MEB bütçesi görüşmelerinde anadilde eğitim talebi

Meclis Genel Kurulu’nda Milli Eğitim Bakanlığı bütçesine dair söz alan HDP milletvekilleri, Kürtçe’nin resmi dil olması ve anadilde eğitimin önünün açılmasını istedi

Meclis Genel Kurulu’nda 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin 6’ncı turunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşülüyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesine dair konuşuyor.

Andilde eğitim talebi

Milli Eğitim Bakanlığı bütçesine dair söz alan HDP’li Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, öğretmenlerin çalışma koşullarına değindi. Bülbül, laik ve eşitlikçi bir eğitim yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Herkes kendi dilinde eğitim almalı. Benim dilim yasak” dedi.

“Köy okullarının bir ciddiyeti ve ahengi vardı” diyen Bülbül, köy okullarındaki durumun gittikçe kötüye gittiğini ifade etti. Bülbül, okulların hapishane haline getirildiğine işaret etti. Bülbül, “Bir an önce öğretmenlerin içinde bulunduğu sorunların çözülmesi gerek” diye kaydetti.

Eğitimde ırkçılık ve tekçilik var

Bülbül, şöyle devam etti: “Eğitimde hizmet için yatırım için daha fazla bütçe gerek. Aynı zamanda Barış Akademisyenleri’nin de bir an önce göreve başlaması gerekiyor. Sizin uygulamalarınız kendi bakış açılarınızla harikadır ama genele hitap etmiyor. Bir ırkçılık ve tekçilik var. Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri eğitimdeki tekçilik, tek dilcilik, tek inanççılıktır. Zorunlu din dersinin kaldırılıp AİHM kararları doğrultusunda bir uygulamanın yapılması gerek. AİHM, laik, demokratik ve bilimsel eğitimine aykırı olarak gördü ve ‘bunu kaldırın’ dedi.”

Bütçe’de Kürt yok

HDP Amed Milletvekili İmam Taşçıer ise, “Bütçede Kürt yok” dedi. Taşçıer, “30 milyon Kürt bu bütçede yok sayılmış. Bundan kaynaklı olarak eğitimin kalitesi de düşük. Anadilde eğitimi yok sayan bir bütçede, eğitim kalitesi de düşük olur. Ben ilkokula gittiğimde bir kelime Türkçe bilmiyordum. Okula gittim hala Türkçem bozuk. Ama yeni gelişen ülkelerde anadillerinin yanında 3-4 dil daha öğrenebiliyorlar. Türkiye’de tekçi bir eğitim sistemi hazırlanmış” ifadelerini kullandı.

Taşçıer, “Siz bize resmi dil dayatıyorsunuz. Bunları değiştirmenin tek yolu mücadele etmektir. Türkiye’deki 30 milyon Kürt vatandaşın dili de ikinci resmi dil olmalıdır. Bu bir lütuf değil, kendi doğal hakkımızdır” ifadelerini kullandı.

ANKARA

#MEB #bütçesi #görüşmelerinde #anadilde #eğitim #talebi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER