Kenanoğlu: Dergaha asılan ‘Külliye’ ibareli tabela kaldırılacak mı?

Milletvekili Ali Kenanoğlu, Hacı Bektaş Dergahı’na “Hacı Bektaş Veli Külliyesi Unesco Dünya Miras Geçici Listesinde yer almaktadır” yazılı tabela asılmasını Meclis gündemine taşıdı. Kenanoğlu, Alevilerin “serçeşme” olarak adlandırdığı bir ibadet merkezine “külliye” denilmesinin asimilasyon politikası olduğunu belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Hacı Bektaş Dergahı’na “Hacı Bektaş Veli Külliyesi Unesco Dünya Miras Geçici Listesinde yer almaktadır” yazılı tabela asılmasını eleştirdi. Konuya ilişkin soru önergesi hazırlayan Kenanoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde külliyenin cami merkezli bir adlandırma olduğunu ifade ederek Aleviler’in “serçeşme” olarak adlandırdığı bir ibadet merkezine “külliye” denilmesinin asimilasyon politikası olduğunu belirtti.

“KÜLLİYE KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLEMEZ”

Ali Kenanoğlu, Hünkar Hacı Bektaş Veli Dergahı tarihinin 13. yüzyıla dayandığını işaret ederek “O tarihten bu yana Alevilerin başta gelen inanç ve öğreti merkezlerinden biri olmuştur. Dergah içerisinde Pir Evi, Mihman Evi, Dergah Avlusu gibi Alevi literatüründe geçen isimlendirmelerle bölümler yer almaktadır. 1925 yılında Tekke ve Zaviyelerin kapatılması ile birlikte 1964 yılına kadar kapalı olan Dergah, o tarihten sonra Vakıflara devredilerek ‘Müze’ adıyla açılmıştır. Hacı Bektaş Veli Dergahına müze statüsü verilse dahi hiçbir zaman külliye olarak anılmamıştır” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Ali Kenanoğlu, “Külliye” kelimesinin cami merkezli bir yapı olduğuna işaret ederek, Hacı Bektaş Veli Dergahındaki caminin Osmanlı Padişahı II. Mahmut zamanında, 1834 yılında yapıldığına işaret etti.

Kenanoğlu, söz konusu mekanın bir Alevi dergahı olduğunu vurgulayarak “Ana ekseni cami olmadığı için külliye kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir. Bu tanıma Aleviler tarafından itiraz edilmektedir, söz konusu tabela ve isimlendirmelerden vazgeçilmelidir” dedi.

“DERGAHA ‘KÜLLİYE’ DENİLMESİNE NEDEN İHTİYAÇ DUYULMUŞTUR?”

Ali Kenanoğlu, önergesinin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından cevaplandırılmasını isteyerek şu soruları yöneltti:

“Hacı Bektaş Veli Dergahına ‘Külliye’ denilmesine neden ihtiyaç duyulmuştur? Bu isimlendirmenin gerekçesi nedir?

Hacı Bektaş Veli Dergahının ve Alevi inancının merkezine cami yapma gereği nereden kaynaklanmaktadır, bu ısrarın sebebi nedir?

Alevi toplumu, Alevi kurum ve kuruluşları bu isimlendirmeleri şiddetle reddetmesine rağmen, sürekli bu konuda Alevi inancını cami merkezli bir inanç olarak göstermeye çalışmanın anlamı nedir?

Hacı Bektaş Veli Dergahına asılan ve Alevi inancı ile hiçbir ilgisi bulunmayan ‘Külliye’ ibareli bu tabela kaldırılacak mıdır?”

PİRHA/ANKARA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER