PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, belediyelerin cemevi açıp hizmet yürütmesine karşı olduklarını ifade ederek, “Belediyeler bu sebeple cemevi kadrosu oluşturup kişilere maaş bağlıyor. Belediyelerden, bünyelerindeki cemevlerini Alevi örgütlerine devretmesi için talepte bulunduk. Eğer olumsuz karşılanırsa örgütlerimizin, cemevlerine girip bir daha çıkmama eğilimi var” dedi.
Belediyelerin cemevi açması ya da cemevlerine maddi destekte bulunmasından kaynaklı tartışmalar sürüyor. Toplumun bir kesimi, cemevi giderlerinin belediyeler tarafından karşılanmasını talep ederken, bir diğer kesim ise cemevi hizmetlerinin kamu eliyle olmaması gerektiğini ifade ediyor.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, örgüt olarak belediyelerin cemevi açıp hizmet yürütmesine karşı olduklarını ifade etti. Kaplan, Alevi sorunları ile ilgili siyasi iktidarın, bir çözüm üretmeyip, tüm yükü yerel iktidarlara bıraktığını belirtti.
“TAMAMEN ALEVİ YOL ERKANINA AYKIRI”
Gani Kaplan, yerel yönetimlerin bünyesinde olan tüm cemevlerinin Alevi çatı örgütlerine devredilmesi gerektiğini söyleyerek konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
“Belediyeler, arsa tahsisi ya da inşaatlarını yapıyor fakat sıkıntılı bir durum var. Belediyeler ya kendileri bir dernek veya vakıf kurdurup yaptıkları cemevini kontrollü olarak bu örgütlere devrediyor ya da tamamen belediyeler, kendisi cemevlerini işletiyor. Tapusu ile birlikte tümünü devreden birçok belediyemiz de var. Öncelikle İzmir Antalya Ankara ve İstanbul’da cemevi işleten belediyeler çok fazla. Örneğin camilerle ya da kiliseler ile ilgili yönetmelikler, yasalar bellidir. Mesela camilerin hepsi Diyanet İşleri Başkanlığına bağlıdır.
Cemevlerinin verilmesi gereken yer ise 40 yıldır bu alanda mücadele yürüten Alevi örgütleridir. İlla ‘Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’ne tahsis yapılsın’ diye bir talebimiz yok.
Örneğin bir cenaze kaldıracaksın, belediyeye dilekçe veriyorsun. Personel tamamen belediyeden. Hatta oradaki cenaze erkanını, cem hizmetlerini yürüten belediyenin personeli. Bu da tamamen Alevi yol erkanına aykırı. Şiacı, İslamcı bir dille erkan yürütüyorlar ve buna hiçbir şekilde müdahale edemiyorsun.”
“PEKİ CEMEVİNDEKİ BELEDİYE PERSONELİ NE OLACAK?”
Gani Kaplan, belediye bünyesinde olan cemevlerinin tahsisi için girişimlerde bulunduklarına işaret ederek konu ile ilgili İzmir’de tüm Alevi örgütleriyle birlikte bir çalışma yaptıklarını da anlattı. Kaplan ayrıca Ankara Çankaya Pir Sultan Abdal Cemevinin devri için de uğraş verdiklerini belirterek şöyle devam etti:
“Tunç Soyer başkanın tutum ve davranışından bağımsız, İzmir’de belirli sorunları aşamadık. Mevcut belediye başkanı henüz seçilmeden, oradaki yetkililer, cemevlerine kendi yakınlarını yerleştirip, dernekler kurdurmuş. Yaptığımız toplantıda belediyenin müdürü ve personeli de oradaydı. Bizlere ‘Peki bu cemevindeki personel ne olacak?’ sorusu yöneltildi.
Ankara’da ise Oran semtinde Çankaya Belediyesi Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi ve Cemevi var. Burası ile ilgili dernek başkanlarımız zamanında diğer Alevi kurumları ile birlikte girişimde bulunmuş ancak başarısız olunmuş. Bir vakıfa devredilmek üzere temeli atılmış ancak sonra sıkıntı çıkınca devri de yapılmamış. Bir mahkeme sürecinin olduğu da söyleniyor ve bu sürecin bittiği bilgisini alınca bizler, tahsisi için belediyeye dilekçe gönderdik. Dilekçenin üzerinden 3 aya yakın bir zaman geçti. Normalde yasalar iki ay içerisinde dilekçeye yanıt verilmesi gerektiğini söyler ancak şimdiye kadar bir yanıt gelmedi.”
