HDP Amed Milletvekili ve Dış İlişkiler Eş Sözcüsü Hişyar Özsoy’un da üyesi olduğu İlerici İttifak’ın (Progressive Alliance) yönetim kurulu 1 Ekim’de yaptığı toplantısında HDP üzerindeki baskılar ve kapatma davasını tartıştı. Kurul, HDP ile dayanışmayı arttırmayla ilgili bir karar tasarısı kabul etti. Tasarıyı, İlerici İttifak’a Avrupa’daki sosyalist ve sosyal demokrat partilerin çatı partisi Avrupa Sosyalist Partisi (PES) sunmuştu. İlerici İttifak 93 ülkeden 135 sosyal demokrat ve sosyalist partinin çatı örgütü.
‘ÇÖZÜM GİRİŞİMİ HDP’DE VAR’
Söz konusu kararda, şöyle denildi:
“Son genel seçimlerde 6 milyona yakın oy alan TBMM’nin üçüncü büyük partisi Halkların Demokratik Partisi (HDP), Haziran 2015’te % 10 seçim barajını aşmasından bu yana ağır saldırı ve baskıların hedefi oldu ve özellikle 2016’daki başarısız darbe girişiminin ardından ifade özgürlüğü ve demokrasiye yönelik geliştirilen daha geniş kısıtlamalarda hedef alındı. Halihazırda eski milletvekilleri ve belediye başkanları ile partinin eski eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu binlerce HDP’li tutuklu. Partinin 108 önde gelen üyesi, 2014 yılında IŞİD’in saldırısına uğrayan Kobanî kentine destek amacıyla halkı protesto etmeye çağırdıkları için ‘Kobanî Davası’nda müebbet hapis cezasıyla karşı karşıya. Ve bu davaya dayanarak, partiyi kapatmaya yönelik başka bir dava daha var ki bu da HDP’yi Türkiye’de kapatılan altıncı Kürt yanlısı parti yapacak. Bütün bunlar, giderek siyasallaşan yargı sayesinde mümkün oldu. HDP, Kürt sorununa ve temel hak ve özgürlüklerle ilgili diğer sorunlara siyasi bir çözüm bulma girişimini bünyesinde barındırmaktadır. Üzerindeki baskı ve potansiyel kapatılma Kürt sorununu ağırlaştıracak ve insanların Türkiye’de zaten zayıflamış olan demokratik sisteme olan güvenini sarsacaktır.”
‘ÖZGÜRLÜĞE SAYGI DUYUN, BASKIYA SON VERİN!’
“İlerici İttifak; Türkiye’yi demokrasiye, ifade ve örgütlenme özgürlüğüne ve hukukun üstünlüğüne saygı duymaya ve siyasi muhalefet üzerindeki baskıyı sona erdirmeye çağırmaktadır” vurgusunda bulunulan açıklamada, şöyle devam edildi:
“Özellikle, üyelerinin hapsedilmesi ve kapatılma tehdidi de dahil olmak üzere HDP’ye yönelik devam eden baskıya işaret ediyor ve demokrasiye yönelik bu saldırıya derhal son verilmesi için çağrıda bulunuyoruz. Bu saldırı aynı zamanda Kürt sorununu barışçıl bir şekilde çözmeye ve genel olarak hak ve özgürlükleri yeniden tesis etmeye yönelik bir parlamenter yolu da ortadan kaldırmaktadır.
HDP’nin eski eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu HDP’lilere, diğer milletvekilleri ve belediye başkanlarına yönelik toplu tutuklamaları ve HDP’yi yasaklama girişimini kınıyoruz. Siyasi tutsakların serbest bırakılması, parti üyelerine yönelik siyasi suçlamaların düşürülmesi ve HDP için öne sürülen yasaklamanın reddedilmesi çağrısında bulunuyoruz.
Türkiye’yi seçmenlerin demokratik tercihlerine saygı duymaya, seçilmiş temsilcileri görevden alıkoymaktan ve seçilmiş belediye başkanlarını atanmış kayyımlarla değiştirmekten kaçınmaya çağırıyoruz. Ve seçilmişlerin göreve iade edilmesi çağrısında bulunuyoruz.
Muhalif figürleri ve eleştirel örgütleri sınırlamak amacıyla Türk yargı sisteminin giderek artan bir şekilde kötüye kullanılmasını kınıyor ve yetkilere kuvvetler ayrılığıyla birlikte tamamıyla bağımsız bir yargı çağrısında bulunuyoruz.
Türkiye’yi, hükümeti ve devlet yetkililerini eleştirenleri cezalandırmaya son vererek ifade özgürlüğüne olanak vermeye; protesto ve gösterileri kısıtlama ve saldırmaya son vermeye, toplanma özgürlüğüne izin vermeye çağırıyoruz.
Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına uyma yükümlülüğünü yerine getirmeye ve HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ile kültür aktivisti ve hayırsever Osman Kavala’yı derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz. Ayrıca AİHM’in, siyasi saikli ve mesnetsiz olarak değerlendirdiği Türkiye’deki Demirtaş davasına yönelik eleştirilerinin, halen devam eden ‘Kobanî Davası’nda aynı suçlardan yargılanan ve müebbet hapis cezasıyla karşı karşıya olan tüm HDP sanıklarını da ilgilendirdiğine dikkat çekiyoruz.
Türkiye’yi, muhalefet partilerine yönelik, özellikle HDP’yi etkileyen ancak Cumhuriyet Halk Partisi’ne(CHP) bağlı belediyelerin faaliyetlerini de kısıtlayan saldırı ve baskılara son vermeye çağırıyoruz.
Türkiye’nin hükümeti eleştirenlere ve insan hakları savunucularına yönelik uyguladığı yoğun baskı ve gözaltıları kınıyoruz. Buna son verilmesini ve suçlamaların düşürülerek tutuklananların serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”
‘YAKINDAN İZLEYECEĞİZ, DAYANIŞMAYI BÜYÜTECEĞİZ’
İlerici İttifak, açıklamasının sonunda şunları kaydetti:
“HDP’nin Türkiye’de barış, demokrasi ve adalet için verdiği amansız mücadeleyle olan net dayanışmamızı ilan ediyoruz.
HDP’ye ve Türkiye’de daha geniş anlamıyla demokratik topluma yönelik siyasi saikli yargı baskısını yakından izleme hususunda anlaşmış bulunmaktayız.
İlerici İttifak’ın tüm üyelerini, giderek zorlaşan bir süreçten geçen HDP ile dayanışmalarını daha da güçlendirmeye davet ediyoruz.
Ayrıca, Türkiye ile ilişkilerin iyileştirilmesine ilişkin her türlü anlaşmanın insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü alanlarındaki gelişmelere bağlı olması düşüncesine katılıyoruz.”