Pakistan’ın failinin akli dengesi yerinde çıktı

Evli olduğu erkek tarafından katledilen Pakistan Demir davasında fail erkek Mehmet Emin Öner’in akli dengesinin yerinde olup olmadığı için istenen raporda ‘Cezai ehliyetinin’ olduğu belirtildi

Mêrdîn’in (Mardin) Kerboran (Dargeçit) ilçesine bağlı Zengan (Karabayır) kırsal mahallesinde 16 Eylül’de evli olduğu Mehmet Emin Öner tarafından katledilen Pakistan Demir açılan davanın duruşması görüldü.

Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Rosa Kadın Derneği ve Demir’in aile avukatı Leyla Kaya, Mêrdîn, Amed ve Êlih Barosu Kadın Hakları Komisyonu ile Pakistan’ın ailesi hazır bulunurken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Pero Dündar, TJA aktivistleri, HDP il ve ilçe örgütü duruşmaya izleyici olarak katıldı.

Mahkeme tarafından, failin yargılamasına başlamadan önce akıl sağlığının yerinde olup olmadığına dair Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Servisi’ne sevk edildiği, verilen raporda “cezai ehliyeti var” kararının verildiği açıklanırken, buna rağmen failin davaya katılmaması dikkat çekti.

‘Torunumun gözleri önünde katledildi’

Duruşmada, Demir’in ailesi tercüman eşliğinde konuşurken, baba Yusuf Demir, “Kızım sürekli fail tarafından şiddete maruz kalıyordu. Ama bize söyleyemiyordu. Şiddetten dolayı iki defa sığınma evine yerleşti. Failin ailesi zorla gelip kızımı götürdüler. O gün fail iki abisiyle beraber köye doğru gitmiş. Bir kardeşi traktörü sürmüş ve diğer kardeşi ise arkadan başka araçla gelmiş. Olaydan önce jandarma noktasından geçmeden köy yoluna girmiş. Kızım torunumun gözleri önünde katledildi” dedi.

Artık kadınlar katledilmesin

Demir’in annesi Naime Demir ise, kızının planlı ve vahşice bir şekilde katledildiğini dile getirerek, failin en ağır cezayı almasını talep etti. Demir’in kardeşi Berivan Demir de, “Hasta kardeşi motoru dinliyor diğer kardeşi ise araçla arkadan geliyor ve jandarma noktasından geçmiyorlar. Kardeşim planlı bir şekilde katledildi. Failin en ağır cezayı almasını istiyorum. Artık kadınların katledilmesini istemiyorum” diye konuştu.

Avukatlardan talep

Avukat Leyla Kaya ise, fail dinlenmeden tanığın dinlenmesini istemediklerini talep etti. Ardından tanık Emine Dursun’un ifadesi alındı. Dursun, “Pakistan bana herhangi birşey anlatmıyordu. Ben dışardan duyuyordum. Adliyede verdiğim ifade geçerlidir” dedi.

Ardından avukatlar Leyla Kaya, Ayşe Siyahkoç ve Seher Acay, dosyada hak ihlali olduğunu altını çizerek, suçun “tasarlanarak” ve “canavarca hisle” işlendiğini, suçun yaşam hakkı ihlali ve suçun insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu ve bu nedenle yargılamanın adil kamuya açık ve şeffaf ve titiz bir şekilde yapılması gerektiğini, ayrıca failin gözlem altına alınmasına itiraz ederek, failin tutukluluk halinin devamını karar verilmesini istedi.

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme failin tutukluluk halinin devamına ve failin bir sonraki duruşmada hazır edilmesine karar vererek, duruşmayı 26 Ocak’a erteledi.

MÊRDİN

 

#Pakistanın #failinin #akli #dengesi #yerinde #çıktı

EN SON EKLENENLER