Deniz Poyraz davası: Politik cinayetlerde gerçek failler yargılanmıyor

Deniz Poyraz’ın faili Onur Gencer hakkında ceza verilip dosyanın kapatılmasına tepki gösteren avukatlar, amacın azmettiricileri korumak olduğunu belirterek, ‘Katil olayın üstünü örtenlerdir’ dedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü binasına yönelik 17 Haziran 2021’de yapılan saldırıda parti çalışanı Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer davasında karar dün açıklandı. Ağırlaştırılmış müebbet ve 9 yıl hapis cezası alan Gencer’in dava dosyasına yansıyan tüm delillere rağmen bağlantılarına dair bir sonucun çıkmadığı mahkemeye tepkiler geldi.

İzmir 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesince yargılanan Gencer’e, “Tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, “Mala zarar verme” suçundan 4 yıl, “Konut dokunulmazlığını ihlal” suçundan 2 yıl , “Ateşli silahlar kanununa muhalefet” suçundan ise 3 yıl hapis cezası verildi.

29 Aralık 2021’de başlayan yargılama boyunca katilin yargılanması kadar arkasındaki güçlerin açığa çıkarılması talep edildi ancak gelinen noktada herhangi bir bağlantı ortaya çıkarılmadan dosya kapatılmış oldu.

Gerçek failler yargılanmıyor

Dava avukatlarından Abdülmecit Yıldırım, İzmir Adliyesi’nde görülmesi gereken dosyanın Şakran Cezaevi yerleşkesinde avukatların, ailenin, izleyicilerin ve basının alınmadığı bir salonda görüldüğünü hatırlatarak, “Ülkede ilk defa politik cinayet işlenmiyor. Ülkenin geçmişine baktığımızda sayısız politik cinayet var. Bu politik cinayetler devletin içindeki bir gücün onayı ya da desteği olmadan işlenemez. Daha öncede söyledik politik cinayetlerde ne yazık ki gerçek failler hiçbir zaman yargılanmaz. Türkiye’de 6-7 Ekim, Madımak, Maraş olayları yaşandı. Sayamayacağımız kadar politik cinayet ve olay var. Hiçbirisinde gerçek failler mahkeme önüne çıkarılmadı” diye belirtti.

Sadece tetikçi yargılandı

Poyraz cinayetinde de yakalanan bir tetikçinin yargılandığını söyleyen Yıldırım, “Daha önce Suriye’ye gitmiş, orada eğitim almış, burada silah başvurusu yapmış ve bir hafta içerisinde avukat olarak benim aramamdan fazla emniyeti arayan bir sanığı, istihbaratın bilgisi dışında böyle bir cinayeti işlemeyeceğini biliyoruz. Ama hiçbir zaman savcılık ve mahkeme, arkasındaki kişileri açığa çıkarmak istemedi. En başından ‘adın ne senin abicim’ denilerek, şefkatle aldıkları kişiyi kısa bir sürede ifadesini alıp, tutukladılar. Yine kısa bir süre içinde cezalandırdılar. Ama o sanığa ceza vermekle bu dosya çözülmez” dedi.

Sadece ilk perde kapandı

Türkiye’de resmi rakamlara göre, 17 bin “faili meçhul” cinayet işlendiğini vurgulayan Yıldırım, Deniz Poyraz dosyasında verilen kararla bu dosyanın da “faili meçhule” bırakıldığını söyledi. Ancak mücadelenin bitmediğini dile getiren Yıldırım, “Bu oynadıkları tiyatronun ilk perdesiydi. Bu perde kapanmış olabilir ama bu mücadele bitmedi. Gerçek katillerin açığa çıkması için elimizden geleni yapacağız. İstinaf, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi süreçlerini tüketeceğiz” ifadelerini kullandı.

Her celse saldırı vardı

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eşbaşkanı İlknur Alcan, davanın beklenen bir sonuçla bittiğini dile getirdi. Ancak meselenin bir meczup katile ceza vermek olmadığına dikkati çeken Alcan, “Mesele bu katilin arkasındaki güç odaklarının, azmettirenlerin ortaya çıkarılmasıydı. Bu yargılamada bunu göremedik. Bir an önce karar verip dosyanın üzerini kapatmaya çalıştılar. Geçen celsede gazla, copla saldırılan avukatlara bu celse arama dayatması yapıldı. Biz başka illerde de cezaevi kampüsünde duruşmaya giriyoruz” diyerek dava sürecinde kendilerine yapılan baskıyı anlattı.

Azmettiriciler üstünü kapatanlardır

Türkiye’nin cezasızlık politikasıyla ünlü bir devlet olduğuna işaret eden Alcan, “Katil tek başına 40 dakika Türkiye’nin üçüncü büyük ilinde, üçüncü büyük partisinde katliam yapıp, bekletilmedi. Partinin kapısının önünde her dakika polis bekletiliyor. İçeri girip katili almamaları, duruşma salonunda avukatları tehdit etmesi kişinin arkasında kimlerin olduğunu gösteriyor. Evet o kişi cezalandırıldı. Ama bu kişi tek başına değil. Katil, bu kişiyi ‘abicim’ diyerek koruyan, duruşmayı cezaevi kampüsünde yapan ve duruşma salonunu avukatlara kapatanlardır. Bu yargılamaların azmettiricisidir. Bunu gizleyen, üstünü kapatanlar katillerdir” diyerek dosyanın kendileri için kapanmadığını söyledi.

Haber: Tolga Güney/ İzmir-MA

#Deniz #Poyraz #davası #Politik #cinayetlerde #gerçek #failler #yargılanmıyor

EN SON EKLENENLER