Fransa Alevi Kadınlar Birliği Başkanı ve Avrupa Alevi Kadınlar Birliği İkinci Başkanı Sultan Şahin, Alevi inancının merkezinde kadınlar olmasına rağmen günümüzde eksik yaklaşımların söz konusu olduğunu belirterek, “Fransa başta olmak üzere Avrupa’daki Alevi kadınlar olarak mücadele ederek eşit başkanlığı hayata geçirdik. Umarım Türkiye’de de benzer bir süreç yaşanır. Bizler her türlü desteğe hazırız” dedi. Kadıncık Ana Dergahının restorasyon çalışmasının tamamlandığını da aktaran Şahin, “Kadınlar Birliği olarak her yıl Kadıncık Ana Dergahında tüm kadınlarla beraber bir Muhabbet Cem’i yapacağız” diye konuştu.
Fransa Alevi Kadınlar Birliği Başkanı ve Avrupa Alevi Kadınlar Birliği İkinci Başkanı Sultan Şahin, PİRHA’ya hem Kadıncık Ana Türbesi’nin restorasyon sürecini hem de Alevi kadınların Avrupa’da ve Türkiye’deki durumuna ilişkin sorularını yanıtladı.
ALEVİ KADINLAR HER ALANDA, HER YERDE, EŞİTLİĞİNİ ELE ALACAKTIR
Diren Keser: Alevi inancında bir çok inanç ve dinden farklı olarak kadınlar inancın taşıyıcısı, yürütücüsü ve öğreticisi konumundular. Bugün nasıl?
Sultan Şahin: Kurum ve kuruluşlarımızın içerisinde kadına tanınan bir eşitlikten bahsediliyor ama objektif baktığın zaman böyle değil. Kadını mutfakla sınırlandırmak yada basit işlere yönlendiren bir anlayış var. Söz söyleme ya da eşit haklara sahip olma noktasında Avrupa’da da bir eksiklik vardı. Çünkü bu bir toplumsal sorun. Aleviler belki geçmişi düşündüğümüz zaman biraz daha farklıydı. Analar olmadan Cem olmazdı. Düşünün bir Hacı Bektaş dergahımız da Kadıncık Anamız vardı ve eşitim diye hitap ederdi. Kadıncık Ananın büyük rolleri vardı. Günümüze baktığımız zaman ben Fransa için söyleyeyim 41 tane Alevi Kültür Merkezi (AKM) var. Bu 41 AKM içerisinde ilk başlarda kadınlar komisyon düzeyindeydi. Ama bu değişti. Çünkü biz kadınların verdiğimiz bir mücadele var. Şu anda 41 AKM içerisinde 17 tane kadın başkanımız var. Onun dışında eşit başkanlarımız var ve federasyonumuzda da eşit başkanlığa geçtik. Alevi kadınlar her alanda, her yerde, eşitliğini ele alacağını ve hak ettiği yerden olacağını düşünüyorum.
“AVRUPA ALEVİ KADINLAR BİRLİĞİNE BAĞLI OLAN 11 ÜLKE VAR”
-Fransa’daki bu tablo diğer ülkelerde de aynı mı?
Sultan Şahin: Tabii ki yolun başındayız diyebilirim. Çünkü Avrupa’nın birçok ülkesinde eşit başkanlık yoktu. İlk Fransa uyguladı eşit başkanlığı. Ama şu anda konfederasyonumuz eşit başkanlığa gitti ve konfederasyonumuzda eşit başkanlığı sevgili Nevin Kamilağaoğlu’yla başlattık. Çünkü Avrupa Alevi Kadınlar Birliğin verdiği bir mücadele vardı. Bu mücadele bazı anlayışların aşılmasıyla sonuç verdi ve başardık. Alevi kadınlar bilinçleniyor ve Aleviliğin özünde var olan ve asimilasyona uğratılmaya çalışılan, kadını görmezden gelen yaklaşımlara karşı örgütleniyor. Alevi kadınlar güçlendikçe Alevilik te güçlenecektir. Şu an güçlü bir kadın örgütü var. Avrupa Alevi Kadınlar Birliğine bağlı olan 11 ülke var. Hatta iki tanesi de Romanya ve İtalya da oluştu. Onun için özellikle tüm kadınların daha güçlü bir ses çıkarabilmesi için bence bu birliklerimizin içerisinde özellikle kadın platformlarında yer almaları, söz sahibi olmaları gerekir. Çünkü kadın isterse dünyayı değiştirir diyorum.
