Wan’da birçok bölüm doktor eksikliğinden hizmet veremezken, bu durum acil servislerin iş yükünü arttırdı, gecede 3 bin hastanın kayıt yaptığı acil servisler var
Kurdistan kentlerinde kış aylarıyla birlikte sağlık sorunları artarken, bölge kentlerden tedavi için gelinen merkezi noktalardan biri olan Wan’da hastanelerde yaşanan kapasite sorunu ise mevcut sorunları arttırıyor.
Hastanelerin kapasitesi yoğunluğu kaldırmazken, sağlıkçılar da bu durum karşısında zorlanıyor. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Acil Servisi’ndeki yoğunluktan kaynaklı hastalar aylarca Emar (MR) çektirmek için sıra beklemek zorunda kalıyor. Çocuk hastalıkları, çocuk nöroloji, kadın doğum gibi birçok branşta da doktor sıkıntısı yaşanıyor. Kentteki özel hastanelerde de tedavi olmak neredeyse imkansız. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıklar (İç Hastalıkları) servisinde çalışan tek doktor, 10 kentin hastalarını muayene etmek zorunda kalıyor.
Muayene süresi 5 dakika
Yaşanan sorunlara dair bilgi veren Wan-Colemêrg (Hakkari) Tabipler Odası Başkanı Ahmet Koç, özellikle doktor eksikliği nedeniyle sağlıkçıların iş yükü yoğunluğunun artığına dikkat çekti. Koç, “Hastanelerde bir kişinin muayenesi ortalama 5 dakika. Bir doktor neredeyse günlük 80 hastaya bakmak zorunda kalıyor. Hasta yoğunluğu nedeniyle maalesef hastanelerde sağlık çalışanlarına karşı şiddet olayları da artıyor. Hasta yakınları hastanelerde yaşanan sıkıntıları sağlık sisteminde araması gerekirken, maalesef sağlık personelinde aramaktadır” dedi.
Doktorlar yurtdışına gidiyor
Son yıllarda uygulanan sağlık politikaları nedeniyle doktorların çalışma koşullarında büyük zorluklar yaşadığını ifade eden Koç, “Her geçen gün hasta sayısı artarken, doktorların ağır bir yük altına girdiklerini görüyoruz. Sorunların çözülememesinden kaynaklı, mecburi hizmet sürelerini dolduran birçok doktorun daha iyi çalışma koşulları olan özel hastanelere, ya da yurtdışına gitmeye çalıştıklarına şahit oluyoruz” dedi.
Aynı saate veriliyor randevular
Sağlık çalışanlarının, son yıllarda mesleklerinin en mutsuz dönemini yaşadıklarını kaydeden Koç, “Eskiden yılda yaklaşık 100 doktor yurtdışında çalışmak için başvuru yaparken, bu yıl 3 bine yakın doktor istifa edip çalışma koşullarının daha iyi olması nedeniyle başka ülkelere gitmiş ve bu gidişler halen devam ediyor. Avrupa ülkeleri arasında doktor başına düşen hasta sayısının en fazla olduğu ülkelerden birisi Türkiye’dir. Sağlık sisteminin siyasilere, siyasete alet edilmesi, siyasetçilerin baskıları nedeniyle doktorların çalışma koşullarının zorlaştırıldığını görmekteyiz. Eskiden 10 dakikada bir verilen hasta randevularının birçok yerde daha da kısaltıldığını, hatta aynı saatte ya da aynı dakikalar içerisinde birden fazla hastaya aynı anda randevu verildiğini görmekteyiz” diyerek sorunlarını sıraladı.
Hizmet verilemiyor
Özellikle bazı branşlarda sıra bulunamadığına değinen Koç, bu nedenle birçok hastanın, sorunlarını çözmek için acil polikliniklerine başvurduğunu belirterek, “Bazı hastanelerde gece boyunca 3 bin hastanın acillerden geçtiğinin kayıtları mevcuttur. Başı ağrıyan hasta da, kalp krizi geçiren hasta da, aynı kuyrukta, acillerde beklemektedir. Durum böyle olunca da maalesef sağlıklı bir durum ortaya çıkmıyor” diyerek Van Yüzüncü Yıl Üniversite Hastanesi’nde Patoloji, Nefroloji, Gastroenteroloji kliniklerinin doktor istifaları nedeniyle hizmet veremez duruma geldiğini aktardı.
WAN
#Doktor #bulamayan #acil #servise #gidiyor #Gecede #bin #kayıt