DFG 2022 yılı raporu: 39 gazeteciye tutuklama, 76 gazeteciye ceza

DFG 2022 yılına dair hazırladığı  2022 yılı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nu açıkladı

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 2022 yılı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nu açıkladı. Buna göre, geçtiğimiz yıl 39 gazeteci tutuklanırken, 76 gazeteciye de ceza verildi.
Derneğin internet sayfasında yayınlanan raporda, 2022 yılı için “Basın ve ifade özgürlüğünün sağlanacağı bir yıl umuduyla girdiğimiz 2022’yi ne yazık ki aksi bir tablo ile kapattık” değerlendirmesi yapıldı. İktidarın savaşı her alanda artırdığını, koltuğunu sağlamlaştırmak için yıl içinde muhalefeti hedef aldığı gibi gazetecileri ve gazetecilik mesleğini hedef aldığı belirtilen raporda, gazetecilere yönelik saldırıların 2022’de arttığı vurgulandı.

65 gazeteci saldırıya uğradı

5 başlıkta düzenlen rapordaki ihlal verilerine bakıldığında iktidarın gerçeklerden koktuğunu görmenin mümkün olduğunun altını çizen DFG, sahada görev yapan gazetecilerin polis saldırılarının ilk hedefi olduğu hatırlatılarak, yıl içinde 132 kez gazetecilerin haber takibinin engellendiği ve 65 gazetecinin ise saldırıya uğradığı ifade edildi.

2 bin sanal medya içeriğine engel

Basın ve ifade özgürlüğüne yönelik en büyük darbelerden birinin “Dezenformasyon Yasası” olarak düzenlenen ve kamuoyunda “Sansür yasası” olarak nitelendirilen yasa vurulduğu değerlendirmesi yapılan raporda, yıl içinde 56 internet sitesinin kapatıldığı, bin 109 habere ve 2 bin 210 sanal medya içeriğine erişim engeli getirildiği belirtildi. Raporda, “Taksim patlamasıyla birlikte hiçbir yasal dayanağı olmamasına rağmen internette bant daraltmasına gidilerek sanal medya hesaplarına ve internet sitelerine erişim engellendi. Patlamaya ve faile dair iktidar tarafından ortaya atılan her bir iddianın farklı şekillerde çürütülmesiyle birlikte bant daraltmayla yapılmak istenin sansür olduğu ortaya çıktı” ifadelerine yer verildi.

Gazeteciye müebbet hapis cezası

Raporda, yıl içinde 68 gazeteci hakkında soruşturma açıldığı 65’inin davaya dönüştüğü, 810 gazetecinin devam eden yargılamalarında 76 gazeteciden birine müebbet hapis, diğerlerine toplamda 181 yıl, 6 ay 22 gün hapis, 8 milyon 105 bin 707 TL para cezası verildiği belirtildi. Raporda, Türkiye’de Kürtçe yayın yapan tek gazete olan Xwebûn gazetesi hakkında toplatma kararı bulunmamasına rağmen dağıtımının engellendiği, birçok sayısına el konulduğu, gazetenin dağıtımı sırasında gazeteyi taşıyan firmaların sahiplerinin tehdit edildiği aktarıldı.

27 özgür basın çalışanına tutuklama

Gazetecilere yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında 39 gazetecinin tutuklandığı hatırlatılan raporda, son 6 ayda 27 özgür basın çalışanının tutuklandığı anımsatıldı. 8 Haziran’da 20’si gazeteci 22 kişiyle birlikte gözaltına alındığı 16’sının tutuklandığı, DFG Eşbaşkanı Serdar Altan’ın da gözaltına alınarak tutuklananlar arasında olduğunun altı çizildi. Raporda, “29 Ekim’de 11 gazeteciden 9’u tutuklanarak bir kez daha Kürt gazetecilerin hakikati açığa çıkarma mücadelesi baltalanmaya çalışıldı” denildi.

Gazeteciler katledild

Yıl içinde Türkiye, Federe Kurdistan Bölgesi ile Kuzey ve Doğu Suriye’de birer gazetecinin katledildiği aktarılan raporda, öldürülen Ses Kocaeli Gazetesi İmtiyaz Sahibi Gazeteci Güngör Arslan’ın yolsuzluk haberleri nedeniyle hedef alınarak öldürüldüğü dile getirildi. 4 Ekim’de ise Federe Kurdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde Jineoloji Akademisi Üyesi ve gazeteci Nagihan Akarsel’inb Akarsel’i katletmesi için MİT tarafından görevlendirildiği ortaya çıktığı dile getirilen raporda, 20 Kasım’da ise Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik hava saldırıları sırasında Hawar Haber Ajansı (ANHA) muhabiri İsam Ebdullah’ın hayatını kaybettiği anımsatıldı.

116 gazeteciye gözaltı

Raporda 2022 yılında en az 65 gazetecinin saldırıya uğradığı, 53 gazetecinin evine baskın yapıldığı, 116 gazetecinin gözaltına alındığı, 118 gazetecinin saldırıya uğradığı, tutuklu gazeteci sayısının ise 4 Ocak itibariyle 87 olduğu belirrtildi. Yine raporda, kapatılan internet sitesi sayısının 56, bin 109 habere de erişim engeli getirildiği belirtildi.

AMED

#DFG #yılı #raporu #gazeteciye #tutuklama #gazeteciye #ceza

EN SON EKLENENLER