Anne Emel Korkmaz Ali İsmail’in hayallerini gerçekleştirmek için ayakta olduğunu belirterek, Ali İsmail’in sadece yasını tutmak değil hayallerini gerçekleştirmek için mücadele ettiğini dile getirdi. Türkiye’de her gün en az üç kadının katledildiğine dikkat çeken Emel Korkmaz, “Kadınların katledilmesi çok canımı acıtıyor. Kadınsız bir ülke düşünülemez. Kadın bir ülkenin temel taşıdır. Neden kadınlarımıza bu kadar kıyılıyor? Neden sahip çıkılmıyor?” diye sordu.
2013 yılının Haziran ayında başlayan ‘Gezi Direnişi’ne Eskişehir’de katıldığı yürüyüşle destek olan üniversitesi öğrencisi Ali İsmail Korkmaz, sivil polisler ve bazı şahıslar tarafından sokak ortasında dakikalarca darp edildi. Dövüldükten sonra kaldırıldığı hastanede 38 gün boyunca yaşam savaşı veren Ali İsmail Korkmaz, 10 Temmuz 2013 tarihinde ve daha 19 yaşındayken hayatını kaybetti.
Aradan geçen 9 yılda başta annesi olmak üzere, sevenleri Ali İsmail Korkmaz’ı katledenlerin peşini bırakmazken, hayallerini gerçekleştirmek için de Ali İsmail Korkmaz Vakfı’nı (ALİKEV) kurarak, çalışmalar yürütüyor.
Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, Ali İsmail Korkmaz’ın yaşamını, hayallerini, bir anne ve kadın olarak mücadelesini, adalet arayışını PİRHA”ya anlattı.
“ALİ İSMAİL MÜCADELECİ, ARAŞTIRMACI, YARDIMSEVER VE DOĞAYI SEVEN BİR ÇOCUKTU”
Ali İsmail’in üniversiteye gitme amacının, farklı ülkeleri gezip kültürleri keşfetmek olduğunu dile getiren Emel Korkmaz, “Ali İsmail gezmeyi ve araştırmayı seven bir çocuktu ama maalesef ‘Gezi Direnişi’ sırasında katiller tarafından darp edildi ve 38 gün sonra yaşama gözlerini yumdu. Ben Ali İsmail pes etmez diye düşünmüştüm. Ama katillerin darbesi daha ağır geldi. Ali İsmail mücadeleci, araştırmacı, yardımsever ve doğayı seven bir çocuktu. Lise yıllarında arkadaşlarını örgütler köy okullarına, huzurevlerine ziyaretler yapar, yardım toplardı. Çocuklara kitap okumayı ve araştırma yapmayı aşılardı” dedi.
“ALİ İSMAİL’İN YARIM KALAN HAYALLERİNİ TAMAMLAMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Ali İsmail’in gücüyle mücadeleye başladığını belirten Emel Korkmaz, “Ali İsmail’in sadece yasını tutmak değil hayallerini gerçekleştirmek için vakıf kurma kararı aldık ve Ali İsmail’in yarım kalan hayallerini tamamlamaya çalışıyoruz. Ali İsmail yaşıyor. Ömrüm yettikçe de Ali İsmail için ayakta durmaya ve mücadele etmeye devam edeceğim” diye konuştu.
“KATİLLER HAK ETTİKLERİ CEZAYI ALANA KADAR MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Ali İsmail’in katledilmesinden sonraki dava sürecine de değinen Emel Korkmaz, “Dava Eskişehir’de görülmesi gerekirken Kayseri’ye taşındı. Görüntüler ortaya çıktı, katiller itirafta bulundu ancak bütün bunlara rağmen adil bir şekilde yargılanmadılar. Hak ettikleri cezayı almadılar. 19 yaşındaki bir çocuğu katledenlerin cezalandırılmaması çok büyük bir acı. İnanamadım ama bu ülkede adalet böyle işliyor. Peşini bırakmayacağız. Katiller hak ettikleri cezayı alana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Oğlum geri gelmeyecek ancak, başka acılar yaşanmasın diye adalet arayışımızı sürdürüyoruz. Neden bu ülkede adalet işlemiyor?” diye sordu.
“ANNE EVLADINI KALBİNDE BÜYÜTÜR”
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne dair de konuşan Emel Korkmaz, “Bizim kadınlarımız çok güçlüdür. Bu ülkede kadın olmak çok zor. Ama mücadeleci ruhu kadını güçlü kılıyor. Anne evladını kalbinde büyütüyor. Önce yüreği görüyor sonra gözü. O yüzden daha dayanıklı ve direngen. Bu kadar acıya karşın ayakta durabiliyorsak kadının gücünden kaynaklıdır” diye belirtti.
“KADIN BİR ÜLKENİN TEMEL TAŞIDIR”
Türkiye’de her gün en az üç kadının katledildiğine dikkat çeken Emel Korkmaz, “Kadınların katledilmesi çok canımı acıtıyor. Kadınsız bir ülke düşünülemez. Kadın bir ülkenin temel taşıdır. Neden kadınlarımıza bu kadar kıyılıyor? Neden sahip çıkılmıyor? Bir kadın kendini korumak için öldürüyor, cezalandırılıyor ama bir erkek öldürünce cezasız kalıyor. Bu yüzden kadın cinayetleri artıyor, kadınlarımız katlediliyor. Buna karşın kadınlarımız direngendir ve dimdik ayakta duracaklardır” ifadelerine yer verdi.
Diren KESER/HATAY