HDP’den önerge: Basına yönelik ihlallere karşı Meclis Araştırma Komisyonu kurulsun

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, gazeteciler üzerindeki baskının son bulması için Meclis’e sunduğu önergede Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm, gazetecilerin üzerlerindeki baskının son bulması ve konu hakkında Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için Meclis’e önerge sundu.

Gülüm önergesinde, Türkiye’de gazetecilerin, medya ve basın emekçilerinin üzerindeki politik baskıların ve hak ihlallerinin ortadan kaldırılması, eleştirel ve bağımsız haber yapan muhalif gazetecileri doğrudan hedef alan ve sistematik hale gelen şiddetin ve gazetecilere yönelik yapılan haksız gözaltı, tutuklama ve yargılamaların son bulması, yok edilmeye çalışılan basın özgürlüğünün yeniden sağlanabilmesi için etkin ve bütüncül politikalar üretilmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması talep ettiğini belirtti.

İktidarın ‘tek sesli medya’ planı

Önergesinin gerekçe kısmında ise basın ve ifade özgürlüğünün güvence altına alınması konusunda Türkiye’nin taraf devlet sıfatıyla uluslararası sözleşmelere katıldığını hatırlatan Gülüm, ancak basın ve ifade özgürlüğünün neredeyse yok edildiğini söyledi. İktidarın ‘tek sesli medya’ yaratma planını uyguladığını vurgulayan Gülüm, bu planını RTÜK, BİK ve yargıyı kullanarak yürüttüğünü belirtti.

İktidarın hedefi özgür basın

Gazetecilerin sadece mesleki faaliyetlerini yaptıkları için iktidarın hedefi olduğuna ve saldırıların gerçekleştiğine dikkati çeken Gülüm, “Özellikle muhalif ve Kürt gazetecilerin, iktidarın talimatındaki yargı tehdidiyle karşılaşmaktadır” dedi.

2022’de yaşanan ihlaller sunuldu

Gülüm, önergesinde Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFG) 9 Ocak 2023’te paylaştığı yıllık raporuna yer verdi. Önergede, TSK’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları sırasında haber takibi yapan Hawar Haber Ajansı (ANHA) muhabiri İsam Ebdullah ve Süleymaniye’de suikast sonucu katledilen Jineoloji Akademisi Üyesi ve gazeteci Nagihan Akarsel hatırlatıldı. 2022 yılı içerisinde 116 gazetecinin gözaltına alındığı ve bunun 39’unun tutuklandığı hatırlatılan önergede, cezaevinde bulunan gazeteci sayısı 87 olduğuna yer verildi. Önerge de ayrıca 8 Haziran 2022 de DFG, Mezopotamya Ajansı (MA) ve Jinnews’e yönelik gerçekleşen operasyonda 27 Kürt gazetecilerin tutuklanmasına yer verildi.

Gülüm, son olarak Türkiye’nin basın özgürlüğünü güvenceleyen uluslararası sözleşmelere uygun politikaların üretmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

ANKARA

#HDPden #önerge #Basına #yönelik #ihlallere #karşı #Meclis #Araştırma #Komisyonu #kurulsun

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER