Bugün önemli bir gün çünkü okullar açıldı.
Okul; yaşamın kendisidir, dayanışmadır,öğrenmektir,bilgidir,paylaşmaktır,okumaktır,gelecektir,yarınlardır, sevgidir, dostluktur, kardeşliktir, yarıştır, dünyayı tanımaktır, yardımlaşmaktır, paylaşmaktır, oyundur, kazanmaktır, araştırmaktır, yeni yeni buluşlardır, zamanı değerlendirmektir, geleceği kurmaktır, insan olmaktır, barıştır, iyiliktir, güzelliktir…
Yaşamla ilgili aklınıza ne gelirse okulla bağlantısı vardır. Bugün için okulların ve sistemin çok önemli sorunları vardır, Özel okul ve devlet okulları arasındaki olmaması gereken farklılıklar, adrese dayalı sistemde yaşanan olumsuzluklar, okul servislerindeki olumsuz koşullar, bir çok okulda temizlik malzemelerinin bile velilere aldırılması, bilimsellikten uzak bir eğitim sistemi, seçmeli dersler adı altında islami ideolijinin verilmeye çalışılması , KHK’lı öğretmenlerden sonra korku duvarının aşılamaması, zorunlu din dersleri ,köy okullarının kapatılmasından sonra köylülerin imama teslim edilmesi…
Bütün bunları çoğaltmak mümkün. Onlarca soruna bir de küresel kriz eklenince hatta ilk sıraya gelince okullarla ilgili gündemde de değişiklikler oldu. Sorunların ilk başında sağlıklı bir yüzyüze eğitim şartları olduğu çok açık.
Yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olması ancak alınması gereken önlemlerle mümkündür. Sınıflar mevcutları azaltılmadan , fiziksel mesafenin sağlanamayacağı; fiziksel mesafe sağlanmadan ise bulaşma riskinin önlenemeyeceği çok net. Bunu yapmanın tek koşulu sınıf mevcutlarını azaltmaktır. Bu da ancak ek derslik ve ek öğretmen ataması ile mümkündür.
Okullar açıldı ama önlemler alınmadı. Sınıf mevcutlarını azaltmadan öğrenci ve öğretmenleri salgından nasıl koruyacaksınız?
Yaşanılacak bir olumsuzluğun sorumluluğu kimlerde olacak?
Hesabını kim verecek. Ne yazık ki insanlarımız birer birer değil üçyüzer, üçyüzer ölüyor. Son söz olarak ; MEB’in almış olduğu yüz yüze eğitim kararı doğru olmakla birlikte, okulların açılması sürecinde gerekli hazırlıkların yapıldığını söylemek mümkün değildir.
Okuldan okula değişen hijyen ve sosyal mesafe koşullarının sağlanması gerekmektedir.
Her bir okulun ortak kullanım alanlarının, özellikle sınıfların ve tuvaletlerin temizlik ve hijyen koşulları, okul ve şube bazında öğrenci sayısı, öğrenciler arasındaki fiziksel mesafeyi korumak için yeterli alan olup olmadığı, okul servislerinin durumu, öğretmenlerin aşı durumu vb gibi gelişmeler, eğitim-öğretimin sağlıklı koşullarda gerçekleştirilebilmesi açısından son derece önemlidir. En az bunun kadar önemli olan bir diğer nokta ise okulların açılmasıyla öğrencileri, öğretmenleri, eğitim personellerini, velileri ve toplumu hangi şartlarda bir eğitim öğretim sürecinin beklediğidir. Okulların bütçesi ve fiziki altyapısı, yüz yüze eğitimin sağlıklı yapılabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Okulların öğrenci sayısı, sınıf mevcutları, yerleşim yerinin nüfus yoğunluğu, fiziki altyapının yeterliliği gibi pek çok faktör okulların açılması sonrasındaki sürecin sağlıklı yürütülmesi açısından önemlidir. Hepimiz bu sürecin takipçisi olalım.