, tutuklu gazetecilerden 71’sinin “Cemaat medyası” çalışanları olduğu ve habercilerden 29’u ve dağıtımcıların tamamının da Kürt basınından olduğu bilgisi yer aldı. Raporda, 7 gazeteci ve 2 medya bürosunun saldırıya uğradığı, 2 gazetecinin tehdit edildiği ve 2 gazetecinin de kötü muamele gördüğü bilgisi yer alırken, 78 gazeteci ve medya çalışanın gözaltına alınıp, daha sonra serbest bırakıldığı ve 24 gazeteci için de gözaltı kararı çıkartıldığı belirtildi. 775 basın kartı ve 46 gazetecinin pasaportunun iptal edildiği ve 5 gazetecinin pasaportuna el konulması için de talepte bulunulduğu belirtilen raporda, 155 medya organının ve 3 yayın yasağı veya geçici yayın yasağı ile 18 sitenin kapatıldığı ile 4 sitenin de sansüre uğradığı bilgisine yer verildi.
2 bin 152 yıl hapis cezası!
Raporda ayrıca 3 aylık dönemde 4 gazetecinin toplam 55 yıl 4 ay hapis istemiyle yargılandığı bilgisi de yer aldı. Raporda yer alan bilgilerde, 117 gazetecinin 880 yıl 6 ay hapis istemiyle yargılandığı ve 61 gazetecinin “örgüt yöneticiliği” veya “örgüte yardım”dan toplam Bin 36 yıl hapis istemiyle yargılandığı belirtildi. 6 gazetecinin de “Devletin güvenliğe dair gizli bilgileri temin etme ve açıklama” gibi suçlamalarla bir müebbet ve 216 yıl ve 6 ay hapis tehdidiyle yargılanmaya devam ettiği belirtilerek, gazetecilere toplamda istenen cezaların 1 müebbet ve 2 bin 152 yılı bulduğu ifade edildi.
Dayanışmaya öfke
Özgür Gündem gazetesiyle sembolik bir günlük dayanışmada bulunan 32 gazeteci ve insan hakları savunucusuna “terör örgütü propagandası” iddasıyla dava ve soruşturma açıldığı belirtilen raporda, KHK’ye dayanılarak medya organlarının kapatılması sonucu 2 bin 500’e yakın gazeteci ve medya çalışanın işsiz kaldığı bilgisi yer aldı. Raporun devamında Radyo Televizyon Üst Kurumu (RTÜK) tarafından Tv ve radyolara para cezası ve kına cezası verildiği bilgisiyle HDP milletvekilllerinin dokunulmazlıklarının kaldırıldığı bilgisi yer aldı.
AMED / DİHA