3 ülkenin geri gönderdiği küflü incirler iç piyasaya mı sürülecek?

HDP’li Kenanoğlu, birçok hastalığa neden olabilen ve en son Yunanistan tarafından da Türkiye’ye geri iade edilen kuru incirlerin ne olacağını Tarım ve Orman Bakanlığı’na sordu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, İsveç ve İtalya’nın ardından Yunanistan tarafından da Türkiye’ye iade edilen kuru incirleri, Tarım ve Orman Bakanlığı‘na sordu.

Yunanistan’a ihraç edilen incirlerde önemli sağlık sorunlarına yol açabilen patojenik küflerin tespit edildiğini belirten Kenanoğlu, iade edilen kuru incirlerin ucuz fiyata iç piyasaya sürüleceği iddialarını gündeme getirdi.

İncirlerin varlığı tehlike yaratıyor

İhraç edilen kuru incirlerin 7 kat daha yüksek oranda Aflatoksin ve 11 kat daha yüksek oranda Aflatoksin B1 içerdiğini belirten Kenanoğlu, bu incirdeki patojenik küflerin, gebe kadınlarda anormal doğuma, hayvanlarda ölüme, kanser ve kanamalara, böbrek hastalığı ve zehirlenmelere sebep olabileceğini kaydetti.

Dünya bu incirleri kabul etmiyor

Kenanoğlu, ayrıca birkaç ay önce AB’deki sınır kontrollerinde kuru incirlerde yüksek oranda aflatoksin bulunması nedeniyle, Türkiye’nin İsveç ve İtalya’ya ihraç ettiği kuru incirlerin iade edildiği hatırlattı.

İncirlere ne olacak!

Kenanoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

  • “Yunanistan’dan yüksek aflatoksin içermesi nedeniyle Türkiye’ye iade edilen kuru incirler ne olacaktır?
  • Yunanistan tarafından Türkiye’ye iade edilen kuru incirlerin ucuz fiyata iç piyasaya sürüleceği iddiaları doğru mudur?
  • Daha önce de yüksek alfatoksin içermesi nedeniyle İsveç ve İtalya tarafından iade edilen kuru incirlere ne yapılmıştır?
  • Türkiye’den yurtdışına ihraç edilen gıda ürünlerine denetleme yapılmakta mıdır? Yapılmıyorsa neden yapılmamaktadır? Eğer yapılıyor ise bu ürünler neden geri gönderilmektedir?
  • Daha önce de iade edilen ürünlerin ucuz olarak piyasaya, kamu kuruluşlarına, okullara ve askeriyeye verildiği iddiaları doğru mudur?
  • Yurtdışına ihraç edilen gıda ürünlerinin alfatoksin analizi yetersiz midir? İade edilen ürünlerin analizini yapan sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılmakta mıdır?
  • Son bir yıl içerisinde hangi ürünlerden ve ne kadar miktarda ürün bu sebeple geri gönderilmiştir? Bu geri gönderilen ürünlere ne yapılmaktadır?.”

ANKARA

#ülkenin #geri #gönderdiği #küflü #incirler #iç #piyasaya #mı #sürülecek

EN SON EKLENENLER