Adana’da ‘İnsan Hakları ve Barış’ paneli: Hak savunucuları suç işlemezler

Adana Şubesinde düzenlenen ‘İnsan Hakları ve Barış’ panelinde konuşan Keskin, insan hakları savuncularına yönelik saldırılara dikkat çekerek, ‘İnsan hakları savunucuları suç işlemezler, kimseye şiddet uygulamazlar, çalmazlar sadece düşüncelerini söylerler’ dedi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, Salma-ı Pak Kültür Merkezi’nde “İnsan Hakları ve Barış” paneli gerçekleştirdi. Panele, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu konuşmacı olarak katıldı.

Panelde konuşan İHD Şube Başkanı Yakup Ataş, polisin Adana Sulh Ceza Hakimliği kararı olmadan salonda hukuksuz şekilde görüntü kaydı yaptığını belirterek, hukuksuzca görüntü alınmasını kınadı.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, alınan kayıtlara ilişkin “Yarın bir gün bu kayıtlar kalacak. Barış ve demokrasi mücadelemizin kayıtları olacak” diye konuştu.

Parlamento işlevinin aşındırıldığını dile getiren Tanrıkulu, “İşleyen bir insan hakları komisyonu vardı. Komisyon başkanı karakol basıp işkence aletlerini buluyordu. Bugün de referans gösterdiğimiz faili meçhul cinayetleri ve köy boşaltmaları raporları yazılabildi. Bugün cezaevlerine izinsiz giremiyoruz.” dedi. Bugün AİHM kararlarını tanımayan bir siyasi anlayışın olduğunu dile getiren Tanrıkulu, “Uluslararası mekanizmalar etkisiz hale getirildi. Akademinin bu konudaki rol gösterici rolü de akademi çökertilerek ortadan kaldırıldı” diye belirtti.

‘İnsan hakları savunucuları suç işlemezler’

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ise, valinin suç işlenme ihtimaline karşı salondaki konuşmaları kayıt altına alındığını söylediğini aktararak, “İnsan hakları savunucuları suç işlemezler, kimseye şiddet uygulamazlar, hakaret etmezler, çalmazlar sadece düşüncelerini söylerler. Ama bu coğrafyada en büyük suç farklı düşünceyi söylemek. O yüzden şuan suç işlemeye başlıyorum” dedi.

Tüm hak ihlallerinin Türk ve Sünni kimliklerini temel alan resmi ideolojinin yansıması olduğunu dile getiren Keskin, 90’larda kıyaslandığında devletin yapısında bir farklılık olduğunu belirterek, “Biz hep militarizme karşı mücadele ettik. En başından beri bu ülkede hep askerlerin sözü geçti. Siyaset onlardan korka korka siyaset yapardı” dedi. AKP’nin kendisini ilk dönemlerinde kapatmak isteyen militarizmle işbirliği içinde olduğunu ifade eden Keskin, “İfade özgürlüğü açısından bu kadar daraltılmış bir dönemi hatırlamıyorum. Her şey yasak” diye konuştu.

37 cezaevi daha yapılıyor

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da, salonda görüntü alınmasına tepki göstererek, “Peki bundan dolayı sorgulanmayacağınızı mı sanıyorsunuz. Kime güveniyor, Süleyman Soylu’ya. Şimdi sırtınızı ona dayarsınız ama bir gün Süleyman Soylu da yargılanır, onu da bulamazsınız. İnsan hakları bundan dolayı önemli. İnsan hakları hukuka dayanıyor. Herkes ama herkes insan haklarına sonunda muhtaç kalır” dedi.

Son bir yıl içerisinde 3 bin 802 konu ile kendisine başvuru yapıldığını dile getiren Gergerlioğlu, hak ihlallerinde cezaevlerinin açık ara önde olduğunu ifade etti. AKP’nin 384 cezaevi inşa ettiğini dile getiren Gergerlioğlu, şöyle konuştu: “Bu iktidar Türkiye tarihinin en çok cezaevi yapma ve içine insan koyma rekorunu kırmış bir iktidar. Ve hala 37 cezaevi daha yapılıyor. 2023’ü kazanırlarsa gözlerini daha da karartmış durumdalar.”

ADANA

#Adanada #İnsan #Hakları #Barış #paneli #Hak #savunucuları #suç #işlemezler

EN SON EKLENENLER