Zaman Nedir ? Ne Değildir ?

Zaman bilinmesine rağmen tanımlanmakta güçlük çekilen evrensel bir kavramdır.

TDK sözlüğünde zaman; bir işin, bir oluşun içinde geçtiği, geçeceği veya geçmekte olduğu süre, vakit olarak tanımlanır. Olayların geçmişten bugüne gelip geleceğe doğru hareket ettiği bireyin kontrolü dışında kesintisiz devam eden süreçtir.

Çeşitli bilim dallarındaki birçok düşünür de zaman kavramını farklı açılardan ele alarak tanımlamaya çalışmışlardır.

Newton zamanın mutlak olduğunu ve oluşumunun evrene bağlı olmadığını, Leibnitz, zamanın kendi başına bir varlık olmadığını ve olayların sırası olduğunu söyler. Einstein’da Leibnitz gibi zamanın olayların sırasına göre ölçüldüğünü ve bu olaylar dışında bağımsız bir varlığının olmadığını savunur.

Zaman ne başka bir şeyle değiştirilebilir, ne durdurulabilir, ne de geriye doğru işleyebilir. Canlılara ; eşit olarak sunulan ; hayvan, insan ,fakir, zengin, genç, yaşlı, kadın ve erkek farkı gözetmeksizin sunulan tek şey zamandır.

Zaman hiç kimseyi beklemez, akıp gider.

Zaman insanlara sunulmuş bir armağan, bir servettir ve değerini bilmek gerekir. Zaman bize bağlı olmayan ve her yönüyle bizi sınırlayan bir kavramdır.

Her canlı gibi insanoğlu da dünyaya gelebilmek için bile belli bir zamana ihtiyaç duyar. İnsanoğlunun yürümesi, koşması, konuşması, okula başlaması ve meslek sahibi olabilmesi için belli bir zaman gerekir.

Zaman çok kıymetlidir. Bunu çeşitli örneklerle açıklayalım.

BİR SENE’ nin kıymetini anlayabilmek için sınıfta kalan bir öğrenciye sorun.

BİR AY’ ın kıymetini anlayabilmek için prematüre bir bebeği dünyaya getiren anneye sorun.

BİR HAFTA’ nın kıymetini anlayabilmek için, haftalık bir derginin editörüne sorun.

BİR DAKİKA’ nın kıymetini anlayabilmek için, uçağını henüz kaçırmış bir yolcuya sorun.

BİR SANİYE’ nin kıymetini anlayabilmek için, kazayı kıl payı atlatmış bir kişiye sorun.

BİR MİLİSANİYE’ nin kıymetini anlayabilmek için, Olimpiyatlarda gümüş madalya kazanan sporcuya sorun.

Zamanın önemini bir de şu müthiş parçada yaşayın: Her sabah bir ceylan uyanır Afrika’da Kafasında tek bir düşünce vardır En hızlı koşan aslandan daha hızlı koşabilmek Yoksa aslana yem olacağını bilir Her sabah bir aslan uyanır Afrika’da Kafasında tek bir düşünce vardır.

En hızlı koşan ceylandan daha hızlı koşabilmek Yoksa aç kalacağını bilir İster ceylan olsun ister aslan Hiç önemi yok! Yeter ki güneş doğduğunda Koşuyor olmanız gerektiğini Hem de bir önceki günden Daha hızlı koşuyor olmanız Gerektiğini bilin!

Lütfen Çalışan, emek veren, başarının peşinde koşan ya da bir şeyi bekleyen insan için zaman çok önemli bir kavramdır. Bir insanın içinde bulunduğu ruh haline göre zaman kavramı değişiklik gösterebilir.

Örneğin bir hastanın başında bekleyen kişi için zaman bir türlü geçmezken, bir haftalık güzel bir yaz tatilinin su gibi akıp geçtiğini söyleriz çoğu zaman. Zaman her ne kadar soyut bir kavram olsa da saniye, dakika, saat gibi bir takım zaman birimleri ile somutlaştırılmaya çalışılmıştır.

Biz zamanın çabuk geçtiğini söylesek de, hiç geçmediğini söylesek de aslında geçen zaman hep aynıdır. Bu süre her yerde zaman birimleri ile eşit şekilde ifade edilebilir. Zaman hızlı da olsa yavaş da olsa önemli olan zamanı etkili şekilde değerlendirebilmektir. Zamanı boşa harcamamak ise ancak planlı ve programlı bir çalışma ile mümkündür. Unutmamak gerekir ki boşa geçmiş bir zaman israf edilmiş bir yaşam demektir. Hiç bir zaman unutmayalım; Yeryüzünde sahip olduğumuz en büyük değer zamandır. Doğru şekilde kullanmadığımız sürece kayıplarımızın en önemlisi zamanımız olacaktır. Geri getiremeyeceğimiz için kayıplarımızı da bir daha karşılayamayız.

Sahip olduğumuz zamanı verimli ve faydalı şekilde kullanmamız gerekmektedir. Hayatımızın başından itibaren kendimizi zamanımızı en güzel şekilde değerlendiren olabiliriz. Sosyal ve kültürel bakımından gelişim sağlanabilmesi için insanların zamanı verimli kullanma yönünde alışkanlıkları kazanmaları gereklidir.

Kararsızlık zaman kaybını oluşturur. Alacağımız kararları anlık ve doğru şekilde vermeliyiz. Etki-tepki yasasına göre alacağımızın kararların tepkisinin ne olacağını mutlaka bilmemiz gerekmektedir. Hayal kırıklığı yaşanırsa eğer zamanı doğru şekilde kullanmadığımızın en büyük göstergesi olacaktır.

Mükemmeliyetçilik düşüncesi bize hayal kırıklığı yaşatacağından dolayı bazen bazı şeylerden vazgeçmeyi mutlaka bilmeliyiz. Hayal kırıklığı insanların hayatında esnek ve olası aksiliklere sebep olur. Hayır demek zamanımızdan tasarruf yaparak verimli şekilde kullanmamıza en büyük katkı sağlayıcısı olacaktır. Çevremizdekilerin isteklerine cevaplarımız “evet” olursa eğer zamanımızdan kayıp olacağını mutlaka bilmeliyiz. ”Keşke ” yerine İyi ki” demeliyiz… Güzel insanlarla ; Güzel zamanlara…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yazarın diğer makaleleri