Hiranur Vakfında yaşanan istismar ilk değil

Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını evlendirmesi ve yıllarca istismar edilmesinin ortaya çıkması AKP döneminde tarikat, vakıf ve ‘din adamlarının’ karıştığı istismar olaylarını getirdi

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını 29 yaşındaki müridi ile evlendirip yıllarca istismara uğramasına göz yumulduğunun ortaya çıkması özellikle AKP döneminde artan tarikat ve vakıflardaki istismarları akılla getirdi.

Kadınlara yönelik açıklanan raporlara göre AKP döneminde yüzde bin 400 artarken, bir yandan da İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere kadın kazanımlarına saldırılar artıyor. Öte yandan özellikle tarikat, vakıf ve “dini eğitim” almış kişilerin içinde olduğu çocuklara yönelik, taciz ve tecavüzler de artmış durumda.

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında evlendirildiğini belirtmesiyle ortaya çıkan istismar sonrası gözler bu kurumlara çevrilirken, JINNEWS AKP döneminde yaşanan benzer istismar olaylarını derledi.

Ensar Vakfı’nın listesi kabarık

AKP’nin en gözde kurumlarından biri olan Ensar Vakfı bu konuda en çok sabıkası bulunan kurumlardan. Rize’de bir dönem Ensar Vakfı başkanlığı yapan (2001-2003) Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Mehmet Nuri Gezmiş, 2 erkek çocuğa tecavüzden tutuklanırken, 20082de ortaya çıkan olayda ise Çorum Ensar Vakfı Başkanı ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Zekai İşler, vakfa gelen iki kız kardeşten 13 yaşındakine tecavüz, diğerini tacizden tutuklandı ve mahkum edildi.

Utanç savunması!

Yine bir diğer olay ise AKP’li Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun “Bir kereden bir şey olmaz” dediği ve 45 çocuğa tecavüz edilen olay oldu. Buna göre Karaman’da Ensar Vakfı ile İmam Hatip Mezunları Derneği’ne ait yurtlarda kalan öğrencilerden 45’ine tecavüz eden öğretmen Muharrem Büyüktürk, 2016’da 503 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Dindar gençlik’ deyip istismar yuvası açtılar

Sinop’un Gerze İlçesi’ndeki dindar gençlik yetiştirmek için kurulduğu söylenen Gençlik İlim ve Hikmet Derneği Başkanı Rafet Ermiş 4 erkek çocuğa tecavüzden 2016’da tutuklanırken, Artvin-Yusufeli Anadolu İmam Hatip Lisesi Kuran Dersi öğretmeni Rüstem Aydın 14 yıl boyunca birçok erkek çocuğa tecavüz ettiği için 25 Mart 2016’da tutuklandı.

Bir başka olay ise, 2017 yılında Giresun Alucra Erkek Yatılı Hafızlık Kuran Kursu’nda 9 ila 13 yaşlarındaki 9 öğrenciye tecavüz eden Halil İbrahim U. oldu. Faile 203 yıl hapis cezası verildi. 2017’de Ağrı’daki İmam Buhari Yatılı Erkek Kuran Kursu’nda kalan bir öğrenci, Kuran hocası olan 17 yaşındaki Y.K.’nin tecavüzüne uğradı.

Sıkıştıkça yayın yasağı getirdiler

İzmir Dikili’deki Süleymancıların yurdunda kalan 9 erkek öğrenciye tecavüz eden din eğitmeni Ömer Faruk Ergen, 23 Aralık 2017’de tutuklanırken, özellikle yaşanan istismarlar iktidar ve medyası tarafından örtbas edilmeye çalışıldı. Birçok habere yayın yasağı getirilirken, bu olaya bazı örnekler ise şöyle; Ankara Keçiören Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde Kuran dersi öğretmeni Sefer A. 15 yaşından küçük 12 kız öğrencisini taciz etti. Olaya “gizlilik” gerekçesi ile yayın yasağı getirildi. Trabzon’un Akçaabat ilçesindeki İmam Hatip lisesinde Arapça öğretmeni Y.D. 17 yaşındaki kız öğrencisine defalarca tecavüz etti, sonra da “Muta nikahı” yapayım dedi. Bu olaya da “gizlilik” kararı alınarak yayın yasağı getirildi. Afyon Otpazarı Camiinde imamlık yapan M.E.Ç, kuran kursuna gelen 7 ve 9 yaşlarındaki iki öğrenciyi taciz etti ve olaya yayın yasağı getirildi.

Hem ‘gizlilik’ hem yayın ‘yasağı’

Konya Ereğli İmam Hatip Lisesi Müdürü A.D., kız öğrencisiyle ilişkiye girdi.. Olaya “gizlilik’’ gerekçesi ile yayın yasağı getirildi ve yine Düzce’nin Esençam Köyü’nde imam H.A., 14 yaşındaki kız çocuğa tecavüz ettiği olaya ilişkin de yayın yasağı getirildi. Bedlîs’in Tetwan ilçesindeki İmam Hatip Lisei’nde din dersi öğretmenliği yapan Alper Tarık P. isimli bir öğretmen 16 yaşındaki öğrencisine cinsel saldırıda bulunurken yakalandığı olaya ilişkin yayın yasağı kararı alındı. Bartın’da Ulugeçitambarcı Köyü cami odasında açılan Kuran Kursu’nda imam, “Kuran kursundaki çocuklara cinsel istismar” suçlamasıyla tutuklandı ancak olaya ilişkin “gizlilik” kararı ile birlikte yayın yasağı getirildi.

Tek tek üstünü örttüler

Antep’te bulunan Şahinbey Camisi’ne bağlı Kuran kursunda temizlik görevlisi Süleyman Ş.’nin bir yıl boyunca yaşları 6 ile 11 arasındaki 6 çocuğa kursun tuvaletinde tecavüz ettiği ortaya çıktı, ancak bu olaya ilişkin de yayın yasağı getirildi. Semsûr’un Alduş (Gerger) ilçesindeki İmam Hatip Lisesi’nde 30 öğrenci tecavüze uğradığı raporla tespit edildi, bu olaya ilişkin de “gizli” denilerek yayın yasağı getirildi. Son örnek ise Ankara’dan. Ankara Beypazarı’nda, yatılı bir kuran kursunda öğretmenlik yapan Ali K., 11 yaşındaki erkek bir öğrenciye aylarca tecavüz ettiği olaya ilişkin de yayın yasağı kararı alındı.

HABER MERKEZİ

#Hiranur #Vakfında #yaşanan #istismar #ilk #değil

EN SON EKLENENLER