Rusya’dan denizaltı ile hipersonik füze denemesi

Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada “Rus donanması ilk kez nükleer denizaltı Severodvinsk’te bir hipersonik Zirkon füzesi test etti” dedi.

Bakanlık, Telegram üzerinde paylaştığı açıklamasında atışın başarılı olduğunu ve Barents Denizi’nde belirlenen hedefin vurulduğunu belirtti.

Bir denizaltı aracından ilk kez böyle bir deneme yapılsa da, Zirkon füzesi daha önce de test edilmişti.

İlk Zirkon füzesi Ekim 2020’de fırlatılmıştı. O dönem Devlet Başkanı Vladimir Putin, füze denemesi için “büyük olay” demişti. Daha sonra başta Amiral Gorchkov firkateyninde olmak üzere başka denemeler yapıldı. Ancak

Bu denemeler başta ABD olmak üzere Batılıları endişelendiriyor. Son deneme, Moskova ile Washington’un “stratejik istikrar” üzerine görüşmelere başladığı bir döneme denk geldi. Haziran ayında ABD Başkanı Joe Biden ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin arasındaki buluşmadan sonra her iki ülke arasındaki görüşmeler gizli bir şekilde devam etti.

Silahların denetimi bu görüşmelerin önemli bir maddesini oluşturuyor.  Görüşmelerle kötüleşen ilişkilerin yatıştırılması ve yeni bir silahlanma yarışının frenlenmesinin amaçlandığı ifade ediliyor.

Batılılarla gerilimin tırmandığı son yıllarda Rusya çok sayıda yeni silah duyurusu yaptı. Putin’in “yenilmez” olarak tanımladığı bu yeni silahlardan biri de “Zirkon” füzesi.

Putin, temmuz ayında St. Petersburg’da düzenlenen büyük bir deniz geçit töreninde yaptığı konuşmada Rus filosunun “herhangi bir hedefi yok edebilecek” kapasiteye eriştiğini söylemişti.

Maksimum 1000 kilometre menzili olan Zirkon füzesinin yüzey gemileri ve denizaltılara yerleştirilmesi bekleniyor.

Yeni silahlar arasında 27 Mach hıza ulaşabilen, rota ve irtifa değiştirebilen yeni kuşak ilk Avangard hipersonik füzeleri Aralık 2019’da Rus ordusuna faaliyete konulmuştu.

yrıca hava kuvvetlerine yönelik hipersojik Kinjal füzesi ve nükleer itmeli Burevestnik füzesi yeni silahlar arasında yer alıyor.

Rusya’nın son model S-500 hava savunma sistemleri ise 20 Temmuz’da başarılı bir şekilde test edilmişti. Bu sistemlerin “dünyada dengi olmadığı” belirtiliyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER