Kadıköy’de istismar protestosu: Devlet bu suça ortak

Kadıköy’de bir araya gelen kadınlar, Hiranur Vakfı’nda 6 yaşındaki çocuğun istismara uğramasında devlet ve kurumlarının sorumlu olduğunu belirterek, ‘Cinsel suçlarda ‘somut delil’ şartı yüzünden bu istismarcılar cezasız kalıyor’ dedi

Kadınlar Birlikte Güçlü (KGB), İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki çocuğunu “imam nikahı” adı altında “müridi” Kadir İstekli ile “evlendirerek”, tecavüze uğramasını, Kadıköy’de bulunan Karaköy İskelesi önünde gerçekleştirdiği eylemle protesto etti.

Eylemde kadınlar sık sık “Yusuf Ziya Gümüşel, istismara göz yumanlar, failleri aklayanlar, istismar failleri tutuklansın” diye haykırdı. Eylem öncesi ise Kadıköy Rıhtım Caddesi çok sayıda polis ve gözaltı araçlarıyla sarıldı.

‘Devlet bu suça ortak oldu’

Kadınlar adına basın metnini Kadınlar Birlikte Güçlü adına Bilen Sevda Könen okudu. Yıllardır istismarın nasıl sistematikleştiğini, üzerinin örtülmek istendiğini ve ifşa sürecini aktaran Könen, bu olayın ortaya çıkışını şu sözlerle aktardı: “Nasıl mı? 14 yaşındayken adet düzensizliğiyle başvurduğu hastanede bir doktorun istismarı ihbar etmesi üzerine kemik yaşının tespiti için gönderildiği Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde 21 yaşında birinden örnek alındı. Savcılık doğum belgesi istemedi. Çocuğun ifadesiyle kemik testi arasındaki tutarsızlığa rağmen takipsizlik kararı verdi. Yani koskoca bir devlet de bu suça ortak oldu.”

Sorumlular

Yalnızca yargı ve hastanede değil, suç işleyen tarikatlar, cemaatler ve dini vakıflarla fotoğraf çektiren AKP’li İsmail Erdem gibi parti il başkanlarının suçlu olduğuna işaret eden Könen, “Kaçak yapılarının reklamlarını açıktan yapan Sancaktepe gibi belediyeler, onlarla çocukların eğitimi için işbirliği projeleri yapan bir Milli Eğitim Bakanlığı, ‘küçüğün rızasından’ bahsedebilen bir Adalet Bakanı, 15 yaş altı evlendirmeye af getirmeye çalışan milletvekilleri ve buna çok da yüksek sesle karşı çıkmayan bir muhalefet var bu ülkede. Cinsel istismar münferit değil, istisna değil, pek çok ‘sıradan’ ailenin temeli. Çok küçük yaştan itibaren dini nikahlı evliliğin suç olmaktan çıkarılması, hatta adeta teşvik edilmesiyle ailelerin istismar üzerine kurulduğu bir toplumda yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Utanın!

Könen, sistematik istismarın ortaya çıkmasından sonra parlamentoda milletvekillerinin tutumuna ilişkin ise “Utanın. Cinsel suçlarda ‘somut delil’ şartını getiren 4. Yargı Paketi’ni çıkaran milletvekilleri yüzünden bu istismarcılar çoğunlukla cezasız kalıyor. Bugün çocuklar ‘rüşt yaşına gelene kadar evlendirilmez’ diyen Diyanet’in, daha birkaç yıl önce Dini Kavramlar Sözlüğü’nde bulûğ çağına girenlerin dini nikahlanabileceğini, bunun alt sınırının kız çocukları için 9 yaş olduğunu söyleyerek istismarı açıkça meşrulaştırdığını unutturmak isteyebilirsiniz. Biz unutmadık” diyerek tepki gösterdi.

‘Hepiniz suçlusunuz’

Son dönemlerde yaşanan kimi istismar olaylarını sıralayan Könen, kadınlar olarak tepkilerini şu sözlerle sürdürdü: “ Bu istismara aileler, toplum, dini vakıflar, yargı ve bütün kurumlarıyla devlet ortak oluyor. Bugün 6 yaşında bir çocuğa yapılana karşı sözde açıklamalar yapan siyasiler, dün bu suçun işlenmesini kolaylaştıran, beraat verilmesini mümkün kılan yasal düzenlemeleri bizim onca uyarımıza rağmen meclisten geçiriyor. Suçlusunuz. Hepiniz suçlusunuz. Ve istismarcıların affedildiği bu ülkede hiçbir çocuk güvende değil. Açıkça görüyoruz, devlet çocukları koruma görevini yerine getirmek bir yana, çocukların güvende olmaması için elinden geleni yapıyor. Ama her çocuğun güvende, eşit, kendi kimliğiyle, özgürce yaşayabileceği bir toplum için mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu da size dert olsun.”

Açıklamanın ardından eylem, “Kadınlar birlikte güçlü” sloganı ve alkışlar eşliğinde son buldu.

İSTANBUL

#Kadıköyde #istismar #protestosu #Devlet #suça #ortak

EN SON EKLENENLER