Dersim’de Erzican’ı da kapsayan birçok alan için yeni maden projeleri planlanıyor. Yapılacak projelerin Dersim’i yaşanmaz hale getireceğini belirten Çetinkaya, ‘Yapılan projeler doğaya vurulan darbedir’ dedi
Dersim’de son 10 yılda 6 baraj ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesi tamamlanırken, kentin doğası her gün yeni rant projesiyle maden şirketlerine peşkeş çekiliyor. Karasu ve Peri çayları üzerinde yapılan projelerle kentin etrafı göllerle çevrilerek, iklim değişikliği yaratılıyor. Pulur (Ovacık) Mercan Şahverdi-Işıkvuran bölgesinden başlayıp, Pîlemûriye’deki (Pülümür) Hel Dağı ve Bağır Dağı eteklerine kadar uzanan Eskigedik-Karagöz-Hasangazi-Kırklar hat boyunca kontrolsüz ve denetimsiz onlarca alanda, maden arama faaliyetleri devam ediyor.
Munzur Doğal Yaşamı Koruma Derneği Başkanı Haydar Çetinkaya, kentte şimdiye kadar yapılan HES, maden ocakları ve yapılması planlanan projelerin tahribatına ilişkin, Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Zerrin Sangut’a konuştu.
80 köyü etkileyecek
Çetinkaya, projelerin devlet tarafından hayata geçirildiğini hatırlattı. Yapılan tahmini proje sayısının 27 olduğunu kaydeden Çetinkaya, “Munzur Dağı, Pîlemûriye, Hel Dağı ve Karagöz Yaylası, ekosistem için oldukça önemli yerler. Bu bölgelere yapılacak olan projeler, coğrafyayı yok etmeyi hedefleyen projelerdir. Yaklaşık 80 köyü etkisi altına alacak projelere, her gün bir yenisi ekleniyor” dedi.
Koruma altında ama…
Yaptığı araştırmalar neticesinde Dersim’deki HES projelerinin tarihinin 1800’lü yıllara dayandığını ifade eden Çetinkaya, projelerin hayata geçirildiği bölgelerde köylerin sular altında kaldığını vurguladı. Çetinkaya, Berlin Sözleşmesi’ni hatırlatarak, “Berlin Sözleşmesi’ne göre Munzur Vadisi koruma altında olan önemli bir vadidir. Bu projeler Munzur’un bütün doğal yapısını bozuyor” diye belirtti.
Doğa mücadelesi
Planlanan projeler hayata geçirilirse Dersim’in yaşanmaz bir hale geleceğini vurgulayan Çetinkaya, “Dersim halkı, HES ve baraj projelerine karşı, ciddi mücadeleler yürüttü. Birçok baraj projesi iptal edildi. Bu mücadele, doğanın, tabiatın ve doğa üzerinde hayat bulan canlıların kazanımıdır.”
Erzincan’ı da kapsıyor
Pîlemûriye (Pülümür) ilçesinin Büyükçeşme köyünde yeni bir madencilik projesinin hayata geçirilmesi için müracaat yapıldığını paylaşan Çetinkaya, projenin büyük bir alanı kapladığını söyledi. Çetinkaya, Erzincan’ı da kapsayan bu projelerin 200 bin hektara denk geldiğini söyleyerek “Buralara yapılacak her HES projesi, doğaya vurulmuş bir darbedir” ifadelerini kullandı.
DERSİM
#Dersimde #köy #tehdit #altında