Tutuklu gazeteciler dosyasında 6 aydır ilerleme yok

Amed’de 6 aydır tutuklu bulunan gazetecilerin dosyasında henüz bir ilerleme yok, avukatları amacın gazeteciliği engellemek olduğunu belirtti

Özgür basına yönelik saldırılar kapsamında 16 Haziran’da Amed’de tutuklanan 16 gazetecinin tutuklanmasının üzerinden 6 ay geçmesine rağmen henüz ortada bir iddianame yok.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında tutuklanan gazetecilerin durumunu değerlendiren avukat Resul Temur, tutukluluk halinin cezalandırma politikasına dönüştüğünü söyledi.

Dosyada ilerleme yok

Tutuklanan gazetecilerin gözaltı sürecinde dosyanın içeriği iktidara yakın basın tarafından servis edilmesine rağmen iddianamenin daha hazırlanmadığına dikkati çeken Temur, “Tutuklama gerçekleştirildikten sonra yaklaşık 6 ay boyunca dosya kapsamında gizlilik kararı devam etti” diyerek henüz bir ilerleme kaydedilmediğini söyledi.

Gazeteciliğin dışında bir şey bulamazlar

İddianamenin hazırlanmamasına gerekçe olarak sunulan eksiklikleri değerlendiren Temur, “Her ne kadar yasalar iddianamenin hazırlanması konusunda bir tarih ya da sınırlı bir süre öngörülmemişse de bu durumun hakkaniyete uygun bir zaman dilimi içerisinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Dolayısıyla dosyada 6 aylık süre değil 60 aylık süre de geçse açıkçası gazetecilik faaliyetlerinin ötesinde herhangi bir yasadışı delil elde etme gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. En fazla gazetecilerin diğer programlarının çözümlemesi yapılabilir 82 saatlik program belki 100 saate belki 200 saate çıkarılabilir fakat bunun ötesinde bir delil elde etme arayışı ve beklentisi ilerde boşa çıkacaktır” diye belirtti.

Susturma çabası

Gazetecilerin tutuklulukta geçirdikleri sürenin uzaması açık bir biçimde hukuki delillerden uzak sadece cezalandırılmalarını ve susturulmalarını amaçlayan bir politika ortaya koyduğunu vurgulayan Temur, “Temel amaç devletin kendi tekeli dışında herhangi bir alanda gazetecilik faaliyetinin yürütülmesinin önlenmesine dönük bir çabadır. Soruşturmanın da görülecek olan davanın da temel amacı budur” dedi.

Dayanışma güç veriyor
Soruşturma aşamasında da yargılama aşamasında da asıl olan durum kişinin tutuksuz olarak yargılanması gerektiğini ifade eden Temur, “6 ay boyunca tutuklu olarak soruşturulan gazetecilere ilişkin gösterilen dayanışma açıkçası gazeteciler açısından moral verici bir noktadaydı. Ve bu saatten sonra da bu dayanışmayı artırmak gerektiği kanaatindeyim. Sadece Diyarbakır’da tutuklanan gazeteciler değil ardından Ankara’da tutuklanan gazeteciler sonrasında ciddi manada basını susturma çabası söz konusu. Bu sebepten dolayı gazetecilerin kalemini yerde bırakmamak adına, gazeteciler adına mesleki faaliyeti yürütmek ve büyütmek gerektiğine inanıyorum” dedi.

AMED

#Tutuklu #gazeteciler #dosyasında #aydır #ilerleme #yok

EN SON EKLENENLER