AYM’den Kazanhan kararının gerekçesi: Polise verilen ceza az

Polis tarafından katledilen Nihat Kazanhan davasında AYM’nin verdiği ‘yaşam hakkı’ ihlali kararının gerekçesi açıklandı. Kararda, suç ve ceza arasındaki orantısızlığa dikkat çekildi

Şirnex Cizîr ilçesinde 14 Ocak 2015 tarihinde çıkan olaylar sırasında 12 yaşındaki Nihat Kazanhan, başından silahla vurularak katledildi. Anayasa Mahkemesi (AYM), 25 Mayıs’ta özel harekât polisi tarafından vurularak katledilen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın yaşam hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

AYM’nin verdiği kararın gerekçesi ise Resmi Gazete’de yayınlandı. Buna göre AYM gerekçede  “Yaşam hakkının ihlal edildiği ve haksız tahrik indiriminin uygulanamayacağına ve bu durumun benzer ihlallerin önüne geçilmesi amacına matuf caydırıcılığı da engellediği sonucuna varmıştır” dedi.

Polisin az ceza aldığı vurgulandı

Kararda, “Polis memuru, M.N.G.’nin başvurucuların çocuklarını ölümüyle sonuçlanan silahla ateş etmesi eylemi bakımından haksız tahrik nedeni olarak kabul edilmesi mümkün değildir” denildi. Kararın devamında polis memurunun hukuka aykırı bir şekilde silah kullandığı belirtilerek “Ağır bir hak ihlali oluşturan fiile karşılık verilen ceza arasındaki söz konusu orantısızlık, yaşamı korumak için oluşturulan hukukun somut olayda etkili biçimde uygulanmadığı değerlendirmesi yapılmasına yol açmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Ailenin avukatı: Sağlıklı bir yargılama yoktu

Birgün’e konuşan Kazanhan ailesinin avukatı Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, yargılama esnasında yaşadıkları hukuksuzları anlatarak cinayete ilişkin ‘devletin güvenlik birimlerine yönelik örgütün manipülasyonu’ şeklinde açıklamalar yapıldığını hatırlattı.

Dilsiz, “Buna yönelik tartışmalar yürütülürken göz haberde çıkan olay anına ilişkin görüntülerde görgü tanıklarının ifade ettiği üzere polis memurunun nişan alarak 12 yaşındaki kazanhanı hedef alarak öldürdüğü görülüyordu. Bahse konu görüntülere ve tüm ısrarlarımıza rağmen soruşturma süreci akamete uğratılmış ve sağlıklı bir yargılama faaliyeti yürütülmemiştir” dedi.

Emsal bir karar

Dilsiz, İstinaf ve Yargıtay’dan da aynı şekilde kararlar çıkması üzerine dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdıklarını aktardı. Haksız tahrik hükümlerinin mevcut durumda uygulanamayacağı, bu durumun faili kolluk olan dosyalarda kronikleşmiş bir cezasızlık silsilesine sebep olduğu yönündeki itirazlarıa AYM tarafından ihlal kararı verildi. AYM, sanık polise ‘haksız tahrik indirimi’yle verilen 13 yıl 4 aylık hapis cezasını yetersiz bulup yargılamanın yeniden yapılmasını istemiş, ayrıca aileye 90 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetmişti.

Kararı hatırlatan Dilsiz, “Benzer toplumsal davalara emsal olma ve yaygın cezasızlık politikasına etki edecek olması bakımından 7 yıllık mücadelemizin sonucunda verilmiş olan bu karar bizi mutlu etmiştir” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

#AYMden #Kazanhan #kararının #gerekçesi #Polise #verilen #ceza

EN SON EKLENENLER