İzmir’de bir mücadele adamı, bir öğretmen. Caner Canlı. KHK ile ihraç edilmesini ve sonrasını bize anlattı. “Hadi çay demleyelim”…
ELİF KELEŞ
KHK’lı olmadan önce hangi okulda çalışıyordunuz? Hangi Tarih’te ihraç edildiniz?
Buca DMO Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde Edebiyat Öğretmeni olarak görev yapıyordum. 2017 Mayıs ayında emeklilik dilekçesini vermeyi ve öğrencilerim tarafından hazırlanan bir etkinlikle çalıştığım liseden ayrılmayı düşünüyordum ama 7 Şubat 2017’de 686 sayılı KHK ile ihraç edildim.
Nasıl haber aldınız?
7 Şubat gecesi televizyon haberlerini izlerken 686 sayılı kararnamenin yayınlandığını duydum çok kısa bir süre sonra Mersin’den eski bir öğrencim şimdi de öğretmen ve Eğitim Sen üyesi. ”’Merhaba Hocam” diyerek face’den yazmaya başladı. Genelde önemli bir konu olduğunda gündüz yazar ya da arardı. Hal hatır sormadan sonra ihraçların olduğunu söyledi ve ”Hocam İzmir’de de varmış ” diyerek listeyi sanırım istemeyerek bana gönderdi. Adımı gördüm Yani hem haberlerden hem de sosyal medyadan mesajla öğrendim.
Ailenizin ve çevrenizin tepkisi nasıl oldu?
Evdekilerle bir şey paylaşmadım. Sabahı bekledim yine şiirlerimle yola çıktım o ara okuldan bir müdür yardımcısının telefonuyla kısa bir ara verdim bu yolcuğuma. Ses tonundan üzgün olduğu belliydi. Ben onu teselli ettim. Bunun bir mücadele olduğunu ve bedellerin olabileceğini ama uzun vadede kazananın biz olacağını belirttim. Okulda olmam gereken saatlerde eve dönünce çocuklarım Ulaş ve Deniz hemen hemen aynı anda ”Baba ihraç mı ?” dediler. Eşim de telefonla yine öğretmen olan yeğeninden öğrenmişti. Beklenen bir sonuçtu. Çünkü hak, hukuk adalet yoktu. “Hadi” dedim ”çay demleyelim”
Bu süreçte geçiminizi nasıl sağladınız?
İhraç edildiğim tarihte 39 yıl 10 aylık bir hizmetim vardı. Tamamı emekli sandığı. Yani emeklilik sürem fazlasıyla dolmuştu. Buna rağmen resmen oyalandım. Kasıtlı olarak işlemlerim geciktirildi. Emekli oluncaya kadar Eğitim-Sen her ay düzenli olarak yardımcı oldu. Sonuçta emekli oldum haklarımı aldım ama OHAL komisyonunda görüşme devam ediyor. Gün gelecek devran dönecek ve yeniden göreve döneceğiz.
KHK’lı olmasaydınız okulla ilgili ne gibi planlarınız vardı?
Şubat ayının ilk haftası Şükrü ERBAŞ ile telefonda görüşmüştüm. Okulumuza bir etkinlik için davet etmiştim. Okul müdürümüz de onaylamış hatta ilçe milli eğitim müdürlüğüne izin isteminde bile bulunmuştu ihraç olduğum için planlanan etkinliğimiz gerçekleşmedi ama benim hala umudum var. Her zaman tekrarlıyorum ”Gün gelecek devran dönecek”…
Hayatınızda ne gibi değişikliler oldu?
