Buget köyü muhtarı Oyardı: Köyümüzde cami olmasından rahatsız değiliz

Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesine bağlı Buget Köyü Alevilerin yaşadığı bir yer olmasına rağmen köyde cami bulunuyor. PİRHA’ya konuşan köy muhtarı Haydar Oyardı ise bu durumdan rahatsızlık duymadıklarını belirterek, “Alevi olduğumuz için herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Arada bizde Alevi olduğumuz halde cumaya gidiyoruz” dedi.

Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesine bağlı Buget Köyü Alevilerin yaşadığı bir köy olmasına rağmen köyde cami bulunuyor. PİRHA’ya konuşan köy muhtarı Haydar Oyardı Alevi oldukları için herhangi bir baskıyla karşılaşmadıklarını Sünni olan civar köylerle de iyi anlaştıklarını aktardı.

Köylerinin yaklaşık 200-250 sene önce Sivas ve Gümüşhane’den gelen Alevi yurttaşlar tarafından kurulduğunu söyleyen muhtar Oyardı, “Bir grup Sivas tarafından gelmiş bir grupta Gümüşhane tarafından gelmiş burada. Çoğunlukla Alevilerin oluşturduğu bir köy burası. Çok az sayıda Sünni olan aile var. Bizim kökenimiz Alevi ve Kürt. Dedemin babası buraya zamanında cami yaptırmış. Köyümüzde bir tane cami var. Bu cami zamanla harabe haline gelmiş ve yıkılmıştı. Bizde 5-6 yıl önce bu camiyi yeniden yaptırdık. Var olan yıkılmıştı yerine yapıldı. Devletin, jandarmanın bize baskı yaparak bu camiyi yaptırdığı yazıldı bir iki yerde. Ancak öyle bir şey yok” dedi.

“ARADA BİZDE CUMAYA GİDİYORUZ”

“Dedemin babasının döneminde neden Alevi köyüne Cami yaptırıldı bunu bilemiyorum. Bu konuda bilgim yok” diyen Oyardı, “Sünni ailelerden camiye gidip gelen var. Bu camiye imam atanıyor. İmam ilk geldiğinde ben muhtar olarak imamla konuştum. Kimseyi camiye gelmesi konusunda zorlamaması gerektiğini söyledim. Köyümüzün yapısını anlattım. Suya sabuna dokunma dedim, gelmek isteyen olursa gelir namazınızı kılar gidersiniz. O da bu durumu kabul etti. Herhangi bir baskı zorlama yok bu konuda. Arada bizde Alevi olduğumuz halde cumaya gidiyoruz. Bunun Alevilikle ilgisi yok” diye konuştu.

“SÜNNİLERLE İYİ ANLAŞIYORUZ”

Alevi oldukları için herhangi bir baskı görmediklerini ifade eden Oyardı, son olarak şunları aktardı:

“Köyümüzde de birçok olanak imkan var. Engelleme gibi bir şey söz konusu değil. Hizmet geliyor buraya. Civar köylerimiz Sünni köyler, onlarla da iyi anlaşıyoruz. Herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Kışın 20-25 hane oluyor burada. Köyümüz de zaten gençlik yok. Gençler gelmiyor, gençler Mersin’e, İzmir’e veya başka büyükşehirlere gittiler. Köyümüzde genelde 60 yaş ve üzeri insanlar var. Yazın köyümüz 55-60 hane oluyor en fazla.”

PİRHA/KAYSERİ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER