Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Köyceğiz Şubesinin açılışı yapıldı.
HBVAKV Muğla Köyceğiz Şubesinin açılışı belediye iş hanında gerçekleşti. Açılış etkinliğine Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Bölge Sorumlusu Mevlut Akbal, PSAKD Muğla, Ortaca, Fethiye Şube Başkanları, CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, CHP Dalaman ve Köyceğiz, HDP, TİP, TKP, İyi Parti İlçe başkanları, Eğitim Sen, Eğitim-İş, Atatürkçü Düşünce Derneği, Doğa Koruma Der. Muğla Çevre Koruma Der. Şube başkanları ve çok sayıda yurttaş katıldı.
“ALEVİLİK HAKTIR, CEMEVLERİ İBADETHANEMİZDİR”
HBVAKV Köyceğiz Şube Başkanı Nezahat Doğan, yaptığı konuşmada kuruluş amaçlarını anlatarak “Hacı Bektaş Veli’nin öğretilerini, uluslararası alanda bir bütünlük içinde ele alarak araştırmak, belgelemek, yararlı sonuçlar elde etmek, tanımlamak, yaşatmak ve geleceğe aktarmaktır” sözleriyle tarifledi. Doğan, konuşmasının devamında şunları dile getirdi:
“Alevi Federasyonları çatısı altında dernek veya vakıf şubesi kurma çabalarımızla, yaklaşık 4 yıldır süregelen çalışmalarımız neticesinde HBVAKV Köyceğiz şubesinin kurulmasını gerçekleştirdik.
Geçmişten gelen özümüzü anaerkil yaşam biçimiyle kültürümüzü, sosyal yapımızı ve inancımızı yaşatmak ve hümanist anlayışı geleceğimize ve nesillerimize aktarmak istiyoruz. Burada yaşayan Alevi toplumu ve Alevilik kültür ve inancına saygı-ilgi duyan tüm laik, demokrat yurttaşlar için bir ihtiyaç olduğunu hissettiğimizden dolayı böyle bir oluşumun içine girdik. Kuruluş süresinin bu kadar uzun bir zamana yayılması, Dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandemi, birlik ve beraberliklerimizi zorunlu olarak öteleyip erteledi.
10 Kasım 2022 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurulda, üyelerimiz ve yönetim kurulunun teveccühü ile beni bu göreve laik gördüler, bunun için saygıdeğer üyelerimiz ve yönetim kurulumuza aşk-ı niyazlarımı sunarım.
Köyceğiz’de eksikliğini hissettiğimiz cemevi ve kültür merkezi ihtiyacı bizi böyle bir oluşuma ve çalışmaya yöneltti. Bu uğurda bizi destekleyen bütün canlara ve Köyceğiz’deki duyarlı, laik, demokrat dostlarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Köyceğiz Belediye Başkanlığı ve daire amirlerine, vakıf şubemize katkı ve olumlu yaklaşımlarından dolayı da teşekkürlerimizi sunarız. Ayrıca vakıf şubemize bu yeri tahsis eden belediye başkanımızdan, cemevi ve kültür merkezi yapımı için, arsa tahsisi hususunda huzurlarınızda talepte bulunuyoruz. Bu güzel kadim inancı yaşatmak ve bu kültürü çocuklarımıza aktarmak için bir aradayız. Bizim isteğimiz, Anayasadaki 2. ve 10. Madde uygulanıp eşit yurttaşlık haklarımızın tanınmasıdır. Ülkemizde ikinci sınıf vatandaş olmamak ve de bu ülkenin yönetiminde yok sayılmak istemiyoruz.
Eğer biz yok sayılır ve asimile olursak ne mi olur? Kilimdeki renkler gider, saz olmaz, türküler susar. Hacıbektaş’ı, Mevlana’yı, Fuzuli’yi, Kul Himmet’i, Âşık Veysel’i, Mahsuni Şerif’i çıkar bakalım geriye ne kalır Anadolu’da? Alevilik-Bektaşilik edebiyatı Anadolu’da yaşayan Türk halkı üzerinde derin bir etki bırakmıştır.
Okunan gülbanklerde, nefesler, deyişler ve bütün terimler Türkçedir. Bu nedenle Türk edebiyatının en zengin örneklerini teşkil eder. Alevi- Bektaşi edebiyatına ait şiirler, kendine özgü bir tarz ortaya koyar ve halk edebiyatıyla, özellikle de diliyle bir birlik gösterir. Aleviler ‘İncinsen de incitme’ der. Allah’ın yarattığı tüm canlıları sever, insana, hayvana doğaya saygılıdır. Din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı göstermeksizin tüm insanlığı kucaklar. Son olarak diyoruz ki, Alevilik haktır, cemevleri ibadethanemizdir.”
Cebrail ARSLAN/MUĞLA