Zelenskiy: Önümüzdeki haftalarda geceler oldukça hareketli geçebilir

Rusya, Ukrayna’nın düzenlediği bir saldırıda 63 askerinin öldüğünü açıklamıştı. Bir saldırıda bu kadar çok askerin ölümü Rusya’da tartışmalara yol açarken Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ‘Önümüzdeki haftalarda geceler oldukça hareketli geçebilir’ dedi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus ordusunun ülkesine yönelik saldırılarının artabileceğini belirterek, ‘Önümüzdeki haftalarda geceler oldukça hareketli geçebilir’ dedi.

Zelenskiy, gece saatlerinde Telegram hesabından yaptığı görüntülü paylaşımda, Rus kuvvetlerinin Ukrayna’ya füze ve insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırılarını sürdürdüğünü belirtti.

Sadece son iki gün içinde Rus güçlerin fırlattığı 80’den fazla İHA’nın havada imha edildiğini kaydeden Zelenskiy, “Yakın gelecekte bu sayı artabilir. Dolayısıyla önümüzdeki haftalarda geceler oldukça hareketli geçebilir. Rusya’nın, uzun vadeli bir Şahid (Şahid İHA’sı) saldırısı planladığına dair bilgimiz var” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, “Şimdi, hava sahasını korumaya dahil olan herkesin ekstra dikkatli olması gereken bir zamandır” diye ekledi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ile telefon görüşmesi yaptığını aktaran Zelenskiy, şubat ayında düzenlenmesi planlanan AB-Ukrayna Ortak Zirvesi ile detaylar hakkında konuştuklarını kaydetti.

Leyen ile konuşmasında ayrıca AB’nin Ukrayna’ya sağlayacağı finansal destek konusunu da ele aldıklarını dile getiren Zelenskiy, “Geçen yıl verilen karara göre, makro finans desteğinin ilk bölümünü ocak ayında bekliyoruz. Bu, Rusya’nın saldırganlık için yeni güçler toplamaya çalıştığı bu dönemde son derece önemlidir” dedi.

Rus askerlerin ölümü tartışmalara yol açtı

Öte yandan bir saldırıda onlarca Rus askerinin ölümü yeni tartışmalara yol açtı. Rusya, Ukrayna’nın düzenlediği bir saldırıda 63 askerinin öldüğünü açıklamıştı. Ukraynalı yetkililer 400 ölüden bahsediyor. Saldırı ardından Rusya’da iç tartışmaların başladığı belirtiliyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Donetsk bölgesinde yer alan Makiyivka kentinde yılbaşı gecesi Rus askerlerine yönelik saldırı gerçekleştirdiklerini doğruladı.

Asker ölümlerini nadiren açıklayan Rusya Savunma Bakanlığı “dört füze” ile gerçekleşen bu saldırıda 63 Rus askerin öldüğünü bildirdi.

Savunma Bakanlığı’na göre füzeler, ABD’nin Ukrayna’ya verdiği HIMARS sisteminden fırlatıldı. Füzelerin hedefinin ise geçici konuşlandırma merkezi olduğu ifade edildi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Stratejik İletişim Departmanı, 400’e yakın Rus askerinin bu saldırıda öldüğünü iddia etti.

Bu sayıya ilişkin bir doğrulama Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’ndan gelmedi. Ancak Genelkurmay, insani kayıpların tespit edilmeye çalışıldığını duyurdu.

Rus askerlerinin ölümü ardından Rus askeri komutasında tartışmaların başladığı yönünde bilgiler var. Özellikle Donetsk bölgesi isyancılarının eski sorumlusu Igor Strelkov’un koruma altında olmayan sözkonusu binaya cephane yerleştirdiği yönünde eleştiriler var.

Rus savaş muhabirleri de Makiyivka’daki binaya saldırıda yüzlerce ölü olduğunu bildirirken, üst düzey askeri komutanların geçmişteki hatalardan hiçbir ders almadığı eleştirilerinde bulundu.

Moskova kenti yasama meclisi başkan yardımcısı Andrey Medvedev, “Savaşın başlangıcından on ay sonra düşmanı hiçbir şey görmeyen bir aptal olarak değerlendirmek tehlikeli ve suçtur” dedi.

DIŞ HABERLER

#Zelenskiy #Önümüzdeki #haftalarda #geceler #oldukça #hareketli #geçebilir

EN SON EKLENENLER