“TÜRKİYE’DEKİ ALEVİ KADIN HAREKETİ AVRUPA’YA KIYASLA ÇOK YAVAŞ İLERLİYOR”
-Eşit başkanlık süreci Türkiye’deki Alevi kurumlarına yansır mı?
Sultan Şahin: Açıkçası yansımasını istiyoruz. Biz şu anda Avrupa’da çalışmalar yürütüyoruz. Ama burada da beraber çalışma yürüttüğümüz Alevi kadınlarımız vardır. Nitekim oradaki çıkacak olan bir ses buraya da güç verecektir ve bir değişim olacaktır. Ama ben Türkiye’deki Alevi kadın hareketini Avrupa’ya kıyasladığımda çok yavaş ilerlediğini, çok güçlü bir hareketin çıkmadığını düşünüyorum. Türkiye’de genel olarak güçlü bir kadın hareketi var ama Alevi kadın hareketi biraz sönük geçiyor. Bunun güçlenmesi gerekir. Bunun güçlenmesi için de Avrupa’daki kadınlar olarak Türkiye’deki bacılarımızı el uzatmak ve güçlendirmek, destek sunmak diye bir hedefimiz vardır.
“HER YIL KADINCIK ANA DERGAHINDA MUHABBET CEM’İ YAPACAĞIZ”
-Kadıncık Ana Dergahı çalışmalarına gelecek olursak, restorasyonda son aşamaya gelinmiş durumda. Bu çalışma nasıl başladı?
Sultan Şahin: 15 yıllık bir geçmişi var. Fransa Alevi Kadınlar Komisyonu bir gezi düzenlemişti. Bende o geziye katılmıştım. Kadıncık Ana Dergahına ziyarete gitmeden müdürlükten izin almak gerekiyordu. Bize ait olan bir dergah ve biz izin alarak gittik. Gittiğimiz de ise Kadıncık Ana Dergahının bir tarafı yıkık, bira şişeleriyle çöp haline dönüşmüş, harebe bir yerle karşılaştık. Bu da beni çok üzdü. Fransa’ya döndüğüm zaman nasıl bir çalışma yapabiliriz, restore edebilirizin çalışmasını başlattım. O süreç içerisinde Fransa Kadınlar Birliğini kurduk ve kurar kurmaz da projeyi hayata geçirmek için çalışma başlattık. Fransa olarak yola çıksak da Avrupa Kadınlar Birliği de projeyi sahiplendi. Nevin Kamilağaoğlu, Serpil Özen canlarımızla birlikte bu çalışmaya 2018’de başladık ve süreci takip ettik. Yoğun bir yazışmadan sonra devlet kaynağının olmadığını yani yapamayacaklarını söylediler. Biz daha önce hazırlıklarımızı yaptığımız için biz yapalım dedik. Birkaç ay sonra 2019 bütçesinde restorasyon için para ayırdıklarını söylediler. Gelinen aşamada mücadelemiz sonuç verdi. Şu anda restorasyon tamamlandı, peyzaj çalışması da bitmek üzere. Çok güzel bir çalışma yürütülmüş. Belediye Başkanının da büyük çabaları oldu. Kadınlar Birliği olarak her yıl Kadıncık Ana Dergahında tüm kadınlarla beraber bir Muhabbet Cem’i yapacağız. Pandemi biterse önümüzdeki bahar da birçok şehrinden gelecek olan Avrupa Alevi Kadınlar Birliği bir heyet şeklinden Türkiye’ye gelecek ve Türkiye’deki Alevi kadınlarla birlikte bir buluşma sağlayacağız. Ayrıca Avrupa Alevi Kadınlar Birliği’nin şu anda Kadıncık Ana dahil geçmişi ile ilgili bir araştırma yapılıyor. Umarım bu araştırma kısa sürede tamamlanır ve kadın değerlerimizi açığa çıkartıp bir araya getiririz.
Diren KESER/MERSİN