Covid-19 Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, korona virüsü tedavisinde kullanılan favipiravir ilacının etkisiz olduğunu açıkladı.
İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bilim Kurulu Üyesi Serap Şimşek Yavuz, bulaşıcı hastalıklar için ilaç geliştirmeye odaklanan Kanada merkezli biyofarmasötik şirketi Appili Therapeutics şirketinin korona virüsüne ilişkin gerçekleştirdiği PRESECO çalışmasının sonucunu sosyal medya hesabı Twitter üzerinden paylaştı.
Favipiravir ilacının etkisiz çıktığını ifade eden Yavuz, açıklamasında, “Uzun süredir sonuçları beklenen bir çalışmaydı, favipiravir maalesef etkisiz çıktı. Bir diğer önemli çalışma olan Principles’ın da kısa süre sonra sonuçları açıklanacak” ifadelerini kullandı.
‘FAVİPİRAVİRİN ETKİSİZ OLDUĞUNA DAİR BİRTAKIM EMARELER UZUN ZAMANDIR VARDI’
Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart’tan bugüne korona virüsü tedavisinde kullanılan favipiravirin etkisiz olduğunu içeren araştırma sonrası, bir gün de ortalama 8-9 tane içilen ilacın vücuda ne tür zararlar verdiği ve bu ilacın ne kadar kişi üzerinde kullanıldığı da tartışma konusu oldu.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Murat Akova’ya göre favipiravirin etkisiz olduğuna dair birtakım emareler uzun zamandır vardı. Bu ilacın aslında Japonya tarafından grip ilacı olarak üretildiğini, ancak korona virüsü üzerinde de etkili olduğu düşünülerek hastalarda denendiğini ifade eden Akova, “Ancak bu ilacın dünyanın hiçbir yerinde ruhsat alıp yaygın kullanımı söz konusu değildi” dedi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da favipiravirin etkisiz oluşunun yeni bir bilgi olmadığını, Sağlık Bakanlığı’nın bu durumu bildiği halde bu ilacı vermeye devam ettiğini söyledi. “En başından hata yapıldı” diyen Ceyhan, “Daha etkisinin bilinmediği süreçte en azından bir gruba verilip bir gruba verilmeyerek etkisi karşılaştırılmalıydı ama maalesef bu yapılmadı. Bu ilaç çocuklar için de öneriliyordu ancak biz başından bu yana kullanmadık” dedi.
‘FAVİPİRAVİRİN YAN ETKİLERİ ÖLÜMCÜL DEĞİL’
Covid-19 üzerinde etkisiz olduğu anlaşılan favipiravirin yan etkileri de tartışılıyor. Prof. Dr. Akova, ilacın ölümcül bir yan etkisinin olmadığını belirterek şunları söyledi:
“Tabi her ilaç, bir de böyle yüksek dozlarda alındığı zaman karaciğer üzerine bir takım olumsuz etkiler yaratabiliyor. Bir de nadiren de alerjik reaksiyon yapabiliyor. Bizim bu ilacı kullanan hastalar üzerindeki gözlemlerimiz; en çok karaciğer fonksiyonlarını bozduğu yönündeydi ama ilaç kesildikten sonra fonksiyonlar tekrardan normale dönüyor.”
Mehmet Ceyhan da, “Favipiravire bağlı ölüm vakası literatürde yok” ifadelerine yer verdi.
Favipiravirin yan etkilerine dair Türkiye’de yeterli rapor tutulmadığına vurgu yapan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul ise, “Kaç hastaya, ne kadar yan etkisi olduğuna ilişkin Türkiye için bir şey söylemek olanaklı değil. Türkiye’de favipiravirin yan etkisine ilişkin bir veri elimizde yok” dedi.
‘YAKLAŞIK 8 MİLYON KİŞİ FAVİPİRAVİR’İ BOŞA KULLANDI’
Prof. Dr. Akova, Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 tanısı alan herkese filyasyon ekipleri aracılığıyla Favipiravir verdiğini hatırlattı. Şu ana kadar Favipiravir ilacının vaka sayısına paralel olarak kullanıldığını ifade eden Akova, Türkiye’de toplam vaka sayısının 8 milyon civarında olduğu düşünüldüğünde bir o kadar kişinin bu ilacı boşuna kullanmış olduğunu kaydetti.
Yaklaşık bir buçuk yıldır bu ilacın tüketildiğini hatırlatan Ertuğrul da, Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 pozitif olan herkese bu ilacı verdiğini, yaklaşık 8 milyon insanın bu ilacı boşa kullandığını söyledi.
İlaç verilenler arasında içmeyenler de olabileceğine dikkat çeken Akova ise kaba hesapla en az birkaç milyon kişinin bu ilacı kullanmış olacağını söyledi.