Akadların çöküşünde iklimin payı kesinleşti

Milattan önce 2330’lar ile 2150 yılları arasında hüküm süren Akad İmparatorluğu, Kürtlerin de ataları olduğu varsayılan Gutiler tarafından yıkılmıştı. Ancak Akadların yıkılışının iklimsel felaketlerin sonucu gelişen sosyal olayların getirdiği zayıflama sonucu olduğu tezi ortaya atıldı.

YOSUN FOSİLLERİ İNCELENDİ

Rojava topraklarında bulunan ve Akadların merkezi olan Tell Leilan’ın da içerisinde olduğu Habur Vadisi’nde yapılan arkeolojik çalışmalar ile Umman Denizi’nden alınan yosun örneklerinin incelendiği bir araştırmanın sonuçları, Geology dergisinde yayınlanmıştı.

Japon bilim insanlarının araştırmasında fosilleşmiş yosun örnekleri incelenirken, buradan elde veriler iklimsel modellerle karşılaştırıldı.

KURAKLIKLAR NEDENİYLE YAŞANAN AÇLIK NEDEN OLDU

Akadların son dönemlerinde ciddi bir iklimsel felaketin yaşandığı sonucuna varılan araştırmaya göre, Milat’tan önce 2200’lere doğru bölgede ciddi kuraklıklar meydana geldi. Bu kuraklıklar döneminde kış aylarında şiddetli ‘şamal’ denilen kuru fırtınalar hâkim olurken, toz ve kum fırtınaları da bölgeyi etkisi altına almıştı.

Araştırmaya göre, aralıklarla yaşanan bu iklimsel felaketler nedeniyle ciddi bir gıda sorunu yaşandı ve yaşanan açlıklar toplumsal huzursuzlukların baş göstermesine neden oldu. Uzmanlar, yaşanan huzursuzluklar nedeniyle zayıflayan Akad İmparatorluğu çevresindeki halkların saldırıları sonucu yıkıldı.

TÜM DÜNYAYI ETKİSİ ALTINA ALAN OLDUKÇA AĞIR BİR KURAKLIKTI

Ancak Akadların yıkılışına giden süreci hazırlayan kuraklıkların sadece Habur Vadisi’nde etkili olmadığı biliniyor. Bilim insanlarının daha önceki araştırmalarında, Milat’tan önce 2200’lü yıllarda ciddi kuraklıkların yaşandığı ve bu kuraklıkların dünyanın birçok bölgesinde etkili olduğu ortaya konmuştu.

Akadların oldukça güçlü ve düzenli bir yapı kurmalarına rağmen 200 yıldan az bir sürede dağılmalarına yol açan kuraklıkların uzun bir döneme yayıldığı ve çok sayıda başka medeniyetin yok olmasına yol açtığı varsayılıyor. Bunlar arasında antik Mısır’ın yanı sıra İndus Vadisi ile Orta Çin’deki birçok medeniyetin olduğu tahmin ediliyor.

MAĞARADAN ALINAN ÖRNEKLER DE BU YÖNDE SONUÇ VERMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl Oxford Üniversitesi’nden bilim insanlarının İran’ın kuzeyindeki Demavend yakınlarındaki bir mağaradaki sarkıtlar üzerinde yaptıkları çalışmalar, Akadların yıkılışından önce ciddi kuraklıkların yaşandığını ortaya koymuştu. Ancak bu veriler ilk kez denizdeki yosun fosilleri yardımıyla güçlendirilmiş oldu.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER