Kobanê Davası’ında savunma yapan DBB eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak, CHP’li İBB’ye de kendilerine benzer operasyonlar yapıldığını belirterek, ‘Bir vesayet kalkıyor başka bir vesayet geliyor’ dedi
IŞİD’in 2014 yılı saldırıları sırasında 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 17’si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 20’nci duruşmasının 4’üncü oturumu devam ediyor.
Duruşma Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ile bağlanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın savunmasıyla devam etti.
Bize yapılan CHP’ye yapılıyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne “terörle iltisaklıdır” gerekçesiyle soruşturma açıldığını söyleyen Kışanak, “100 yıldır bu memlekette yerel yönetimler yeterince özgür değildi, hiç değilse hukuk kararı bir şekilde yürüyordu. 2016’dan sonra akıllarına bir cin fikir geldi. KCK operasyonlarıyla belediye eşbaşkanları da vardı ve geçici olarak görevden alınıyorlardı. Bu durumu çözemediğini görünce ki asıl dertleri siyasi bir müdahale. Bu dönem, ‘terörle iltisaklı’ diye bir şey çıkararak CHP’nin kapısına da koydular” dedi.
Belediye borç içinde
Amed’deki sorunların bugün İstanbul’da da görüldüğünü belirten Kışanak, “Hukuk herkese lazım, bugün sesini çıkarmadığın zaman senin de kapına gelir ama sadece CHP için değil, herkes için durum böyle. Selçuk Mızraklı kayyımın yaptıklarını göstermeseydi bu kadar hızlı bir şekilde tutuklanmayacaktı. Belediyeyi devrettiğimizde kasamızda para vardı. Gelip onu da yediler, belediyelerin trilyonlarca borcu var. İstanbul Belediyesi’ne yapılan bu operasyon bize yapılan operasyonun benzeridir” dedi.
Türkiye’nin demokrasiye ihtiyacı var
Türkiye’de hukukun tepetaklak olduğuna vurgu yapan Kışanak, “Bir vesayet kalkıyor başka bir vesayet geliyor. ‘Terör’ denildikten sonra herkesin ağzı kapanıyor, iktidar, İçişleri Bakanı ne yaparsa yeridir. Bu kadar her şeye maydanoz olan bir ‘terör’ tanımı tek bir Türkiye’de var. Bir insanın ‘terörist’ olup olmadığı ancak yargı kararı ile kesinleşir. 6 yıldır bu garabetler nedeniyle ömrünü bir hücrede geçirmiş bir kadın olarak söylüyorum; benim hakkım gasp edilsin diye İstanbul’un da gasp edilsin diyemiyorum. Türkiye’nin hukuka ihtiyacı var. Türkiye’nin yaptığı yanlışlardan dönme ve demokrasiye ihtiyacı var” dedi.
Semra Güzel’in vekilliğinin düşürülmesine de değinen Kışanak, “Mesele muhalif bir vekil olunca başına da bunlar geliyor. Kaldı ki AİHM bu kararlara ilişkin ihlal verdi. En son Figen Yüksekdağ hakkında verildi. Bir hukuk devletinde siyasi yönetimin anlayışı böyle olur mu? Bu konuda yine hukuk devrede değil” dedi.
Biz anlayışla nereye gideceğiz
“Kürt sorunu ve yaşanan şiddet çatışma sorunu sadece siyasi bir sorun değil, toplumsal bir sorundur. 40 yıl devletin resmi bakanları esas alınsa bu 40 yıl içinde 100 bini aşkın insan yaşamını yitirmiştir” diyen Kışanak, “Mesele şiddet ise bunun bir çözüm yolu vardır, bunun çözülmesi için bir iktidar ortaya çıksa hemen çözülür bunu gördük. Ama mesele bir halkın hakları ise kilitleniyorlar, o yüzden herkesi cezaevine atıyorlar. Biz bu anlayışıyla nereye gideceğiz” diye konuştu.
Dosya savcısı Ahmet Altun’un çözüm çabalarıyla özel bir derdinin olduğunu dile getiren Kışanak, “Bu memlekete barış için çalışan birileri varsa kimse hesap sormasın. Neden olmadı diye sorarsak; demokratik bir ortamda hücre ya da cezaevi gösterilmeden tartışabiliriz” dedi.
Duruşmaya ara verildi.
ANKARA
#Kışanak #Terörle #iltisaklı #diye #bir #şey #çıkardılar #CHPnin #kapısına #koydular