Polisini darp ettiği hak savunucularına polis tanıklığıyla ceza

Boğaziçi eylemlerine destek verdikleri için saldırı ile gözaltına alınan hak savunucularına polis beyanlarıyla ceza verildi

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylemlere destek vermek amacıyla 3 Şubat 2021’de İzmir’de eylem yapan ve polis saldırısına uğrayan insan hakları savunucusu Aytül Uçar, Emine Akbaba ve İrem Çelikbaş’ın “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın 7’nci duruşması görüldü.

İzmir 41’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya Aytül Uçar ve avukatları katıldı. Duruşmada söz verilen savcı, sanıkların cezalandırılması yönünde verdiği mütalaasını yineledi.

Avukat Eylem Zengin, “Dosyada soruşturmanın başlangıcına konu olan iki tanık ifadesi vardır. İki tanık bizim 49’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam eden kovuşturma dosyasında katılan oldukları, taraf oldukları sabittir. Dosyada tanık olan kolluk memurları, müvekkile ve diğer sanıklara karşı husumet güttükleri için iftirada bulunmuşlardır” dedi.

Polisin ifadeleri kopyala yapıştır

Avukat Oktay Uysal ise, dosyada delil olmadığına işaret ederek, “Onların sözleri karşısında bizim sözlerimiz vardır. Gerekçeli karar hakkında sanıklar için hüküm kurulacak ise savcının yaptığı gibi şunu yapamazsınız; Kolluğun ifadelerini kopyala-yapıştır şeklinde almak gerekçeli karar değildir. Üzerinde çok suç maddesi birikmiş ve belki politik baskı hususunda yaptığınız işten bir çekingeniz varsa delil durumu bu suç için asla ve asla yeterli değildir” dedi.

Mahkeme, Aytül Uçar’ın beraatıne, Emine Akbaba ve İrem Çelikbaş’ın ise “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla 1’er yıl hapis cezasıyla cezalandırılmalarına karar verdi. Cezada indirime gidilerek, 11 ay 20 güne düşürüldü. Cezanın 2 yıldan düşük hapis cezası olması nedeniyle ertelenmesine karar verildi.

İZMİR

#Polisini #darp #ettiği #hak #savunucularına #polis #tanıklığıyla #ceza

EN SON EKLENENLER