Alevi ismini patentleyen İslam Alevi Teşkilatına karşı açılan davanın ikinci duruşması görüldü

Viyana Patentamt’da Avusturya İslam Alevi Teşkilatının ‘Alevi’ ismini patentlenmesine karşı AABF’nin açtığı davanın sözlü duruşması görüldü. Belirtilen raporların detaylı incelenmesi ve sonuca bağlanılması için karar yazılı olarak bildirilecek. 

Avusturya İslam Alevi Teşkilatı’nın ‘Alevi’ ismini özel şirket gibi patentlemek istemesine karşı açılan davanın ilk duruşması dün görüldü.

Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), Alevi ismini kullanan diğer Alevi kurumlarını kendilerine patent ismi ödemesi gerektiğini söyleyen Avusturya İslam Alevi Teşkilatı’na karşı dava açmıştı.

Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) açtığı davada, Alevi isminin tüm Alevilere ait olduğunu, patentlenemeyeceğini belirtmişti. Davanın sözlü ikinci duruşması dün Viyana’da görüldü.

Mahkemeye, Innsbruck, Salzburg, Graz, St.Pölten, Wr.Neustadt ve Viyana Alevi Kültür Merkezleri başta olmak üzere AABF yöneticileri katıldı.

Mahkeme hakimi dosyalar ile ilgi önce avukatlara daha sonra taraflara söz hakkı verdikten sonra davanın kararını yazılı olarak bildireceğini belirterek davayı bitirdi.

“ASİMİLASYONA KARŞI YILMADAN MÜCADELE EDECEĞİZ”

Avusturya Alevi Birliği Federasyonu mahkeme sonrasında yaptığı açıklamada, asimilasyona karşı mücadelelerinin devam edeceğini belirterek, “İslam Alevi Teşkilatının, İslam Kanunu içinde tanınmaları sonucu elde ettikleri kazanımlarını AABF ve bileşenlerine çalışmalarını engelleme ve kapatılmasına yönelik yürüttükleri baskı, şikayet ve ihbarları doğrultusunda, asimilasyona karşı verilen mücadeleler nasıl bugüne kadar hiç yılmadan, yorulmadan, onurluca verildiyse, bundan sonra da bu mücadele sonuna kadar yürütülecektir. AABF ve bileşenlerinin yürütmüş oldukları hak mücadelesinde, soğuk, kar kış demeden daima yanımızda olan ve bize her daim destek veren başta değerli üyeleri, yöneticileri, başkanları olmak üzere, tüm kurumlarımıza ve mücadelemize ışık tutan, yanımızda olan, gönülleri ve destek mesajlarını esirgemeyen her bir bireye ve cana ayriyeten teşekkür ediyoruz” dedi.

İSLAM ALEVİ TEŞKİLATININ ŞİKAYETLERİ

2009 yılından bugüne kadar İslam Alevi Teşkilatının AABF’nin tanınması ve hak mücadelesinin engellenmesi için yaptığı şikayetlerin önde gelenlerini mahkemeye delil olarak sunduklarını belirten Özgür Turak, İslam Alevi Teşkilatının AABF’ye karşı yaptığı şikayetlerin önde gelenlerini şöyle sıraladı:

– 2009 yılında AABF’nin yapmış olduğu tanınma başvurusunun, engellenmesi için İnanç Dairesine, AABF başvurusunun dondurma müracaatı, gerekçe İslam Alevi Teşkilatı olarak AABF ve bileşenlerinden habersiz bir şekilde, AABF’nin tüzüğünü gasp ederek yaptıkları başvurusunun sonuçlanmaması nedeniyle, İnanç Dairesinin AABF’nin başvurusunu, İslam Alevi Teşkilatının tanınma süreci sonuçlanana kadar dondurma talebi.

– 2010 Yılında AABF dönem Başkanı M.Ali Çankaya ve İnanç Kurulu Başkanı Kazım Akbaba Dede’nin Viyana Alevi Kültür Birliği dernek üyeliklerinden atıldıklarının ve bu kişilerin AABF tüzüğü gereği, AABF temsil ve imza haklarının olmadığı gerekçesi ile AABF başvurusunun geçersiz kılınmasına yönelik şikayet dilekçesi.

– 2011 yılında AABF ve bileşenlerinin, AABK Onursal Başkanı Turgut Öker, AABF Genel Başkanı M.Ali Çankaya, AABF İnanç Kurulu Başkanı Kazım Akbaba ve dönemin Viyana Alevi Kültür Birliği üyesi olan Altun Turak’ın isimleri verilerek, Avusturya Anayasayı Koruma ve Terörle Mücadele Başsavcılığına, Milli İstihbarat Teşkilatına, Almanya Anayasayı koruma ve terörle Mücadele Kurumu’na, AABF ve ismi geçen kişilerin terör örgütü kurma ve terör örgütü olma yönündeki şikayetleri.

– 2011 Yılında Avusturya’nın Irkçı partilerinden biri olan BZÖ Milletvekilleri aracılığı ile İçişleri Bakanlığına yönelik parlemento soru önergesi ile AABF’nin terör örgütü olduğu ve Avusturyada İnanç Kurumu olarak tanınma başvurusunu yaptığını ve bunun araştırılması talebinde bulunulması gerektiğini sunmaları.

– 2016 yılından, 2015 Yeni İslam Yasası kapsamında Din Toplumu olarak tanınan İslam Alevi Teşkilatının, Avusturyadaki tüm Alevileri temsil eden tek kuruluş olma iddiası ile kendilerine bağlı olmayan AABF ve bileşen derneklerinin, İslam Yasası gereğince kapatılmasına yönelik yaptıkları şikayet.

– 2018 Yılında AABF’nin ve bileşenlerinin kurum isimlerinde “Alevi” kelimelerini kullandıkları için, kamu önünde karışıklık yarattığı iddiası ile AABF ve bileşenlerin kültür merkezlerinin, isimlerindeki Alevi isimlerini kaldırmalarını, aksi taktirde kapatılmalarını talep eden şikayet dilekçeleri.

– 2018 yılında AABF ve Bileşenlerinin Kültür merkezlerinde Alevi İnanç Ritüellerini; Cem Yürütme, Semah dönme, 40 Yemeklerini, Hakka Uğurlama Erkanları, Musahiplik Erkanları, Oruç tutma ve birlikte Oruç açma, vb. erkanları yaptıklarını ve Alevi İnanç Ritüellerini İslam Alevi Teşkilatından başka hiç bir kurumun İslam Kanunu Gereği yapmaması ve bu kurumların yine İslam Kanunu gereği kapatılması talebi.

– 2019 yılında AABF’nin kurumsal kimlik doğrultusunda kullandıkları “aleviten österreich” (Avusturyalı Alevileri), Alevi Gençliği, Alevi Toplumu, Alevi Kadınları, Alevi Akademisi isimlerinin patentlemelerini ve bu kavramların kendilerinden başka hiç kimsenin kullanmaması gerektiği, kullanıldığı taktirde günlük 1000,-€ gibi bir ceza ile yargılanma talepleri.

– 2019 yılında AABF’nin yukarda belirtilen isimleri kullandığı ve bu isimlerin kendileri tarafından patentlendiği gerekçesi ile Avusturya İnanç Dairesine yaptıkları şikayet dilekçesi.

– 2019 yılında St.Pölten AKM’nin İslam Alevi Teskilatına bağlanması sonucu, St.Pölten dernekler masasına yeni bir kurum oluşturma talebimize itirazen, St.Pöltende Alevi ismi altında, İslam Alevi Teşkilatından başka hiç bir kurumun dernek kuramaması talep dilekçelerini.

– 2019 yılında Viyana Alevi Kadınlar Birliği’nin kurulması için, dernekler masasına yapmış olduğumuz başvuruya itiraz ederek, St.Pölten örneğindeki gibi, İslam Alevi Teşkilatı dışında başka bir kurumun Alevi ismi altında dernekler kurmaması yönündeki şikayetleri.

– 2020 Yılında Viyana Ticaret Mahkemesine, İslam Alevi Teşkilatının Patentlemis olduğu isimlerin (yukarda belirtilen AABF kurum isimlerinin), AABF tarafından kullanıldığı gerekçesi ile AABF’ye 64.000€’luk tazminat davası açılması.

– 2020 Yılında AABF’nin Avusturya İnanç Dairesine yapmış olduğu yeni İnanç Başvurusuna itirazen, içeri verilen mevcut yeni tüzüğün İslam Alevi Teşkilatının tüzüğünden farklı olmadığı gerekçesi ile mevcut İslam Alevileri olarak İslam Yasasında tanınan kuruluş olduklarını ve AABF’nin başvurusunun kendi İslam Alevilerinin iç işlerine karışıldığı gerekçesi ile ret edilmesi gerekliliği yönündeki beyanları.

HABER MERKEZİ

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER