İHD İzmir: Hasta tutuklular tekli hücrede

İHD İzmir Şubesi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için açıklama yaptı

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla düzenlediği basın açıklamasının 265’incisini gerçekleştirdi. Konak eski Sümerbank önünde yapılan açıklamada, “Hasta mahpuslar ölüyor, susma suça ortak olma” pankartı açıldı.

Açıklamayı yapan İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin, hasta tutuklu olmasına rağmen serbest bırakılmayarak, hafızasını yitirdikten sonra tahliye edilen ve 2 Aralık’ta yaşamını yitiren Ahmet Sılık ve Şırnak Cezaevi’nde 2 gün önce şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren kanser hastası Emre Abalak’ın ailesine başsağlığı dileyerek, “Bu iki vefat bize hapishanelerdeki durumun vahametini gözler önüne sermektedir. 26 yaşındaki bir kanser hastası neden hapishanede tutulmaya devam edilmiştir? Dışarıdaki kanser hastalarının tedavisinin ne kadar zorlu ve yıpratıcı olduğu bilinirken hapishanelerde bu durum birkaç kat daha fazladır” dedi.

Cezaevlerinde yaşananlar

Sağlık hakkının temel insan hakkı olduğunu anımsatan İncin, “Hasta mahpusların tedavilerinde gerçek anlamda sıkıntılar yaşanmaktadır. Rutin, belli zaman aralıkları ile kontrole götürülmeleri gereken hastalar götürülmemekte, değişik gerekçeler ileri sürülmektedir. Hastaneye gidiş gelişlerde çıplak arama, ağız içi araması gibi uygulamalar yapılmaktadır. Zaten hasta olan kişilerin sağlıksız bir yapısı olan ring araçları ile götürülmeleri enfeksiyon hastalıklarına yakalanmalarına da neden olmaktadır. Engelli, yaşlı ve ağır hasta mahpusların tekli hücrelerde tutulması neyi anlatmaktadır?” diye sordu.

Tutukluya işkence

Hasta tutukluların maruz bırakıldığı hak ihlallerini bir örnekle anlatan İncin, şöyle devam etti: “Kırıklar F Tipi CİK’unda kalmakta olan Bülent Zengi adlı bir mahpus diz kapağından ameliyat olmak için 18.11.2022 Cuma günü Yeşilyurt Devlet Hastanesi’ne götürülür. Yatış işlemlerinden sonra Pazartesi günü ameliyat edileceği söylenir. Pazar günü hem bazı ihtiyaçlarının karşılanması hem de ailesiyle telefon görüş hakkından yararlanmak için ayrı ayrı dilekçelerle burada bulunan infaz koruma memurlarına başvurur. İhtiyaçları karşılanmadığı gibi ‘telefonlar bozuk’ denilerek telefon görüşme hakkı engellenir. Mahpus, yetkili amirle görüşmek ister. Burada hastanenin mahkûm bölümüne bakan bir infaz koruma memuru hakaret ve küfürlerle mahpusun üzerine yürür. Bu tartışma sonrası mahpusu, kameranın göremeyeceği bir yere götürerek fiziki olarak saldırır. Bu sırada mahpusu getiren güvenlikten sorumlu hiçbir asker gelmez. Yarım saat süren bu işkenceden sonra memur koğuştan çıkınca komutan gelip mahpusu sakinleştirmeye çalışır. Bülent Zengi, bu uygulamadan dolayı can güvenliği kalmadığı için, dilekçe vererek, tedavi olmadan hapishaneye döner.”

Tahliye edilmeli

Hasta tutuklular açısından bir başka sorunun da Adli Tıp Kurumu’nun verdiği kararlar olduğunu sözlerine ekleyen İncin, “Bu kurumun yanlılığı ve bilimsellikten uzak yorumları ile güvenirliği yok edilmiştir. Düşünün ki 71 mahpus 2021’de yaşamını yitirmiştir” diye belirtti. İncin, hasta tutukluların derhal serbest bırakılmasını istedi.

İZMİR

#İHD #İzmir #Hasta #tutuklular #tekli #hücrede

EN SON EKLENENLER