Erdoğan Suriye’de suyu tekrar kapattı

Erkan Pehlivan / Frankfurter Rundschau

Tehdit Altındaki Halklar Derneği’nden alınan bilgiye göre Türkiye , Fırat’tan Suriye’ye daha az su veriyor. Özellikle sıcak aylarda kuzey Suriye ve Irak’taki insanların durumu daha da kötüleşiyor.

Almanya’daki Kürt cemaatinin başkanı Ali Ertan Toprak, bunu bir provokasyon olarak görüyor. IPPEN.MEDIA’dan fr.de ile yaptığı röportajda Toprak, “Erdoğan Kürtleri kışkırtmak ve aynı zamanda onları cezalandırmak istiyor” dedi.

Erdoğan, suyu keserek kışkırtıyor

Tehdit Altındaki Halklar Derneği’nin (GfbV) Ortadoğu danışmanı Dr. Kamal Sido, benziyor. Sido editörlerimizle yaptığı röportajda, “Türkiye, Manbij bölgesini işgal etmek için ne ABD’den ne de Rusya’dan yeşil ışık yakmadı” dedi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , Washington ve Moskova’nın rızası olmadan da olsa, yeni bir işgal gerekçesi elde etmek için su sıkıntısı üzerinden Kürtleri bir saldırıya kışkırtmaya çalışıyor .

Türkiye: Kürtlere ‘güvenli bölgede’ yer yok

Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinde 30 km genişliğinde bir güvenlik bölgesi kurmak istiyor. Görünüşe göre burada Kürtlere yer olmamalı. 2018’den bu yana Türk birliklerinin işgali altında bulunan Afrin’de Kürtlerin sayısında keskin bir düşüş yaşandı. Kamal Sido, Türkler işgal etmeden önce nüfusun yüzde 90’ından fazlasının Kürt iken bugün yüzde 20 ila 30 olduğunu tahmin ediyor. O zamandan beri yüz binlerce Kürt Türk askerlerinden ve onların müttefiki cihatçı milislerinden kaçtı. Türkiye, bu tür tedbirlerle Kürtleri ve müttefiklerini kaçmaya çalışıyor. Sido, bölgenin Kürtlerden temizlenmesi gerektiğini söyledi.

NATO, “Türkiye ve Erdoğan için anlayış gösteriyor”

Toprak ve Sido , Türkiye’nin işgal planları veya su kıtlığı hakkında şimdiye kadar yorum yapmayan NATO ve Avrupa Birliği’ni burada bir görev olarak görüyor. Toprak, “Su yaşam için gereklidir ve dolayısıyla bir insan hakkıdır” diyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, geçtiğimiz günlerde Finlandiya ve İsveç’e yaptığı ziyaretlerde Türkiye’ye anlayış gösterdi. Erdoğan, Suriye’de uluslararası hukuku ve etnik temizliği ihlal ederek açıkça saldırgan savaşlar yürütürken Türkiye’nin “meşru güvenlik çıkarlarından” bahsetmek.gerçekleştirmesi tuhaftan da öte” diyor Toprak öfkeyle. Toprak’a göre bu, “NATO Genel Sekreteri Erdoğan’ın sesini bire bir ve Türk hükümdarın yanında kullanacağı” anlamına gelir.

14.06.2022

https://www.fr.de/politik/tuerkei-syrien-euphrat-wasser-kurden-recep-tayyip-erdogan-news-zr-91610816.html

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER