IFJ 2022 raporu: En az 67 gazeteci öldürüldü

IFJ yayınladığı raporla 2022 yılında en az 67 gazetecinin katledildiğini ve yine en az 375 gazetecinin tutuklu olduğunu açıkladı

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) tarafından yayınlanana son rapora göre 2022 yılında dünya genelinde 67 gazeteci ve medya çalışanı görevini yaparken katledildi.

Rusya-Ukrayna savaşı, Meksika ve Haiti’deki çete şiddetinin gazeteci ölümlerini arttırdığı vurgulanan raporda, 2012’de 47 olan ölüm sayısına bakıldığında bu yıl oranın yüzde 43’lük bir artış yaşandığı belirtildi.

IFJ raporuna göre, Ukrayna’da çoğu Ukraynalı olmak üzere 12 gazeteci öldürüldü. Raporda ülkenin şu anda gazeteciler için “en tehlikeli yer” olduğu vurgulandı.

19 Şubat’ta İzmit’teki ofisinde uğradığı saldırıda öldürülen Ses Kocaeli haber sitesinin sahibi Güngör Aslan’ın da yer aldığı raporda, 67 cinayetten sekizinin özellikle hedef gözetilmeden gerçekleştiği, Amerika kıtasında 29, Avrupa’da 13, Afrika’da 5, Asya Pasifik’te 16, Ortadoğu ve Arap dünyasında 5 gazetecinin katledildiği belirtildi.

IFJ Pakistan’daki siyasi kriz esnasında bu yıl 5 gazetecinin öldüğü belirtilen raporda, Kolombiya ve Filipinlerde de gazetecilere yönelik tehditlere karşı uyarıda bulunuldu.

Al Jazeera muhabiri Şirin Abu Akile’nin bir Filistin’de haber yaparken vurulduğu da hatırlatılırken, çoğunluğu Türkiye, Myanmar ve Çin’de olmak üzere dünya genelinde 375 gazetecinin de cezaevinde olduğunu duyurdu.

Çin ve Hong Kong’da 84, Myanmar’da 64, Türkiye’de en az 51 gazetecinin hapiste olduğu kaydedildi. Geçen yıl hapisteki toplam gazeteci sayısı 365 düzeyindeydi.

HABER MERKEZİ

 

 

#IFJ #raporu #gazeteci #öldürüldü

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER