Garip Dede Cemevi Kitap Fuarı başladı

12 Haziran’a kadar sürecek olan Garip Dede Cemevi Kitap Fuarı başladı. Fuar açılışında konuşan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, “Bu önemli bir görev zira ülke ağır bir karanlığa gömülmek isteniyor. Konserler yasaklanıyor. Edebiyat, bilim insanları baskı altına alınmak isteniyor. Bu noktada bilime, sanata ulaşmak aslında karanlığa karşı bir ışık, mum yakmak; itiraz etmek anlamına geliyor” dedi.

İstanbul Küçükçekmece’de bulunan Garip Dede Cemevi’nde kitap fuarı başladı. 12 Haziran Pazar gününe kadar sürecek olan kitap fuarına çok sayıda kitabevi ve yazar katılıyor. Fuar kapsamında imza etkinlikleri ile söyleşiler düzenlenecek. Fuarın son gününde ise Metin ve Kemal Kahraman kardeşler sahneye çıkacak.

Bugün gerçekleştirilen fuar açılışına Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İnan Masası’ndan Vedat Kara ile İstanbul’daki birçok cemevi yöneticisi de katıldı.

“HER CEMEVİNDE BU GÜZELLİKLERİ ÇOĞALTMAK İSTİYORUZ”

Kurdele kesim töreni öncesi yapılan konuşmalarda ilk olarak söz alan Garip Dede Cemevi Başkanı ve Alevi Dernekler Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Celal Fırat, kültürel etkinlikleri her cemevinde yaygınlaştırmak istediklerini belirtti. Fırat şöyle konuştu:

“Ülkede büyük bir sorun, hazımsızlık var. İnsanlar her gün ötekileştiriliyor. Biz cemevlerimizde, Türkiye’de dünyada sevginin, kardeşliğin, barışın buluşmasını arzuluyoruz. Bu ülkenin cumhurbaşkanı kendisi gibi düşünmeyenleri ötekileştirebiliyor. Hünkar Hacı Bektaş Vel’nin dediği gibi “İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır” sözüyle kültürel çalışmalara devam etmek istiyoruz. Yunus’un dediği gibi “Bizim dinimiz sevgidir. Başka dine inanmayız” düsturuyla her cemevinde bu güzellikleri çoğaltmak istiyoruz.”

“KİTAP FUARI DÜZENLEMEK SON DERECE ÖNEMLİ”

Kitap fuarı düzenlemenin önemli olduğuna dikkat çeken Avcılar Belediyesi Başkanı Turan Hançerli ise “Kitap fuarı düzenlemek son derece önemli. Özellikle okumanın azaldığı, kitap okumanın faydalarının önemsenmediği bir dönemde inandına aydınlık için kitap okumayı öneren, yazarlar ile okuyucuları buluşturacak böyle bir etkinlik için cemevi yönetimine teşekkür ediyorum. Başarılı geçmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

“CEMEVLERİ BİR ANLAMDA KÜLTÜR SİTELERİ”

Yazar Yaşar Seyman ise şunları söyledi:

“Cemevleri zaten bir anlamda kültür siteleri. Bir cemevinde kitap fuarının olması yarınlar adına insanı çok umutlandırıyor. Hacı Bektaş Veli ne diyor? Okunacak en güzel kitap insandır. Fuarın çok iyi geçmesini diliyorum.”

“BİRLEŞİRSEK ZULMÜ DE SALTANATI DA YERLE BİR EDERİZ”

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ülkenin ağır bir karanlığa gömülmek istendiğini belirtirken; “Bu önemli bir görev zira ülke ağır bir karanlığa gömülmek isteniyor. Konserler yasaklanıyor. Edebiyat, bilim insanları baskı altına alınmak isteniyor. İnsanların bilime sanata, edebiyata ulaşmasının önüne bariyerler kuruluyor. Bir bütün olarak ülke, ülkenin halkları, inançları, çoğulcu yapısı teslim alınmaya, tekleştirilmeye ve bütün ötekileştirilenler yok edilmeye çalışılıyor. İnsanların hayat tarzlarına müdahale edilmeye çalışılıyor. İnsanların yaşam koşulları neredeyse cehenneme çevrilmeye çalışılıyor. Bir bütün olarak iktidar bütün zor aygıtlarına dayanarak kendisini kalıcı hale getirmek; kendisiyle beraber de sahiplendiği, üslendiği, örmek istediği karanlığı, baskıyı kalıcı hale getirmek istiyor. Bu noktada bilime, sanata ulaşmak aslında karanlığa karşı bir ışık, mum yakmak; itiraz etmek anlamına geliyor. Bu görevi taşımak, halkların bilimle, sanatla coşkuyla, kardeşlikle, barışla buluşmasını sağlamak bize düşüyor. Bu yüzden çok önemli bir görev. Cemevi yönetimine böylesi bir rolü oynadığı için teşekkür ediyorum. Biz çoğuz, kalabalığız, milyonlarız. Birleşirsek zulmü de, saltanatı da yerle bir ederiz” şeklinde konuştu.

PİRHA / İSTANBUL

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER