Madımak eylemleri: Devlet desteğiyle katledildiler

Sivas’ta bulunan Madımak Oteli’nde 33 aydın, yazar ve 2 otel çalışanının yakılarak katledildiği Sivas Katliamı’nın 28. yıl dönümüne ilişkin anma etkinlikleri ve açıklamalar sürüyor.

AMED

KESK Amed Şubeler Platformu, Eğitim Sen 2 Nolu Şubesi’nin binasında açıklama yaptı. Platform adına açıklama yapan Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Şube Eşbaşkanı Süleyman Bozkurt, 2 “Sivas Katliamı’ndan sonra kardeşliğin ve barışın temsilcileri olan Hrant Dink ve Tahir Elçi ile aydınlarımızın katledilmelerine devam edilmiştir. Katliamlara, ölümlere alışmayacağız, unutmayacağız, unutturmayacağız. Karanlığa teslim olmayacağız. Kutuplaştırma siyasetine karşı zenginliğimiz olan farklılıklarımızı ısrarla ve inatla koruyacağız. Yaşadığımız katliamların hesabını barışın, kardeşliğin, emeğin ülkesini kurarak soracağız” diye konuştu.

DERSİM

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, Sanat Sokağı’nda açıklama yaptı. Eylemde “28’inci yılında Sivas’ın ışığı sönmeyecek, Sivas için adalet, herkes için adalet” pankartı açıldı. Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklama yapan Ekber Kaya, Sivas Katliamı’nın egemenlerin organize ettiği ve katil güruhun tetikçiliğiyle hayata geçirdiği planlı bir katliam olduğunu söyledi. Katillerin bazılarının Sivas’tan hiç ayrılmadan yaşamlarına devam ettiklerini dile getiren Kaya, “Şah Kalender’den, Koray Kaya’ya, Pir Sultan Abdal’dan Hasret Gültekin’e uzanan bu onurlu tarih bizimdir. Onların yolunu terk etmeyeceğiz. Sivas’ın ışığını söndürmeyeceğiz” dedi.

ZONGULDAK

Zonguldak Demokrasi Platformu, kent merkezinde bulunan Madenciler Anıtı önünde düzenlediği basın açıklaması ile katledilenleri andı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Yağcıoğlu, insanlar diri diri yakılırken tüm bir şehrin buna izleyici kaldığını söyledi. “Yanan bizlerdik ama o gün aslında insanlığın vicdanı yanmıştı” diyen Yağcıoğlu, “Sivas katliamı; aydınlığa, insan haklarına, halkların kardeşliğine, bir arada yaşama kültürüne ve demokrasiye yapılmış organize bir saldırıdır. Sivas katliamından bugüne; ne katliamı gerçekleştirenlere ne de bu katliamı engellemek için kılını bile kıpırdatmayanlara hesap sorulmadı” şeklinde konuştu.

DAD VE İHD’DEN AÇIKLAMA

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Merkezi de yaptığı yazılı açıklamada, katliamın son derece planlı, programlı yapıldığı belirtildi. Uluslararası güçlerin de katliamı görmezlikten geldiğinin ifade edildiği açıklamada, “Sivas şehitleri içerisinde Hollanda vatandaşı olmasına rağmen Hollanda devleti gerekli hukuki süreci başlatmamış, vatandaşını savunmamıştır” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), “Sivas Katliamı: Yakılan İnsanlık” başlıklı açıklamasında, şunları kaydetti: “Din ve inanç özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü gibi evrensel insan hakları prensiplerini yok sayan ve yine farklılıkları çoğulculuk unsuru olarak görmeyip tekçi, baskıcı bir sistemi tesis etmek ve daim kılmak isteyen politikalar ve uygulamalar Sivas Madımak Katliamı’na yol açmıştır. Ayrıca, yaşanan katliamın tüm boyutları ile etkili bir şekilde soruşturulmaması ve bazı failler ve gerçek sorumluların bulunup, yargı önüne çıkarılmaması da acıların sağaltılmayıp aksine artmasına yol açmıştır. Fail ve sorumluların korunması cezasızlık politikasının bir yansımasıdır.”

EN SON EKLENENLER