İhraçlardan sonra ilk önce banka kartlarımız, yeşil pasaportlarımız iptal edildi, emekli sandığına bağlı olarak 25 seneden az çalışanların emekli ikramiyesi alması zaten engellenmişti. Sağlık hakkından yararlanmak için 100 günlük bir süre vardı ve 18 Mayıs 2017 tarihinde bu süre de bitecekti… İhraçtan üç gün sonra eshot öğretmen kartlarının da kullanıma kapatıldığını anladık. ‘Geçersiz kart” sesinden hemen sonra hayat devam ediyor. Sabahı, gecesi, şiirleri ve mücadelesi ile. Sınıfta değil ama direniş alanlarında bazen de dost sohbetlerinde, söyleşilerde şiirlerimizi okumaya devam ediyoruz.
Mücadeleye daha fazla zaman ayırıyoruz çünkü okulda olmamız gereken saatlerde sokaklarda ve alanlardayız. Okul ziyaretlerinde Öğretmenler Odalarında arkadaşlarımızın endişe dolu bakışları kısa bir konuşmadan sonra sevgi ve saygıya dönüşüyor, ‘Bir şey yapmak” istiyorlar hatta ihtiyaçlarımızı soruyorlar ama yüzlerindeki sevgi ve güven yeterli bizim için. ‘Her yerde anlatın’ ‘diyoruz uğradığımız haksızlığı. Çünkü suç yok. Soruşturma yok. Mahkeme yok ama ihraçlar var. ‘Bu düzen böyle gitmez, haklıyız kazanacağız” her yerde konumuz aynı. Bu arada dayanışma, örgütlenme ne demektir. Bir kere daha yaşamın içinde öğreniyoruz.
128 Milyar Dolar ile ilgili düşünceleriniz nedir?
KHK’lılar zulüm görmeye devam ederken ülkemizin kaynakları hoyratça harcanıyor. Bu nedenle ”128 milyar dolar nerede ” diye sormaya devam ediyoruz. Bu kadar milyar dolar; hangi tarihte, hangi kur üzerinden; kimlere satılmıştır? Bilmek öğrenmek hakkımız. Bu satış sırasında kimlerin servetine servet katılmıştır? Bir gün mutlak öğrenecek ve demokratik yöntemlerle mutlaka hesabı sorulacaktır. / 25.04.2021
Caner Canlı kimdir?
İzmir doğumlu. Caner Canlı, öğretmen. Buca DMO’da çalışırken KHK ile ihraç edildi.
Umurbey İlkokulu, Buca Ortaokulu, Buca Lisesi ve Buca Eğitim Türkçe Bölümü mezunu.
Buca Lisesi’nde öğrenciyken okul önünde silahla vuruldu. Tedavi gördüğü SSK Buca Hastanesinde memur olarak işe başladı. Güvenlik soruşturması nedeniyle öğretmen olarak ataması yıllarca yapılmadı.
Tunceli Nazımiye Sarıyayla Köyü mesleğinde ilk görev yeri. Buca Kozağaç, Kuruçeşme, Akşemsettin, Burhan Özfatura İlköğretim Okulları, Tire Çıraklık Eğitim Merkezi, Buca Betontaş Lisesi, Gaziemir Lisesi, Ödemiş Çok Programlı Anadolu Lisesi, Buca Devlet Malzeme Ofisi Anadolu Lisesi çalıştığı diğer okullar.
Eğitim-Sen İzmir 5 Nolu Şube’de; 1995 yılından itibaren iki dönem şube başkanlığı, iki dönem yönetim kurulu üyeliği görevinde bulundu. On beş yıldır İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi yönetim kurulu üyesi.
ODTÜ Psikoloji Bölümü’nde; aflardan yararlanarak uzun yıllar kayıtlı öğrenci olarak kaldı.
Çalıştığı okullarda Tiyatro ve Şiir Dinletileri etkinlikleri düzenledi. Demokratik mücadele yöntemleri İnsan Hakları konularında eğitim aldı. Çeşitli etkinliklere katıldı. Şiir ve örgütlü mücadele en önemli ilgi alanları.
Annesi Leman CANLI, Yanya, babası Dursun CANLI, Drama kökenli. Evli. Eşi emekli hemşire. Ulaş ve Deniz isimli iki çocuk babası.