Kuraklık çok şiddetli gelişiyor

İklim bilimciler, Avrupa’daki en az sekiz ülkenin rekor düzeyde sıcaklıklar yaşadığını ortaya koyarken, Türkiye’nin batı bölgelerinde benzer bir durum yaşanıyor.

Kar bir yana yağmurun bile yağmadığı sıcaklıkların 13 derece ortalamasında sürdüğü batı bölgelerinde barajlarda doluluk oranları alarm veriyor. Havaların böyle sürmesi halinde yazın içme suyu bile bulmakta zorlanacağımız bir geleceğe doğru ilerliyoruz.

Avrupa’da 8 ülke yaz gibi

Aşırı sıcaklıkları izleyen iklim bilimci Maximiliano Herrera’nın derlediği verilere göre, Avrupa’da ocak ayının en sıcak günü Polonya, Danimarka, Çekya, Hollanda, Beyaz Rusya, Litvanya ve Letonya’nın da aralarında bulunduğu en az sekiz Avrupa ülkesinde kaydedildi. Polonya, Korbielów’da ölçümler 19 dereceyi gösterdi. Çekya, Javornik’te hava sıcaklığı 19.6 derece iken, yılın bu zamanındaki ortalama sıcaklığı ise normalde 3 dereceydi.

Almanya’da sıcaklık rekoru

Belarus’un Vysokaje kentinde sıcaklıklar yılın bu zamanında normalde sıfır civarında seyrediyordu. Pazar günü ise 16.4 dereceye ulaştı ve yeni bir rekor kırdı. Herrera, kıtanın başka yerlerinde binlerce bireysel ölçüm istasyonunda yerel rekorların kırıldığını aktırırken, yalnızca Almanya’da 31 Aralık’tan 2 Ocak’a kadar yaklaşık 950 rekorun kırıldığını söyledi. Herrera, “Bunu Avrupa tarihindeki en aşırı olay olarak kabul edebiliriz. Temmuz 2022 Birleşik Krallık aşırı sıcak hava dalgasını ele alın ve bu büyüklüğü yaklaşık 15 ülkeyi kapsayan çok daha büyük bir alana yayın. Bunun, Avrupa’da ilk kez aşırı bir hava olayının (aşırı sıcaklık açısından) Kuzey Amerika’daki en aşırı olayla karşılaştırılabilir olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Devasa alanda aşırı sıcaklık

Met Office’te kıdemli bir meteorolog olan Alex Burkill, bunun aşırı bir hava olayı olduğunu kabul etti: “Dürüst olmak gerekirse neredeyse hiç duyulmamış olan devasa bir alanda aşırı sıcaklıklar görüldü.” Burkill, Afrika’nın batı kıyısında gelişen bir sıcak hava kütlesinin Portekiz ve İspanya’dan kuzeydoğu Avrupa’ya yayıldığını söyledi. Burkill, “Bu durum yaygınlaştı. Danimarka, Çekya ve Almanya’nın hemen hemen tamamı ocak ayında rekorları aşan sıcaklıklar gördü. Aynı zamanda İngiltere’nin güneyinde son derece sıcak bir hava vardı” dedi.

İstanbul’da olağanüstü kuraklık

Yağışların yeterli oranda görülmediği İstanbul büyük bir kuraklığın eşiğinde. 1937 yılından 2021 yılına kadar geçen sürede aralık ayı ortalaması 8.1 derece iken, ocak ayı ortalaması ise 5.7 olarak Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerinde yer alıyor. 30 Aralık 2022’den 2 Ocak 2023 günleri arasında İstanbul’da ortalama sıcaklık 12.7 olarak ölçüldü. Meteoroloji verilerine göre ocak ayı içinde ortalama sıcaklığın 10-11 derece olacağı ve yağmur yağışının yeterli oranda oluşmayacağı tahminlerde görülürken, kar yağışı ise ön görülmüyor. Meteoroloji verilerinde ise Çanakkale ile birlikte İstanbul’un olağanüstü kurak olduğu aktarılıyor.

EKOLOJİ SERVİSİ

#Kuraklık #çok #şiddetli #gelişiyor

EN SON EKLENENLER