Kışanak: Bizi değil sahte delil üreten iktidarı araştırın

Kobanê davasında söz alan Gültan Kışanak, ‘Belediyeye el koyan iktidar, beni cezaevine gönderen, sahte delil çıkaran kim? Polis, emniyet bunları araştırın diyorum, reddediyorsunuz’ dedi

IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 17’si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Siyasi Davası’nın 20’nci duruşmasının 2’nci oturumu bugün de devam ediyor.

Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından görülen duruşmada Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutukluların bir kısmı duruşmaya gelirken, farklı cezaevlerinde bulunan tutuklu siyasetçiler, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.

Duruşmada söz alan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak, mahkemeye dair taleplerinin görmezden geldiğine vurgu yaparak, “Neden siyasi saiklerle açıldığına dair size taleplerimi ilettim ama hepsini reddettiniz. Bir çetenin liderinin kabul ettiği iddianameyi kendime zul olarak görüyorum ve reddediyorum. Eğer ben tutuklanmasaydım, iktidar DBB’ye kayyım atamayacaktı. Belediyeye el koyan iktidar, beni cezaevine gönderen, sahte delil çıkaran kim? Polis, emniyet bunları araştırın diyorum, reddediyorsunuz” dedi.

Bir tane yolsuzluk bulamadınız

Mahkeme heyetine, “Türkiye’de demokrasi ve hukuku savunmak sadece bizim mi görevimiz” diye soran Kışanak, “Bu dava olmazsa kayyım şu an orada oturamayacak. İçişleri Bakanına yazın; ‘2015’ten bu yana DBB’ye kaç müfettiş görevlendirdi?’ Ama bir tane yolsuzluk, hırsızlık iddiası bulamamıştı. Anayasa orada dururken, demokrasi kılıfına bürünen ve faşizmini bunlara rağmen dayatanlara biz de hesap sorarız” diye belirtti.

Keyfi bir rejim
“Bu iktidar neden bu kadar hukuk rezaleti göze aldı” diye soran Kışanak, “Merkezi otorite inşa etmek istediği için yerel yönetimi ortadan kaldırmak istedi, bugün İmamoğlu kararı İçişleri Bakanı ‘Danıştay kararı vermeden görevden alamam’ dedi. Biz neden içerideyiz. Siyasi bir müdahale ile iki ayda bir diye diye 3 yıl boyunca geçici görevden uzaklaştırma kararını uzattı. Kendisine bir alan açtı, anayasaya aykırı bir şekilde KHK ile oldubittiye getirdiler. Belediye meclisinde de HDP çoğunluktaydı ve kendi içinde birini seçebilirdi, sırf bunun önüne geçmek için KHK gibi ucube bir yasa çıkardılar” diyerek kurulan kayyum sistemini anlattı.

Kayyımlarınızdan hesap sorun

Kayyumlar döneminde yaşanan usulsüzlüklere değinen Kışanak, “Bu kadar çürümüş bir sisteme sadece Kürtlerin iradesini yok sayanlara rıza gösterenlere de yuh olsun. Ben kendim iki liralık faturasız bir harcama gördüm ve buna tepki gösterdim. Bu tepkim için bugün buradayım. Ama kayyımlar sahte fatura düzenleyip parayı cebine indirdiler ama hesap sormadılar. Yazık değil mi bu halkın parasına, yandaşlara peşkeş çekilsin diye mi alınıyor. Hırsızları, kayyımları, yolsuzları doldurdunuz oraya, halkın iradesini gasp ettiniz ama bana ‘terörist’ diyorsunuz. Önce gidin alınınızdaki kara lekeyi temizleyin, kayyımlarınızdan hesap sorun” dedi.

“Yerel yönetimlerde kaç kadın var” diye soran Kışanak, kadın kazanımlarına saldırılara değindi. Kışanak’ın ardından duruşmaya ara verildi.

ANKARA

#Kışanak #Bizi #değil #sahte #delil #üreten #iktidarı #araştırın

EN SON EKLENENLER