İktidarın Kanal İstanbul Projesi’ni ortaya atmasından bu yana gün yüzü göremeyen Şahintepe sakinlerinin evleri ‘kentsel dönüşüm’ adı altında Katarlılara peşkeş çekiliyor. Mahalle sakinleri, sosyal cinayet yaşanıyor’ dedi
Yadigar Aygün
İstanbul Başakşehir’de bulunan Şahintepe Mahallesi, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kanal İstanbul Projesi”ni ortaya atmasının ardından birçok sorun ile yüz yüze kaldı. Ardından Başakşehir Belediyesi, Şahintepe Mahallesi’ni parsel parsel “kentsel dönüşüme” açtı. Belediye “kentsel dönüşüm” adı altında yurttaşların evleri ellerinden alınmaya çalışırken, mahalle sakinleri ise bu projelerin “rant ve talan” projesi olduğunu belirterek, buna karşı mücadele başlattı.
İmarın askıya alınmasının ardından yargı yoluna giden mahalle sakinleri, İstanbul 9’uncu Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Yurttaşların talebini kabul eden mahkeme projeyi iptal etti. Ancak bu sefer belediye 2022’nin Haziran ayında 1542, 1543, 1554, 1606, 1540, 1564 ve 1617 numaralı adalarda ada bazlı “kentsel dönüşüm” projesi başlattı. Başakşehir Belediyesi, 8 Aralık 2022’de 1552, 1553, 1565, 1572, 1604, 1605, 1616,1655, 1743, 1745, 1746, 1747, 1556, 1796, ve 1821 sayılı adalarda “kentsel dönüşüm” kararı aldı. Bu kapsamda belediyenin yurttaşları “Ya evinizi proje kapsamına alırsınız ya da sizin elektrik ve suyunuzu keseriz” şeklinde tehdit ettiği iddia edildi. Daha önce Kanal İstanbul’a karşı, şimdi ise “kentsel dönüşüm”e karşı bir araya gelen mahalle sakinleri, alınan karara karşı itiraz dilekçeleri verdiklerini, dava açacaklarını ve hukuk mücadelesi başlattıklarını söyledi.
‘Çocuklarımın hakkı’
Şahintepe’de yapılmak istenen “kentsel dönüşüm” mağduru olan mahalle sakini 58 yaşındaki Nermin Gökçe, tek yatırımının bu ev olduğunu belirterek evine göz dikildiğini söyledi. Evinin yetim çocuklarının hakkı olduğunu vurgulayan Gökçe, “1990 yılından itibaren burada yaşıyorum. Eşim 1995 yılında öldü. Eşim öldüğünde en küçük çocuğum 6 aylıktı. 3 çocukla tek başıma kaldım. 3 çocuk büyüterek bu evi yaptırdım. Neden benim evimi alıp bana 1+1 ev versinler? Bunu istemiyorum. Hakkım olan neyse onu istiyorum. Bu ev yetim çocuklarımın hakkı. Ben tam rahata kavuştum derken, şimdi evimi elimden almaya çalışıyorlar. Ben bunu istemiyorum. Benim hakkım olanı versinler. Devletin kestiği parmak acımaz diyorlar ama bu şekilde insanların canını acıtıyorlar. İnsanları yara halde, sakat halde bırakıyorlar” dedi.
‘Kuru ekmek yedim’
Tek geçim kaynağının emeklilik maaşı olduğunu vurgulayan Gökçe, yetkililerden randevu alamadığını ve kendisine bir açıklama dahi yapılmadığını belirtti. Evi için sonuna kadar mücadele edeceğine dikkati çeken Gökçe, “Ben bu yaşımda çocuklarıma nasıl ev alabilirim? Hiçbir şey yapamam. Aldığım 3 bin TL emeklilik parası. 3 bin TL ile nerede kira verebilirim? Bu parayla ancak bu eve başımı sokuyorum. Bir evim var ona da göz diktiler. Kuru ekmek yiyerek ben evimi yaptım. Çocuklarımın mağdur olmasını istemiyorum. Çocuklarım kimseye muhtaç olmasın. 16 Aralık’tan beri Başakşehir Belediyesi Başkanı’ndan randevu istiyorum ama randevu vermiyor. Açıklama istiyorum. Benim varım yoğum burası. Sonuna kadar mücadele edeceğim. Mücadelemden vazgeçmeyeceğim” diye konuştu.
Katarlılara peşkeş çekildi
Şahintepe’de yapılmak istenen kentsel dönüşümün bir rant ve talan projesi olduğunu vurgulayan bir diğer “kentsel dönüşüm” mağduru Sabite Yüce, “26 yıldır burada yaşıyorum. Buraya geldiğimizde su, elektrik ve altyapı hizmetleri yoktu. Şahintepe halkı yıllardır imarlı tapu bekliyordu. Şimdi biri gelip hiç emek vermeden, ben sana ortağım diyor. Bu zorbalıktır. İstanbul’da en az kira 5 bin TL. Buradaki insanlar zaten asgari ücret dahi alamıyor. Nasıl geçinecek? Bu yüzden bu bir sosyal cinayettir. Başakşehir Belediyesi bunu yüz kere düşünmelidir. Çok büyük bir haksızlık var. Rant var, bundan çok iyi eminiz. Arap ülkelerinin kanallarında Kanal İstanbul’un olabileceğini söylüyorlar. Katarlılara peşkeş çekildi. AKP keşke olmasaydı. Ülkemiz parça parça satıldı” dedi.
Sosyal cinayet
Şahintepe halkını şehrin ücra yerlerine göndermek istediklerini, bunun bir sürgün politikası ve sosyal bir cinayet olduğunu vurgulayan Yüce, “Katarlılar, burada çayını kahvesini içerken bizi niye başka köy yaşantısı olan yere gönderiyorlar? İtiraz dilekçelerimizi verdik. Dava da açacağız. Davamızın peşini bırakmayacağız. Şahintepe halkı için şu şekilde düşünüyorlar: Çok yoksul, çok zor durumdalar, enselerine vurup evlerini alırız. Asla emeğimizi vermeyeceğiz. Emeğimizi zenginlere bırakmayacağız” diye konuştu.
Evlerin değeri verilmiyor
Bir diğer kentsel dönüşüm mağduru olan mahalle sakini Emine Öz ise evlerinin kendi değerinde alınmadığını ve ömür boyu borçlandırılacaklarını söyledi. Öz, “Yıllardır buranın derdini çekiyoruz. Kimse evini ucuza vermek istemiyor. 6 katlı binaya sadece 75 metrekare 2 daire veriyorlar. 75 metrekareden fazla daire alırsak 500 bin TL de borçlandırıyorlar. Ömür boyu borç ödeyeceğiz. Borcu ödeyecek gücümüz yok. 5 kişilik bir aileyiz, bu küçük evde yaşayamayız. Bizlere evimizin değeri verilmiyor. Evimizin değeri karşılığında ev istiyoruz. Evimizi vermesek de zorla alacaklarmış, bizi de Hacı Maşlı’ya göndereceklermiş. 6 katlı binaya 2 daire veriyorlar. Biz buranın onca çilesini çektik. Biz bu kadar çile çekip buranın sefasını süremezler. Yıllarca emeğimizi bu eve yatırdık. Başka da bir şeyimiz yok. Kimseye emeklerimizi yediremeyiz. Mücadele edeceğiz” diye konuştu.
#Şahintepede #kentsel #dönüşüm #mağdurları #Sosyal #cinayet #yaşanıyor