Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, 2022 yılına dair bilançoyu açıkladı. Buna göre dünyada 533 gazeteci tutuklandı, 57’si de katledildi
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 2022 yılına ilişkin bilançosunu açıkladı. RSF raporunda dünyada 533 gazetecinin kamuoyunu bilgilendirme çabası içerisindeyken tutuklandığını, 57 basın mensubunun ise katledildiğini duyurdu. Tutuklama ve cinayetlerde artışı vurgulayan RSF, 65 medya temsilcisinin rehin, 49’unun da kayıp olduğunu açıkladı.
Açıklamada, sayısı 78 olarak tespit edilen tutuklu kadın gazetecilerle ilgili de “RSF, 2021’e göre yüzde 30 artış yaşanan kadın gazeteci tutukluluğunda hiçbir zaman bu kadar yüksek bir rakama ulaşmamıştı. Beş yıl önce, tutuklamada kadın haberci oranı yüzde 7 iken, 2022 yılında bu oran yüzde 15’i aştı” denildi.
İran üçüncü sırada
İran İslam Rejimi’nin kitlesel eylemlerden bir ay sonra, tutuklu 47 gazeteci ile dünyada en çok gazeteci tutuklayan üçüncü ülkesi olduğuna işaret edilen raporda, “Hapishanedeki Nilufar Hamedi ve Elahe Mohammedi, Kürt kadın Mahsa Amini’nin ölümüne dikkat çektikleri için ölüm cezasıyla karşı karşıya” diye belirtildi.
Raporda şu ifadelere yer verildi: “Dünyanın en büyük hapishanesi olarak tespit edilen, sansürün vahim boyutlara ulaştığı Çin’de, yolsuzluğu, sanayinin yol açtığı kirliliği ve kadınlara yönelik tacizi haberleştiren bağımsız gazeteci Huang Xueqin mahpus 110 gazeteciden biri olarak tanıtıldı.”
Türkiye’de kadın gazetecilerin durumu dikkat çekti
Raporda Türkiye ile ilgili sadece bir paragraf yer aldı ve Kürt gazetecilere yönelik gözaltılara dikkat çekildi.
Haziran’dan sonra, üç kadın gazeteci ve kadın medya çalışanının gözaltına alındığı belirtildi. Bu gazetecilerden Jin News Yazı İşleri Müdürü Safiye Alağaş’ın tutukluluğuna dikkat çekildi.
49 kayıp gazetecinin akıbeti bilinmiyor
Raporda, 65 gazetecinin rehin olduğu ve 2022 yılında 2 gazetecinin kayıp olduğu belirtildi. Kayıp ve akıbetleri bilinmeyen gazeteci sayısı ise 49 olarak ifade edildi.
Gazeteci cinayeti
Rapora göre gazeteci cinayetlerinde Meksika başı çekiyor. Bu yıl Meksika’da, 11, Haiti’de 6, Brezilya’da 3 gazeteci katledildi.
Rusya’nın 24 Şubat’ta işgale başladığı Ukrayna’daki savaşta da 6 aylık süre içinde 8 gazeteci yaşamını yitirdi.
Kuzey ve Doğu Suriye’nin Haseke kentine bağlı Derik ilçesine 20 Kasım gecesi Türkiye’nin düzenlediği hava saldırısında ANHA muhabiri İsam Abdullah da yaşamını yitirmişti.
HABER MERKEZİ
#RSFden #raporu #gazeteci #tutuklandı #57si #katledildi