PİRHA–Mersin Cemevi’nin 3 yıldır tadilatta olan cem salonu düzenlenen törenle açıldı. Törende konuşan ABF İnanç Kurulu ve Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz, Alevilerin uzun soluklu mücadelesi sonucu Alevi ismiyle dernekler kurduğunu belirterek, “Bu gün içinde bulunduğumuz mekana Cemevimiz diyorsak, inançsal, kültürel ve sosyal sorunlarımızın konuşulduğu, tartışıldığı ve hizmete dönüştürülüp ruhen rahatlayıp oradan gönül huzuruyla ayrıldığımız mekanlardır” dedi.
Mersin Cemevi’nin 2. katında bulunan ve 2018 yılından itibaren tadilata giren Mersin Cemevinin cem salonunun tadilat çalışmaları tamamlanıp düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Tören Mersin Cemevi İnanç Kurlu Başkanı Erdoğan Sevim Dede’nin gülbang okumasıyla başladı.
Ardından Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) İnanç Kurulu ve Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz konuşma yaptı.
Alevi inancının ve isminin yıllarca yasaklı olduğunu belirten Kılavuz, “Alevi ismiyle dernek kurmak, cemevi inşa etmek yasaktı. Aleviler kendi inanç dergahlarına 51 yıl boyunca para ödeyerek makbuz kestirerek pirlerinin eşiğine niyaz oldular. Ülkemizde yasalar çerçevesinde kurduğumuz dernek, federasyon, cemevi gibi yerlere Alevi ismini vermek için çok uzun bir yoldan geliyoruz. Aleviler yurt dışında 1988 yılında Almanya’nın Hamburg kentinde ilk defa Alevi ismiyle bir kültür derneği kurdular. Türkiye’de ise 2002 yılında Yargıtay kararı ile yasaktan kurtuldu ve tüzel kişilik kazandı” dedi.
İnanç mekanlarının ruhen rahatlama yerleri olduğunu vurgulayan Kılavuz, “Ruhen rahat olmak içinde bedenen rahat olmak lazım. Bu gün içinde bulunduğumuz mekana Cem Evimiz diyorsak ,inançsal, kültürel, ve sosyal, sorunlarımızın konuşulduğu, tartışıldığı, ve hizmete dönüştürülüp ruhen rahatlayıp oradan gönül huzuruyla ayrıldığımız mekanlardır” diyerek, cemevlerinin akademilere dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti.
Tören deyişlerin söylenmesi ve plaketlerin verilmesiyle son buldu.
Diren KESER/MERSİN