“ŞİACI YAPILAR, BAĞIMSIZ KURUMLARI ELE GEÇİRMEK ÜZERE PROGRAMLANMIŞ”
PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, belediler bünyesindeki cemevlerinde yürütülen hizmetlerin de inanca aykırı olduğunun altını çizdi. Söz konusu cemevlerinde Şiacı-asimilasyoncu anlayışın hakim olduğunu söyleyen Kaplan şöyle devam etti:
“Belediye cemevlerinde yürütülen hizmete, inanca dair sıkıntılarla da karşı karşıyayız. Ankara’daki cemevi isminin ‘Pir Sultan Abdal’ olması sebebiyle bizleri çok arıyorlar. Hatta pandemi döneminde orada cenazeler kabul edilmedi. Onunla ilgili de belediyeye dilekçe verip ‘Bu hizmetleri siz yapmıyorsanız biz yapalım. Halk mağdur olmasın’ dedik. Çünkü cenazeler kabul olmayınca alternatif olarak Karşıyaka mezarlığındaki camiye gidiyor. Neden Alevileri belediyeler aracılığıyla camiye gönderelim? Ancak belediyeden hiçbiri yanıt alamadık.
Yakın zamanda İzmir’e gidip oradaki cemevleri ile ilgili tekrar görüşmeler yapacağız. Cemevleri herhangi bir genel merkezi olan Alevi kurumuna verilsin. Bu konuda ısrar ediyoruz çünkü bugün devlet ve Şiacı yapılar, bağımsız olan kurumları ele geçirmek üzere programlanmış ve tamamen onlar üzerinden Aleviliği asimile etmek istiyorlar. Genel merkezi olan kurumların hiçbirinin henüz içine sızmış değiller. Bugün belki Aleviliği yorumlama açısından büyük sıkıntı çektiğimiz Cem Vakfı’nın dahi bu konuda bir direncini görüyoruz.
Bir diğer sıkıntı da şu; illerde çok fazla cemevi olmaya başladı. Bugün mesela Antalya’da 6-7 tane cemevi var. 8’ncisine artık gerek yok. Dolayısıyla bizler örgüt olarak buralara alternatif projeler de hazırladık. Çok amaçlı salon; kreşi, tiyatrosu olan, düğününe yemeğine kadar yapılabilen, üstünde yönetim odaları, derslikleri ve misafirhanesi olan bir kültür merkezi olarak proje düşünüyoruz. Çünkü çok fazla cemevi yapmanın Alevilere de bir faydası olmayacak. İçini dolduramadığın binaların hiç kimseye faydası yok. Boş bıraktığın anda da zaten birileri gelip oraları dolduruyor. Oralarda sadece cenaze erkanları ve 40 yemeklerinin haricinde hiçbir şey yapılmıyor.
“İTİRAZIMIZ CENAZE ERKANLARININ BİÇİMİ”
Çankaya Belediyesi’nin şu anda kendi bünyesinde bağlama sanatçıları var. Onlar, cemevinde kurslar veriyor ancak ne kadar başarılılar bunun verileri bizde yok. Ancak bizim itirazımız cenaze erkanlarının biçimi, oradaki personelin tamamen belediyeden olması yönünde. Önümüzdeki dönemde cemevlerinin artık farklı bir misyonda işlevini yerine getirmesi lazım. Eskiden olduğu gibi dergah sistemine dönmesi ve cemevlerini eğitim yuvaları yapmamız gerekiyor.”
“ÇANKAYA CEMEVİNİ MUTLAKA ALEVİ TOPLUMUNA KAZANDIRACAĞIZ”
PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, cemevlerinin devri konusunda sunulan dilekçelere cevap verilmemesi durumunda alacakları tutuma ilişkin de bilgi verdi. Konu ile ilgili diğer Alevi çatı örgütleri ile değerlendirmeler yaptıklarına vurgu yapan Kaplan, “Bizler, PSAKD genel kurulundan sonra bir tek Ankara için değil tüm Türkiye’deki cemevlerine gireceğiz. Cemevlerimizin birçok arsası işgal, tahsis yoluyla alındı. Örgütümüzde artık binalara girip bir daha çıkmama gibi bir eğilim var. Genel kurulda da bu konuyu dile getirip yetki alacağız. Ben ya da bir başka arkadaşım olur ama Ankara Çankaya Cemevi’ni mutlaka Alevi toplumuna, Alevilerin örgütlerine kazandırmak için elimizden geleni yapacağız.”
Eren GÜVEN/ANKARA